Son 10 Yılda Kitaptan Uyarlama 10 Film

Son 10 Yılda Kitaptan Uyarlama 10 Film
  • 1
    0
    0
    0
  • Sinema ortaya çıktığı dönemden beri kitaplardan yararlanmış, olabildiğince uyarlama yapıp seyircilere sunmuştur. Çoğu insan, kitaplardan sonra uyarlanan filmleri, kitabın ruhuna ihanet olarak görürken; kimileri, okurken zihinde canlandırılan şeyleri, beyaz perdede görmekten keyif alır. Kulvarlar farklı olsa bile, bazen bu yardımlaşma güzel şeyler sunabilir. Gelin beraber, son 10 yılda çıkan film uyarlamalarına bakalım.

    1. How to Train Your Dragon (2010)

    Cressida Cowell'ın kitabından uyarlama, leziz ve insanın içini ısıtan bir animasyon. Filmin yönetmenliğini Chris Sandres ve Dean DeBlois üstlendi. Senelerce acımasız bir yaratık tarafından yağmalanan Berk Adasının yerlileri, evlerini yıkıp hayvanlarını çalan ejderhaları bir şekilde öldürmeyi, görevleri olarak görür. Yetişkinlik çağına erişen genç erkeklerin yapması gereken tek şey, bir ejderhayı öldürmektir. Zamanı geldiğinde köyün şefinin tuhaf oğlu Hiccup, kendi icat ettiği silahını yaratığa doğrultarak onu öldürmeye kalkışır. Farklı bir türe ait olan bu ejderhayı bir türlü öldüremeyen Hiccup, hayvanı ormana götürerek serbest bırakır. Karakterleri seslendirenler arasında Jay Baruchel, Gerard Butler gibi isimler var. Güzel vakit geçirmek için okumaya ve izleme değer bir hikaye!

    2. Drive (2011)

    James Sallis'in aynı isimli romanından uyarlama, 2011 yapımı nefis bir filmdir. Yönetmen koltuğunda Pusher, Bronson gibi ünlü filmlerin yönetmenliğini üstlenen Nicolas Winding Refn'i görüyoruz. Oyuncu kadrosunda ise Ryan Gosling, Carrey Mulligan, Bryan Cranston gibi isimler var. Film, Hollywood'da dublörlük yapan ve çok iyi araba kullandığı için geceleri de soygunlara katılan bir araba sürücüsünün hayatını anlatıyor. Sürücünün yasa dışı hayatı, komşusu Irene'nin hapisteki kocasına yardım etmeyi kabul etmesiyle daha da tehlikeli bir hal alır. Ayrıca film, 64. Cannes Film Ödül Töreni'nden En İyi Yönetmen Ödülünü almıştı.

    3. Cloud Atlas (2012)

    David Mitchell'in kitabından uyarlama, biraz düşündürücü biraz sürükleyici bir hikayeyle karşı karşıyayız. Bu hikayede; şimdi, gelecek ve geçmiş bir arada, küçük gibi gözüken bağlantılarla bize sunuluyor. Kendimizi 1850'lerde, sonra 1930'larda ve hatta birden yakın gelecekte; farklı karakterlerle farklı bir hayatı izlerken buluyoruz. Her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğunu ve birbirini etkilediğini anlatan dolu bir kitap ve kitabın karşılığını, bize bir şekilde sunan film. Bu güzel filmi; Lana ve Andy Wachowski kardeşler, Alman yönetmen Tom Tykwer ile ortaklaşa senaryoyu yazıp yönettiler. Filmin oyuncu kadrosu; Tom HanksHalle BerryHugh GrantDoona Bae gibi yıldız isimlerle dolu.

    4. Yeraltı (2012)

    Zeki Demirkubuz'un, Dostoyevski'nin Yeraltından Notlar kitabından esinlenerek kurguladığı, 2012 yapımı bir Türk filmi. Nefret ettiği eski arkadaşlarının akşam yemeğine, kendisini zorla davet ettiren Muharrem'in; bu yemek ile birlikte başlayan tartışmalar ve ego gösterileri sonucu, eski defterlerin açılması ile utanç dolu hesaplaşmalarla karşı karşıya kalmasını konu alan Yeraltı, bireyin varoluşsal sorunlarını gözler önüne seren bir film olarak karşımıza çıkıyor. Konu itibariyle karanlık bir havası olan film, biraz boğucu ve biraz da sorgulatıcı yapısıyla ve insanı düşüncelerden düşüncelere sürükleyen hikayesiyle izleyiciye sunuluyor. Başrollerinde ise; Engin Günaydın, Nergis Öztürk, Nihal Yalçın gibi isimleri görüyoruz.

