New Orleans’ta bir ev: "Doğan güneşin evi"nin gizemi

New Orleans’ta bir ev: "Doğan güneşin evi"nin gizemi
  • 1
    0
    0
    0
  • "New Orleans’ta bir ev vardır, Doğan Güneş dedikleri Ve o birçok zavallı çocuğun yıkımı olmuştur Ulu tanrım biliyorum biri de benim."

    Bu sözlerle başlayan ünlü şarkıdaki New Orleans’ta bulunan evin gerçek olduğunu biliyor muydunuz? Ancak bu gizemli evin hikayesi hakkında kesin bir bilgi yok; yalnızca iki teori var. Yani, “Doğan Güneşin Evi”nin gizemi yıllardır çözülemedi.

    İlk Teori: Bir Genelev


    İlk teoriye göre "Doğan Güneşin Evi" bir genelevdi ve şarkıda anlatılan kişi burada büyüyen bir çocuktu. Gerçekten de New Orleans’ta "House Of The Rising Sun" ismini taşıyan iki evde kazılar yapılmış ve bu evlerde fuhuş yapıldığına, kumar oynatıldığına dair izler bulunmuştur. Ayrıca, şarkının adının, New Orleans’ta benzer faaliyetler yürüten bir otelin sahiplerinin adından türediği düşünülmektedir. Bu kişiler Madame Marianne ve LeSoleil Levant olarak bilinmektedir. "LeSoleil" Fransızcada "doğan güneş" anlamına gelmektedir.

    İkinci Teori: Bir Hapishane


    Diğer bir teoriye göre ise "Doğan Güneşin Evi" aslında bir hapishaneydi. Bu teori, annesine şiddet uygulayan kumarbaz babasını öldürdükten sonra hapse atılan bir kızın hikayesine dayanır. Şarkı sözlerinde şiddet ve kumardan bahsedildiğini görebiliyoruz. Söylenenlere göre bu hapishanenin kapısında bir doğan güneş figürü vardı. Ayrıca, şarkının "New Orleans’a o zincir ve topu giymek için gidiyorum." sözü bu teoriyi desteklemektedir.

    Şarkının Tarihi ve Yorumları


    Şarkının kim tarafından yazılıp bestelendiği belli değil ve kökeni 18. yüzyıla kadar uzanıyor. Şarkı ilk kez 1930’larda yorumlanmaya başlanmış ve zamanla birçok sanatçı tarafından seslendirilmiştir. Nina Simone, Bob Dylan, Bon Jovi ve The White Stripes gibi sanatçılar şarkıyı yorumlamışlardır. En çok beğenilen versiyon ise 1964 yılında The Animals grubunun Chuck Berry ile turnede iken yorumladığı versiyon olmuştur. Hatta birçok kişi bu şarkının anonim olduğundan bihaberdir ve The Animals grubuna ait olduğunu sanmaktadır. Ayrıca, The Animals grubu şarkının orijinal sözlerini değiştirmiştir.

    Şarkı Sözleri


    "New Orleans’ta bir ev var 'Doğan Güneş'tir ismi Birçok çaresiz çocuğun harabesi olmuştur Ve Tanrım, biliyorum ben de onlardan biriyim

    Annem terziydi Yeni kot pantolonumu o dikti Babam kumarbazdı New Orleans’ta

    Bir kumarbazın tek ihtiyacı olan şey Bir evrak çantası ve bir bavuldur Ve tek tatmin olduğu zaman Sarhoş olduğu zamandır

    Anne, çocuklarına söyle Benim yaptığımı yapmasınlar Ömrünüzü günah ve yoksulluk içinde geçirmeyin Doğan Güneş Evinde

    Bir ayağım platformda Diğeri trenin içinde New Orleans’a geri dönüyorum O ızdırabı yaşamak için

    New Orleans’ta bir ev var 'Doğan Güneş'tir ismi Birçok çaresiz çocuğun harabesi olmuştur Ve Tanrım, biliyorum ben de onlardan biriyim"

    Bu şarkının derin ve karmaşık geçmişi, dinleyenleri etkileyen ve düşündüren bir öykü sunuyor. Her iki teori de şarkının karanlık ve trajik atmosferine katkıda bulunuyor ve "Doğan Güneşin Evi"nin gizemi yıllar boyunca dinleyicileri büyülemeye devam ediyor.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.