Metal Müziğin Doğuşu; Black Sabbath’ın Paranoid (1970) Albümü

Metal Müziğin Doğuşu; Black Sabbath’ın Paranoid (1970) Albümü
  • 4
    0
    0
    0
  • Albüm incelmesine geçmeden önce Black Sabbath grubunu tanıyalım. Grup, 1968 yılında İngiltere’nin Birmingham şehrinde kurulmuştur. Grubun asıl üyeleri gitarda Tony Iommi, vokalde Ozzy Osbourne, bas gitarda Geezer Butler ve davulda Bill Ward’dan oluşmaktadır. Grup zaman içerisinde birçok kez üye değiştirmiş ve dağılmıştır. Toplamda 22 müzisyen en az bir kez de olsa gruba girmiştir. Grubun tek değişmeyen ismi Tony Iommi olmuştur. Grup çoğunlukla “Black Sabbath”, “Paranoid”, “Master of Reality” albümleriyle heavy metal müziğin öncüsü, kurucusu olarak görülür. 

    Grup, MTV'nin “En İyi Metal Grubu” listesinde ilk sırada, VH1’ın “En İyi Hard Rock Sanatçıları” listesinde ikinci sırada, Rolling Stone dergisinin “Tüm Zamanların En İyi 100 Sanatçısı” listesinde 85. sırada yer almaktadır. Grup, dünya çapında 70 milyondan fazla albüm satmıştır.

    Albüm 1970 yılında, ilk albümlerinin hemen ardından çıkmıştır ve ikinci stüdyo albümleridir. Toplamda 8 parçadan oluşmaktadır ve süresi 42 dakikadır. Albümün prodüktörlüğünü Rodger Bain yaparken, ses mühendisliğini Tom Allom üstelenmiştir. Albüm Warner Bros. ve  Vertigo plak şirketlerinin etikletleriyle çıkmıştır. Şarkı sözleri Ozzy Osbourne ve Geezer Butler tarafından yazılırken, gitar riffleri Tony Iommi'den çıkmıştır. Albümün ilk adı aslında “War Pigs” olarak düşünülmüş ancak plak şirketi Warner Bros.’un isteğiyle “Paranoid” adını almıştır. Albüm, Vietnam Savaşı’ndan etkilenerek anti-savaş bir tema belirlemiştir. Bu albüm grubun gövde gösterisi yaptığı, politik duruşu ile ön plana çıktığı ve adından söz ettiren albüm olmuştur. Albümde “Paranoid” ile “Iron Man” şarkıları ön plana çıkmaktadır. 

    Soldan Sağa: Geezer Butler, Tony Iommi, Bill Ward, Ozzy Osbourne

    1) War Pigs

    Politicians hide themselves away

    They only started the war

    Why should they go out to fight?

    They leave that all to the poor

    Albümün açılış şarkısıdır. İlk başta “Walpurgis” olarak düşünülen şarkı sonradan “War Pigs” adını aldı ancak şarkı sözleri değişmedi çünkü zaten tamamlanmıştı. Walpurgis, “Cadılar Bayramı”, olarak da adlandırılır. Bu konu hakkında Geezer Butler "'Walpurgis' adında bir şarkı yazmak istedim -bilirsiniz, Noel'in Şeytani versiyonu- Şeytan'ın ruhsal bir şey olmadığını, savaş çığırtkanları olduğunu anlatan bir şarkı. Gerçek Şeytancılar bunlardır, bankaları ve dünyayı yöneten ve işçi sınıfını kendileri için savaşmaya ikna etmeye çalışan tüm bu insanlar. Bunu plak şirketine gönderdik ve "Hayır, buna öyle demeyeceğiz. Çok Şeytani!" dediler. Bu yüzden şarkıyı "War Pigs" olarak değiştirdim.” demektedir.

    Parçanın ilk bölümünde, savaşın kötü yanlarını, savaşın acı ve ızdırap getirdiğini ancak buna rağmen savaşın devam ettiğini, politikacıların bundan keyif aldığını, işçi sınıfını (zayıfları) kullandıklarını anlatırken ikinci bölümde ise savaş sonrası dünyanın karanlığa büründüğünü, savaş domuzlarının gücünün kalmadığını, hesap günü geldiğinde hepsinin merhamet dilendiğini, şeytanın ise hepsi için beklediğini anlatmaktadır.

