Rus Sineması Dosyası: Andrey Zvyagintsev

Rus Sineması Dosyası: Andrey Zvyagintsev
  • 0
    0
    0
    0
  • Sinemanın doğduğu günden bugüne Rus Sineması (1989'a kadar Sovyet Sineması) yedinci sanata birçok yenilik kattı. İlk dönemde Eisenstein ve Vertov gibi sinemacılarla yükselen ivme, sonraki yıllarda Andrei Tarkovski ile devam ederek günümüze ulaştı. Bu bölgede başta propaganda amacıyla kullanılan sinema, Tarkovski ile birlikte şiirsel sinemanın ilk örneklerini vermeye başladı. Bir süre sonra toplumsal değişimlerle, zamana, dolayısıyla da kapitalist düzene ayak uydurmaya başlayan Rusya'da sinema, "modern dönem"ine geçiş yaptı. Dünya sineması için oldukça önemli bir geçmişe sahip olan bu bölgedeki mirası Alexandre Sokurov, Pavel Lungin ve Andrey Zvyagintsev gibi isimler devam ettiriyor. Bu yazımızda sizlere Andrey Zvyagintsev ve bol ödüllü sinemasından bahsedeceğiz. 6 Şubat 1964 yılında Rusya'da doğan Zvyagintsev, kariyerine oyunculuk ile başlamış ve Novosibirsk Drama Okulu'ndan mezun olmuştur. İlk yönetmenlik deneyimini üç bölümlük The Black Room dizisiyle yapan Zvyagintsev, sonraki yıllarda adlarından çokça bahsedilecek ödüllü yapımlara imza attı. Henüz filmografisinde az ama öz filmler taşıyan Zvyagintsev'in 3 muhteşem filmini sizlere tanıtmak ve henüz izlemeyenlere şiddetle önermek istiyoruz. Şimdiden keyifli seyirler!

    1. Dönüş / The Return (2003)

    Film, adından da anlaşılacağı üzere bir dönüş hikâyesidir. Ivan ve Andrey adlı iki kardeş, babalarının 12 yıl sonra aniden dönmesiyle çalkantılı bir döneme girerler. Civardaki diğer çocuklarla da araları pek iyi olmayan bu iki çocuk, annelerinin isteği üzerine babalarıyla bir tatile çıkarlar. Bu tatil süresince ortaya çıkan baba figürü, çocukların hayal ettiklerinden çok farklı ve zıttır, dolayısıyla aralarında çatışmalar yaşanır. Yer yer duygu dolu anlara sahne olan The Return, uluslararası festivallerde Altın Aslan dâhil birçok ödüle layık görüldü. Özellikle çocuk oyuncuların sergilediği müthiş performansla taçlanan yapım, mutlaka listenize eklemeniz gereken bir dram filmi.

    2. Leviathan (2014)

    2010'ların En İyi Dram Filmleri - I listemizde de bahsettiğimiz Leviathan, 2014 yapımı bir filmdir. Nikolay, oğlu Romka ve karısı Lilya ile kente uzak bir kasabada, iyi kötü bir hayat sürmektedir. Kentin belediye başkanı Nikolay'ın arazisine göz diker ve olaylar başlar. Nikolay'ın avukat arkadaşı Dimitri'nin de olaya dâhil olmasıyla aile, geri dönülemez bir yola sürüklenir. Başrollerini; Aleksey Serebyakov, Yelena Lyadova, Vladimir Vdovichenkov gibi isimlerin paylaştığı bu dram filmi, o sene Yabancı Dilde En İyi Film Oscar'ına aday olurken, Altın Küre ve Cannes'da da ödüller kazanmıştı.

    3. Sevgisiz / Loveless (2017)

    Zhenya ve Boris adlı çift evliliklerini yürütemez ve ayrılma kararı alır. 12 yaşındaki oğulları Alyosha ise sevgisiz ve ilgisiz büyümüş, ailesinin bütün kavgalarına şahit olduğu için mutsuz bir çocukluk geçirmiştir. Kendisini ailesine bir yük olarak gördüğünden, bir anda ortadan kaybolur. Alyosha'nın kaybolduğunu iki gün sonra fark eden ailesinin hikâyesini izlediğimiz filmde başrolleri; Maryana Spivak, Alexey Rozin ve Matvey Novikov paylaşıyor. Zvyagintsev'in dram türündeki Loveless filmi, Cannes ve Cesar gibi festivallerden ödülleri toplarken, o sene tekrar Yabancı Dilde En İyi Film Oscar'ına da aday gösterilmişti.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.