    5. The Book Thief (2013)

    Markus Zusak'ın aynı isimli kitabından uyarlama, İkinci Dünya Savaşı sırasında geçen bir hikaye. Liesel 9 yaşındayken bir ailenin manevi kızı olur. Çok sevdiği ailesi ve evlerinde kalan sığınmacı Max sayesinde, okumayı öğrenen ve çok seven Liesel; kitaplarla derin bir bağ kurar. Max ve cesur Liesel için çevrelerinde yaşanan tüm kötülüklerden uzaklaşmanın tek yolu, kitapların ve kelimelerin ikisine sunduğu hayal dünyasıdır. Hikaye aynı zamanda, savaşın kötü yanlarını gözler önüne seren bir dünyayı da gösterir bize. Yönetmenliğini Brian Percival'ın yaptığı, hikayeyi oyunculuklarıyla; Sophie Nélisse, Geoffrey Rush, Ben Schnetzer, Emily Watson gibi isimlerin süslediği, güzel bir savaş-dram filmidir.

    6. The Great Gatsby (2013)

    Yönetmenliğini Baz Luhrmann yaptığı filmin, baş rollerinde ise; Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Isla Fisher ve Jason Clarke yer almaktadır. F. Scott Fitzgerald'ın aynı isimli romanından uyarlama, 2013 yapımı romantik bir dram filmidir. Yazar olma basamaklarını tırmanan Nick Carraway, 1920'lerde eğlence hayatının gözdesi New York'a gelir. Kendi Amerikan rüyasının peşindeyken tesadüfen milyoner Jay Gatsby ile yolları kesişir. Carraway'nin alkol ve göz kamaştırıcı partilerle tanışması, fazla zaman almaz. Diğer taraftan da kendini kaptırdığı bu büyülü Amerikan rüyasının yıkılışı, adım adım gelmektedir.

    7. Brooklyn (2015)

    İrlandalı yazar Colm Tóibín'nin aynı isimli kitabından uyarlama, bir romantik dram filmi daha. 2015 yapımı film; İrlanda'da fakir bir mahallede yaşayan Eilis, yaşadığı kasabadaki kilise papazının aracılığı ile Amerika'ya gider. Ayakları üzerinde durmaya çalışan Eilis, New York'ta aşkı bulur. Bu sırada annesinden gelen kötü haber ile İrlanda'ya bir süreliğine geri döner. Intermission filmi ile kendini izleyiciye tanıtan İrlandalı John Crowley'i yönetmen koltuğunda görüyoruz. Filmin oyuncu kadrosu ise; Saoirse Ronan, Emory Cohen, Jim Broadbent, Julie Walters gibi isimlerden oluşuyor.

    8. The Circle (2017)

    Mae, uzun uğraşlar sonucu; dünyanın en büyük ve en güçlü teknoloji şirketinde çalışmaya başlar. Azmi ile şirkette yavaş yavaş yükselmeye başlarken şirketin kurucusu Eamon tarafından, belirlenen kurallara aykırı bir deneye katılmaya teşvik edilir; ama bu kararı ile çevresindeki insanların, hatta tüm insanlığın hayatını etkilemeye başlar. Dave Eggers'in kitabından sinemaya uyarlanan film; Tom Hanks, Emma Watson, John Boyega ve Karen Gillan gibi oyuncuları, James Ponsoldt yönetmenliği ile buluşturarak izleyici karşısına çıkıyor.

    9. Murder on the Orient Express (2017)

    Johnny Deep, Daisy Ridley, Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz gibi isimlerle, ilk başta oyuncu kadrosuyla dikkat çeken 2017 yapımı bu filme, polisiye bir gerilim filmi örneği denebilir. Yönetmenliğini yapan Kenneth Branagh; ayrıca Hercule Poirot rolüyle filmde ustaca başrolü oynuyor. Film, Agatha Christie'nin aynı isimli romanında uyarlamadır. 1930'lu yıllarda, İstanbul-Paris arası sefer yapan ekspreste bir cinayet işlenir. Trendeki yolcular arasında, Belçikalı usta dedektif Hercule Poirot vardır. Bu esnada tren kara saplanıp kalınca, Poirot bu cinayeti çözmeye başlar.

    10. Bizim Büyük Çaresizliğimiz (2011)

    Barış Bıçakçı'nın aynı isimli kitabından uyarlanan bir Seyfi Teoman filmidir. Başrollerinde; İlker Aksum, Güneş Sayın, Fatih Al gibi isimlerin bulunduğu bir komedi/dram filmi izliyoruz. Bizim Büyük Çaresizliğimiz, uzun zamandır dost olan 30'lu yaşlardaki Ender ve Çetin'in yaşamlarını konu alıyor. Herkesin kendinden bir parça bulabileceği, kendini bulduğu an biraz üzüleceği bu hikayenin yönetmeni; aramızdan çok genç yaşta ayrılmıştır. Bize kalan filmlerinden birisini, herkes izlemeli diye düşünüyorum...  

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.