akşam ezanından önce evde ol.

akşam ezanından önce evde ol.
  • 0
    0
    0
    0
  • "Akşam ezanından önce eve gel." cümlesi çocukluğumuzda annemizin bizi oyun oynamak için dışarı gönderme şartlarından biriydi. Hepimiz en az bir kere bile olsa duymuşuzdur bu cümleyi annemizden. Sebep olarak ise canavarların ve şeytanların o saatten sonra ortalıkta dolaştığı söylenirdi. Peki bu inanç nereden gelir? Kaynağı Antik Yunan mitolojisine kadar dayanan bu inanışın merkezinde kaybettiği çocukları için yas tutarken deliren Lamia vardır.

    Kim ve nereli olduğuna dair tam bir bilgi bulunmayan Lamia; Poseidon'un kızı, Libya kraliçesi ya da Mısır kralının kızı olarak anılır. Kimliği ne olursa olsun en bilindik özelliği dillere destan bir güzelliğinin olmasıdır. Güzelliği ile Zeus'un dikkatini çeken Lamia zamanla Zeus ile sevgili olur. Bunu fark eden Hera, Lamia'nın doğurduğu çocukları lanetler. Doğan çocukları doğumdan hemen sonra Lamia'nın kollarında tek tek ölür. Bu lanete ek olarak bir de Hera Lamia'nın uyuma yetisini elinden alır. Ölen çocukların yasını tutan Lamia, yeni doğum yapmış annelerin sağlıklı çocukları ile olan mutluluğunu uzaktan izler. Ondan esirgenilen bu mutluluğu kıskanmaya başlar. Git gide acısı yüzünden delirmeye başlar ve yeni doğmuş çocukları annelerinden kaçırıp yemeye başlar. Uyuyamadığı için iyice delirip çirkinleşmeye başlayan Lamia zamanla sadece yeni doğmuş çocukları değil gördüğü tüm çocukları kaçırmaya başlar. Lamia'nın delirip tüm çocukları yemesine katlanamayan Zeus Lamia'ya bir teklif sunar. Gün doğumundan batana kadar Lamia'nın gözleri Zeus'ta duracaktır. Böylece Lamia gün boyunca oynayan çocuklara hiçbir şekilde zarar veremeyecektir. Güneş battıktan sonra gözlerini Zeus'tan geri alan Lamia tekrar güneş doğana kadar dışarıda bulduğu çocukları mağarasına götürüp yemeye devam edebilecektir.

    Kulaktan kulağa anlatılıp farklı birçok kültürde kendine yer edinen bu hikaye, ülkemizde de uzun yıllardan beridir anneler tarafından çocuklarına hava kararınca eve dönmeleri sıkı sıkı tembih edilirken can bulur. Onları gece sokağa çıkabilecek her türlü kötülükten korumak için mi yoksa sadece gözü dönmüş insanlardan korumak için mi söylenilir bilinmez. Sonuç olarak tüm çocuklar akşam ezanında evde olmalı. 

    kaynak: https://mythopedia.com/topics/lamia

    görsel: https://pin.it/3lSqgbKKK


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.