Liberalizm: Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler!

Liberalizm: Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler!
  • 2
    0
    0
    0
  • Liberalizmin doğuşu:

    Bir zamanlar, krallar ve soylular her şeye karar verirdi. Ama bir gün, bir grup cesur insan "Neden herkes kendi kararlarını vermiyor?" dedi. İşte o an liberalizmin fitili ateşlendi.

    Bireysel özgürlük:

    Liberalizmin en önemli unsuru bireysel özgürlük. Yani, herkesin kendi hayatını istediği gibi yaşaması. Hani annen "Bu gece dışarı çıkabilirsin" dediğinde hissettiğin o özgürlük var ya, işte liberalizm tam da bu!

    Özel mülkiyet:

    Liberalizmde herkesin kendi malı mülkü vardır. Hani kardeşin senin en sevdiğin oyuncakla oynadığında "O benim!" diye bağırırsın ya, işte bu özel mülkiyetin ta kendisi.

    Sınırlı hükümet:

    Liberalizmde hükümet sadece temel görevlerini yapar ve fazla karışmaz. Hani öğretmenin sadece ders anlatır ama teneffüste karışmaz ya, işte hükümet de öyle olmalı.

    Özgür piyasa ekonomisi:

    Liberalizmde herkes istediğini alıp satabilir. Hani pazarda en iyi elmayı seçmeye çalışırsın ya, işte bu serbest piyasa ekonomisi. "Elmalar bedava mı?" diye sormak yok, herkesin emeğine saygı!

    Bireysel sorumluluk:

    Liberalizmde herkes kendi kararlarının sorumluluğunu alır. Hani sınavdan düşük not aldığında suçu öğretmene atamazsın ya, işte bu bireysel sorumluluk.

    Çoğulculuk ve hoşgörü:

    Liberalizmde herkesin farklı düşüncesine saygı gösterilir. Hani arkadaşın farklı bir oyun oynamak ister ama sen de kabul edersin ya, işte bu hoşgörü ve çoğulculuk.

    Sonuç:

    Liberalizm, bireysel özgürlük, özel mülkiyet ve sınırlı hükümet demektir. Herkesin kendi hayatını istediği gibi yaşadığı, piyasanın özgürce işlediği bir dünya. Unutma, "Bırakınız geçsinler, bırakınız yapsınlar!"


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.