Kapitalizm: Paran kadar konuş

Kapitalizm: Paran kadar konuş
  • 3
    0
    0
    0
  • Kapitalizmin doğuşu:

    Bir zamanlar, insanlar takas yaparak ihtiyaçlarını karşılıyordu. Bir tavuk verip karşılığında yumurta alıyordun. Ancak bir gün, kurnaz bir köylü dedi ki: "Neden ben bu tavukları satıp kazandığım parayla istediğim her şeyi almıyorum?" İşte o an kapitalizmin fitili ateşlendi.

    Piyasa ekonomisi:

    Kapitalizm, piyasa ekonomisi üzerine kurulu. Yani arz-talep dengesi burada başrolde. Hani şu meşhur pazarlarda "Domatesin fiyatı düştü, hadi kapış kapış!" dedikleri an var ya, işte bu tam olarak kapitalizm.

    Özgürlük ve rekabet:

    Kapitalizmde herkes özgürce iş yapabilir. Ama burada ince bir çizgi var: Rekabet! Sen bir dondurmacı açtın diyelim. Yan komşun da dondurmacı açtı. Şimdi, en iyi dondurmayı kim yaparsa müşteri ona gider. Hem eğlenceli hem de biraz stresli, değil mi?

    Kâr:

    Kapitalizmde her şey kâr üzerine kurulu. "Para parayı çeker" lafı da buradan geliyor. Biraz paran varsa, bunu yatırıma dönüştürürsün, kâr edersin, sonra o kârı tekrar yatırıma dönüştürürsün. Sonuç: Zengin oldun!

    Kapitalizmin karanlık yüzü:

    Tamam, her şey güllük gülistanlık değil. Bazı insanlar fırsat eşitsizliği yüzünden geride kalabiliyor. Hani sınıfta hep bir yarışma olur da öğretmen en çok doğru cevabı veren öğrenciye şeker verir ya, işte o öğrenci kapitalizmin kralı olur. Diğerleri? Şeker yiyemediği için üzgün.

    Küreselleşme:

    Kapitalizm sınır tanımaz. Bir bakmışsın, dünyanın öbür ucundaki bir ürün senin mahallende satılıyor. McDonald's her yerde, Coca-Cola da öyle. Yani kapitalizm sınır tanımıyor, dünyayı tek bir büyük pazar haline getiriyor.

    Sonuç:

    Kapitalizm bir anlamda özgürlük, rekabet ve kâr demek. Ama unutma, her güzelin bir kusuru vardır. Önemli olan dengeyi bulmak ve herkes için adil bir sistem oluşturmak.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.