    2) Paranoid

    Make a joke and I will sigh

    And you will laugh and I will cry

    Happiness I cannot feel

    And love to me is so unreal

    Albümün ikinci parçası ve ilk teklisidir. Black Sabbath’ın en büyük hitidir. Plak şirketi, albüm için tekli gerektiğini ve bu teklinin albümün diğer şarkılarına oranla kısa ve daha “Rock” gibi olmasını istiyordu. Grupta şarkıyı sadece 20 dakikada yaptıklarını söylüyor. Tony Iommi gitarıyla uğraşırken riffleri buluyor. Geezer Butler ise sözleri yazıp, bitiyorlar. Daha sonrasında şarkı tekli olarak başarılı olunca plak şirketi, şarkının ismini albüm ismine koyuyor.

    Şarkı sözleri, grubun genellikle paranoyak olarak adlandırdığı basçı Geezer Butler tarafından ve onun hakkında yazılmıştır. Sözler, Butler'ın depresif bir genç olarak hisleri ve delirdiğini düşünmesiyle ilgilidir.

    3) Planet Caravan

    We sail through endless skies

    Stars shine like eyes, the black night sighs

    Diğer şarkılara göre biraz daha hafif ve rahatlatıcı bir şarkıdır. O dönem popüler olan “saykodelik rock” müzik tarzında bir parçadır. Şarkı sözleri Ozzy Osbourne tarafından okunsa da Ozzy “Leslie Speaker” ile sesini ve tonunu değiştirmiştir. Piyano melodileri ise albüm mühendisi Tom Allom tarafından çalınmıştır. Geezer Butler'a göre şarkı, klasik aşk şarkılarından ziyade sevgiliyle uzayda ve ötesinde sürüklenmeyle ilgiliydi.

    4) Iron Man

    I am Iron Man

    Has he lost his mind?
    Can he see or is he blind?
    Can he walk at all
    Or if he moves, will he fall?

    Öncelikle şarkı Marvel evrenindeki “Iron Man” ile alakası yoktur. Şarkıdaki gitar riffleri rock/metal tarihinin en ikonik riffleridir ve şarkı bu riffler etrafına yazılmıştır. Şarkının sözleri Geezer Butler tarafından yazılmıştır. Sözlerin hikayesini de “Ozzy "Iron Man" başlığını buldu ve ben bunu uzaya fırlatılan ve dünyanın geleceğini gören bir adam hakkında yazdım” diye anlatıyor. Tony Iommi’nin şarkının solo kısmından “Paranoid” şarkısından gitar riffleri kullandığını duyabilirsiniz.

    Şarkı bize geleceğe giden ve kıyameti gören bir adamın hikayesini anlatıyor. Günümüze (1970’e) dönüşü sırasında ise manyetik bir alan tarafından çeliğe dönüşür. Günümüze döndüğünde ise halkı uyarma girişimleri umursanmaz. Kendini dışlanmış ve yalnız hisseden “Iron Man” insanlıktan intikamını almak için günler sayar ve bekler. En sonunda ise gelecekte görmüş olduğu kıyamete neden olur. 

    5) Electirc Funeral

    Buildings crashing down to earth's cracking ground

    Rivers turn to wood, ice melt into blood

    Earth lies in deathbed, clouds cry for the dead

    Terrifying rain is a burning pain

    Bu parça, o dönem yaklaşmakta olan “Soğuk Savaşı”, olası bir nükleer savaşla ilgiliydi. Herkes her an paramparça olacaklarını düşünüyordu. Şarkının ilk bölümü gökyüzünden inen bir atom bombasını ve bunun sonuçlarını anlatıyor. İkinci bölümünde nükleer bombaları atanların bağımsız olmadığını, onlara bu emirleri veren birilerinin olduğunu ve bomba sonrası doğanın nasıl çürüdüğünü anlatmaktadır. Şarkıyı bağlayan köprü kısmında ise Tony Iommi’nin adeta kulağı tırmalayan gitar riffleri ile Ozzy’nin şarkı sözleri ile birleşiyor. Şarkının çıkış bölümünde ise İsa’nın Mesih olarak dünyaya geri geldiğinde dünyayı kanatları altına alacağını ve bombayı atanların cehenneme hapsolacağını anlatır.

