Siyah Beyaz: Yeni Nesil Sinemadan 10 Film Önerisi

Siyah Beyaz: Yeni Nesil Sinemadan 10 Film Önerisi
  • 2
    0
    0
    0
  • Sinema, Lumiére Kardeşler’den bu yana epey yol kat etti. Önce ses geldi, daha sonra filmler renklendi. Koca koca film rulolarına çekilen filmler, küçücük bir hard diske sığmaya başladı derken, günümüzde artık bambaşka bir boyut aldı sinema. Ne var ki, bazı yönetmenler kendi sinema dillerini oluşturmak adına modern dönemde siyah beyaz filmler çekmeye başladılar. İşte yeni nesil sinemamızdan 10 siyah – beyaz film önerisi sizlerle! Keyifli seyirler!

    1. Frances Ha – IMDB 7.4

    Yönetmenliğini Noah Baumbach’ın yaptığı 2012 yapımı Frances Ha, Dram/Romantik türünde siyah beyaz çekilmiş bir filmdir. Başrolünde Greta Gerwig’in yer aldığı film, dansçı Frances’in hayatın gerçekleriyle yüz yüze gelmesini konu alıyor. Döneminde epey ilgi çeken film, bu listedeki ilk tavsiyemiz olarak yerini alıyor!

    2. La Haine – IMDB 8.1

    Birçoğumuzun kesitlerini gördüğü fakat izlememiş olduğu bir film olan La Haine, 1995 yapımı bir Dram/Suç filmidir. Aslında oldukça politik bir yönü olan filmin başrolünde, kötü adam olarak görmeye alıştığımız Vincent Cassel yer alıyor. Yönetmenliğini Mathieu Kassovitz’in yaptığı bu siyah beyaz film, şiddetle önerdiğimiz bir başyapıt!

    3. Roma – IMDB 7.8

    2018 yılını kasıp kavuran, “Acaba Oscar’ı alacak mı?” diye düşünüp durduğumuz Roma, elbette ki bu listede kendine yer buluyor. Alfonso Cuaron’un sinema adına tüm hünerlerini konuşturduğu filmde, Cleo ve Sophia adlı karakterlerin, kadın olarak toplumun onları getirdiği konumda birbirlerine destek çıkmalarını izliyoruz. Herkesin konuşa konuşa bitiremediği bu yapıtı, bir de sizin izlemenizi tavsiye ediyoruz.

    4. Cold War – IMDB 7.6

    2018 yapımı Pawel Pawlikowski filmi olan Cold War, Soğuk Savaş döneminde, Polonya’da Zula ve Wiktor’un yaşadığı aşkı anlatır. Soğuk Savaş’ın da etkisiyle aşkları gitgide imkânsızlaşan ikilinin hikâyesi, yönetmene Cannes’da En İyi Yönetmen Ödülü kazandırmıştır. Müthiş bir modern zaman siyah beyaz film örneği olan film şiddetle önerimizdir.

    5. Coffee and Cigarettes – IMDB 7.1

    Aslında birkaç kısa filmin birleştirilmesiyle oluşturulmuş 2003 yapımı film, başarılı yönetmen Jim Jarmusch imzası taşıyor. Filmde Iggy Pop, Jack White, Tom Waits, Bill Murray ve Cate Blanchett gibi sevdiğimiz isimlerin yer almasının yanı sıra oldukça eğlenceli ve sizi kahve içmeye özendirecek bir yapıt.

    6. Ida – IMDB 7.4

    Yine bir Pawel Pawlikowski ürünü olan 2013 yapımı Ida, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ı kazanmıştır. İşgal sonrası ülkeyi terk etmek zorunda kalan ailesini arayan Anna’nın hikâyesini izlediğimiz film, başarılı siyah beyaz film örneklerinden biri.

    7. Wings of Desire – IMDB 8.0

    Wim Wenders imzalı bu efsane film, 1987 yapımı şiirsel/fantastik bir yapıttır. Başrolünde Bruno Ganz’ın yer aldığı film, Berlin şehrini izleyen ve depresif, yalnız insanlara yardım eden Damiel ve Cassiel isimli iki meleği anlatıyor. Birçok farklı referansı olan film mutlaka izlenmesi gereken bir başyapıt!

    8. Frantz – IMDB 7.5

    2016 yapımı melodram türündeki Frantz, usta yönetmen François Ozon tarafından yazılmış ve yönetilmiştir. Almanya’da başlayıp Fransa’da biten bir savaş sonrası hikâyesini anlatan film, izlenmesi gereken güçlü yapıtlardan biri olarak listemizde yer alıyor.

    9. Schindler’in Listesi – IMDB 8.9

    Steven Spielberg’den tam bir başyapıt örneği olan Schindler’in Listesi filmini duymayan yoktur herhalde. 1993 yapımı Dram türündeki film 2. Dünya Savaşı’nda Oskar Schindler adlı Alman iş adamının Polonya’da kurduğu fabrika sayesinde 1100 Yahudi’nin hayatını kurtarmasını konu alıyor. İzlerken gözlerinizi dolduracak nitelikte olan bu müthiş eser, döneminde 12 dalda Oscar’a aday olup, En İyi Film Oscar’ı dahil 7 dalda Oscar kazanmıştır. Bu harika yapımı hala izlemeyenleriniz varsa bir an önce izlemeli.

    10. Sen Aydınlatırsın Geceyi – IMDB 8.0

    Listemizin son filmi, yerli bir yapım olan Sen Aydınlatırsın Geceyi. Onur Ünlü imzalı film, dram/fantastik türünde bir eser. Absürd, şiirsel, metaforik… Her yönüyle yeni bir sinema deneyimi yaşamak isteyenler için muazzam bir alternatif.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.