Cahil Cesareti: Dunning-Kruger Etkisi

Cahil Cesareti: Dunning-Kruger Etkisi
  • 1
    0
    0
    0
  • Hayatımızın bir noktasında karşımıza ufacık bilgisi ile kendini uzman sanan kişiler çıkmıştır. Peki nasıl olur da bu insanlar kendi bilgisizliklerinin farkına varamazlar? Psikolojide "Dunning-Kruger Etkisi" olarak bilinen bu durum halk dilinde "cahil cesareti" olarak adlandırılır. Dunning-Kruger etkisi kişilerin kendini daha üstün görmelerine neden olan bir bilişsel önyargıdır. Kişisel farkındalık eksikliği ve düşük bilişsel yetenek birleşerek bu kişilerin kendilerini olduklarından yüksek görmelerine neden olur.

    David Dunning ve Justin Kruger, bu etkiyi ilk isimlendiren sosyal psikoloji profesörleri, "çift yük" olarak adlandırdıkları durumdan kaynaklandığını öne sürüyor. Bu duruma göre insanlar hem yetersiz hem de yetersizlikleri ne kadar yetersiz olduklarını fark etmelerini engelliyor. Asıl olması gereken bir alanda bilgi ve deneyim arttıkça öğrenilmesi gerekilen bir çok şey olduğunu fark ederek özgüven düşüşü yaşamak iken bu etkideki insanlarda tam tersi bir durum gözlemlenir. 

    Peki bu Dunning-Kruger etkisi kimlerde görülebilir? Herkeste. Hayatlarının bir döneminde herkes uzman olmadığı bir konuda ufak bir bilgi ve tecrübe kazanımı ile bu etkiye bürünmeye hazırdır. 

    Kaynak:
    https://www.verywellmind.com/an-overview-of-the-dunning-kruger-effect-4160740

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.