John Berger ve Görme Biçimleri

John Berger ve Görme Biçimleri
  • 1
    0
    0
    0
  • "Görme konuşmadan önce gelmiştir. Çocuk konuşmaya başlamadan önce bakıp tanımayı öğrenir." 2017 yılında aramızdan ayrılmış olan John Berger, bizlere birbirinden başarılı ve özgün çalışmalarını miras olarak bırakmıştır. Berger'ı tek bir alanda tanımlamak mümkün olmamakla birlikte, sanatçı kimliğini ve başarılı çalışmalarını her alanda görmek mümkündür. Başarılı sanat eleştirmeni, senaryo yazarı, romancı, belgesel yazarı ve hatta ressam olarak da çalışmaları olan John Berger, arkasında bıraktığı izlerle bizlere bilgi birikiminden yararlanma fırsatı sunmuştur. Birçok alanda başarılı çalışmaları bulunan John Berger'ın hayatımızda önemli bir yer edinen eseri ise, 1972'de yayınlanan ve yayınlandığı tarihten bu yana üstüne hala düşündürmeyi ve konuşturmayı sürdüren 'Görme Biçimleri' adlı çalışması olmuştur. 1972 yılında BBC'de yayınlanan, dört bölümlük bir seri halinde sunulmuş olan ve Berger'ın sunumuyla hazırlanmış bu program daha sonra birleştirilerek kitaba dönüştürülmüştür. Resme, sinemaya, medyaya ve daha birçok konuya karşı bakış açımızı değiştirmiş olan bu önemli çalışmanın bölümlerini sizler için inceledik.

    1) Görme Biçimleri - I

    İlk bölümün konusunu, görsel imgelerin kendilerinden çok bizlere nasıl göründükleri ve görme biçimlerimiz tarafından nasıl algılandıkları oluşturmuştur. Yaşadığımız çevreyi gerçekten gördüğümüz, anlamaya başladığımız o ilk anda Berger, algımızı yönlendiren toplumsal ve kültürel etkileri akıcı ve etkili anlatımı ile bizlere sunmuştur. Aynı zamanda Berger, görünümün oluşturulmasını sağlayan fotoğraf kavramı üzerinde de durarak görsel imge oluşumunu değerlendirmiştir.

    2) Görme Biçimleri - II

    Serinin ikinci bölümünde ise Berger, tarihsel süreç içerisinde kadınların nesneleştirilmesinden ve kadınların resim sanatındaki yerinin ve öneminin belirginleşmesinden bahsetmektedir. Bu bölümün bir diğer konusu ise, resim sanatında sıkça karşılaştığımız nü ve çıplaklık kavramlarının ayırt edilmesi olmuştur. Berger, bu kavramları farklı insanlarla tartışarak onların görüşlerine de bölüm içerisinde yer vermiştir.

    3) Görme Biçimleri - III

    Serinin üçüncü bölümünde ise Berger, bizlere her şeyden önce bakarak ve tanıyarak oluşturduğumuz imgeler dünyasında yer edinmiş olan, alışveriş kavramından bahsetmiştir. Tarihsel süreç içerisinde, yağlı boya tablolarının satın alınan birer nesneye dönüşmesini ve bu algıyı oluşturan toplumsal sınıf ve tüketim ilişkisinin üzerinde durarak bizlere etkileyici bir görme biçimi sunmuştur.

    4) Görme Biçimleri - IV

    Serinin son bölümünde ise Berger bizlere, görsel imgelerin reklamcılık sektörüyle birlikte hayatımızın her parçasında olduğunu ve onları farkında olmadan sürekli gördüğümüzden bahsetmiştir. John Berger, reklamların insanlar üzerinde bıraktığı etkilerle birlikte artık hayatımızın fark etmediğimiz bir kısmından bize sürekli seslendiğini dile getirmiştir. Serinin son bölümü, reklamcılık sektörünün toplumsal ve ekonomik açıdan hayatımızdaki yerini kavramamızda bizlere yardımcı olmuştur. John Berger'ın yayınlandığı tarihten bu yana değerinden hiçbir şey kaybetmemiş olan 'Görme Biçimleri' sizleri Berger ile tanıştırarak, kendi görme biçiminizi oluşturmanızda etkili olacaktır. Serinin bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz. Keyifli seyirler!

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.