    6) Hand of Doom

    What you gonna do? Time's caught up with you

    Now, you wait your turn, you know there's no return

    Take your routine roles, you join the other fools

    Turn to something new, now, it's killing you

    Şarkı, bağımlılığı, özellikle eroinin etkilerini anlatıyor. Şarkıyı açan hafif bas aslında yaklaşan kıyameti tanımlamaktadır. Bu şarkı, Black Sabbath’ın enstrümantal ilerlemişini gösterir. Şarkı gerçek bir metal şaheseridir.

    Şarkı sözleri Geezer Butler tarafından yazılmıştır. Şarkı bize Vietnam Savaşı sırasında savaşın psikolojik ağırlığından, travmalardan kaçmak için Vietnam’da kolayca bulunan eroinin Amerikan askerleri tarafından kullanılmasını anlatır. Şarkı eroinin etkilerini sırasıyla bize anlatır. Sırasıyla uyuşturucuyu kullanma, “aptallara” katılma fikrini; savaş psikolojisinden kaçmak için uyuşturucunun kullanımı ve gerçekliğin kaybolması; uyuşturucuyu kullananın gerçeklik algısını kaybetmesini, ölüme yaklaşmasını; etkisi geçmeye başladığında vücudun tepkilerini (baş dönmesi, cildin kabarması) ve artık geri dönüşün olmadığını, ölüme yaklaştığını anlatır.

    7) Rat Salad

    Enstrümantal olan parçada söz yer almamaktadır. Performanslar sonrası stüdyo molalarında baterist Bill Ward zamanını öldürmek için davul soloları yapmasından dolayı onun için bir parça albüme eklenmiştir.

    8) Fairies Wear Boots

    Goin' home late last night

    Suddenly, I got a fright

    Yeah, I looked through a window and surprised what I saw

    Fairy with boots are dancin' with a dwarf, alright, now

    Şarkı dönemin punk ve anarşist topluluğu olan Skinhead’ler için yazılmıştır. Şarkı sözleri 1970 yılında konser sonrası Skinheadlerin grup üyelerine saldırması üzerine yazılmıştır. Saldırı sonrası Tony Iommi yaralanmış ve ertesi konserleri iptal edilmişti.

    Şarkının giriş kısmı (01.30’a kadar olan kısmı) “Jack the Stripper” olarak adlandırılmaktadır. Sözlerdeki “Fairies (Periler)” kelimesi sürekli kavga halinde oldukları Skinheadlere taktıkları lakaptır. Irkçı bir topluluk olduklarından dolayı onlara “peri” lakabını katmak oldukça aşağılayıcı olsa gerek. “Boots (Botlar)” kelimesi ise Skinheadlerin sürekli bot giymesi, topluluğun kültürünün bir parçası olmasından dolayıdır. “Fairy with boots are dancin' with a dwarf (Bot giyen periler, cüce ile dans ediyor.)” sözü oldukça anlamsız gözükse de şarkının çıkış kısmında Ozzy’nin gördükleri yüzünden doktora gitmesi ve doktorun ona “Oğlum, bu sefer çok ileri gittin. Tek yaptığın içmek ve gezmek” olduğunu söylemesi ile gördüklerinin aslında uyuşturucu etkisi olduğunu anlamaktayız.

     

    Albümün ilk dört parçası “A Side”, son dört parçası ise “B Side” olarak ayrılır. İlk kısım genel olarak savaş karşıtlığından, politik duruşlarından bahsederlerken, ikinci kısım ise daha çok enstrümantal zenginlikten, melodi yoğunluğundan ve sosyal içerikli parçalardan oluşur. Albümü ve grubu rock müziğinden ayıran en büyük unsur, rock müziğin eğlenceli ve hareketli tarafının “metal” kadar sert, dinamik ve eleştirel olarak dönüştürmesidir. Paranoid albümü sadece Black Sabbath’ın değil metal müziğin en önemli albümlerinden biri olarak tarihe geçmiştir.

    Albüme ulaşmak için;


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.