İnternette paylaştığımız yazı, resim veya dosyaların internette bir yerlerde sonsuza kadar kalacağını düşünürüz. Bazen uygulamalardan gelen hatırlatıcı bildirimler ile o paylaşımlara dönsek de aslında paylaştığımız şeyler internette sonsuza kadar kalmıyor!
Pew Research Center'ın yaptığı yeni bir analiz online içeriklerin kalıcılık sürelerini göz önüne sermektedir. 2013 ile 2023 yılları arasında var olan internet sitelerinin çeyreğinin artık var olmadığını, bunun sebeplerinin ise sayfaların silindiğini veya başka bir websitesine taşınması olduğunu bildirdi. Daha eski siteler için ise bu oran daha fazladır. 2013'te var olan sitelerin %38'i günümüzde var olmamaktadır.
Araştırmanın devamında bu verilerin haber siteleri ve hükumet siteleri için farklı olduğunu belirtmektedir. Haber sitelerinin %23'ü en az bir tane kırık link bulundururken hükumet sitelerinin kırık link bulundurma oranı %21'dir. Wikipedia'nın kaynak listesindeki linklerden %54'ü ise artık var olmayan sayfaları işaret etmektedir.
Araştırmanın sosyal medya ayağında ise, bir ekip 2023 baharında atılan tweetleri üç ay boyunca izlemiş ve sonuç olarak %60'ının hesap gizlenmesi veya tweet silinmesi nedenlerinden dolayı artık görülmediğini keşfetmiştir. Türkçe yazılan tweetlerin %40'tan fazlası yayınlandıktan sonraki üç ay içinde silinmektedir. Bu oranın herkese açık profillerde görülme sıklığının ise diğer hesaplara göre fazla olduğu belirtilmiştir.
Görsel:
https://writingcooperative.com/10-trends-that-will-shape-the-online-writing-industry-in-2023-c084c037b63d?gi=0a0702ef1b89
Kaynak:
https://www.pewresearch.org/data-labs/2024/05/17/when-online-content-disappears/
Yorum Bırakın