Şeytanın tellerinden gelen Blues: Robert Johnson

Şeytanın tellerinden gelen Blues: Robert Johnson
  • 2
    0
    0
    0
  • Robert Johnson, 1911 yılında Mississippi'nin kırsalında dünyaya geldi. Zorlu pamuk tarlalarında geçen çocukluğu ve gençliği, ona acı dolu bir müziğin kapılarını araladı: Blues. Bu müzik, hayatın zorluklarına ve adaletsizliğine dair derin sitemlerin, sevdaların ve kayıpların bir yansımasıydı.

    Kiliselerde "şeytan müziği" olarak damgalanan Blues, Johnson'un hayatında bir kurtuluş oldu. Onun için Blues, köleliğin ve ayrımcılığın yasaklı diliyle dile getirilen bir isyanın ifadesiydi. Genç yaşta evlendiği eşi, doğum sırasında kaybedince Johnson'un hayatı daha da karmaşık bir hâl aldı. Yeteneği olmadığı halde aldığı ucuz bir gitarla çıktığı sahnelerde başarısızlıklarla dolu günler geçirdi. Ancak pes etmedi.

    Bir gün, efsanevi Blues sanatçısı Son House'un gölgesinde sahneye çıktı ama beceriksizliğiyle rezil oldu. Bu başarısızlık, onun için bir dönüm noktası oldu. Ama hayat ona daha fazla acı getirdi; eşini kaybetmenin ve çocuğunu görememenin acısıyla içkiye sığınan Johnson, karanlık bir döneme girdi.

    Bir gece, kendi anlatımıyla, bir mezarlık kenarında şeytanla karşılaştı. Şeytan, eğer ruhunu ona satar ve gitarına yeni bir akort yapmasına izin verirse, ona eşsiz gitar çalma teknikleri öğreteceğini söyledi. Johnson, kaybedecek bir şeyi olmadığı için teklifi kabul etti. Bir süre sonra geri döndüğünde, inanılmaz derecede yetenekli bir gitarist olmuştu. Yepyeni bir akorla ve eklenen ekstra bir teliyle çaldığı gitarıyla, Blues dünyasında dönüşü olmayan bir iz bıraktı.

    Artık Johnson, sahneye çıktığında şeytan hikayesiyle dolu şarkılar söylüyordu. İnsanlar, onun gitarındaki büyüyü ve derinlikleri açıklamak için başka bir yol bulamıyorlardı. Onun şarkıları, acıyı, aşkı ve yaşamın zorluklarını dile getiren öyküler haline geldi.

    1938 yılında, bir kadın yüzünden bir kavgada hayatını kaybettiği söylenir. Gerçekte ise, onun gerçek hikayesi, müziği ve yaşamı boyunca karşılaştığı zorluklarla birleşen efsanevi bir yolculuktu. Robert Johnson, Blues'un ve sonrasında rock ve metal müziğinin atası olarak kabul edilir. Ruhunu şeytana satmış olup olmadığı belirsiz olsa da, müziği ve hikayesi onun ölümsüzleşmesini sağladı.


    İşte karşınızda Robert Johnson'ın en popüler eserleri:

    1. Cross Road Blues
    2. Love in Vain
    3. Sweet Home Chicago
    4. Hellhound on My Trail
    5. Me and the Devil Blues


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.