Gizemli Kimliği ve Başarılı Çalışmalarıyla 'Vivian Maier'

Gizemli Kimliği ve Başarılı Çalışmalarıyla 'Vivian Maier'
  • 0
    0
    0
    0
  • Vivian Maier ile tanışmamızı sağlayan John Maloof, bir müzayede sırasında Vivian'ın hayatı boyunca hiç es vermeden biriktirdiği fotoğraflarını bulur ve onları incelemeye başladıktan sonra başarılı işler olduğunu görür ve bizleri gizemli fotoğrafçı Vivian Maier ile tanıştırır. Çoğumuzun belki de ismini yeni yeni duymaya başladığımız Vivian Maier'in ölümünden sonra gizem perdesinin aralanmasıyla birlikte kişiliğine dair bazı ipuçları elde etmek mümkün olmuştur. Başarılı fotoğrafçının arkasında bıraktığı birbirinden etkileyici çalışmalarını inceleyerek sizleri gizemli fotoğrafçı Vivian Maier ile tanıştırıyoruz.

    Gizemli Dadı

    Vivian Maier, onu tanıyan insanlar tarafından ''Sosyal olmayan, fazla konuşmayan, görünüşü dönem havasının dışında olan, kendisi hakkında konuşmayı sevmeyen ve fotoğraf makinesinden hiç ayrılmayan'' biri olarak tanımlanmaktadır. Yaşamı boyunca maddi sıkıntılar yaşayan Vivian, kalacak bir yer ve belki de bir yuva arayışıyla kendisine dadılık rolünü üstlenerek yaşantısının büyük bir çoğunluğunu çocuklara bakarak geçirmiştir.

    Kendine Dönük Yaşantısı

    Vivian Maier'in, gizemli kişiliği nedeniyle kendisi hakkında pek bir bilgiye sahip olmamız ile birlikte hayatını insanlarla fazla iletişim kurmadan devam ettirirken bir yandan da fotoğraf makinesi aracılığıyla onlarla görünmez bir bağ kurduğunu söylemek bizce mümkün. Gizemli fotoğrafçı bu bağı, genellikle sokaklarda gördüğü insanlarla kurarken bunu sözlü iletişimden çok fotoğraf makinesiyle ve özgün bakış açısıyla kurarak bizlere farklı perspektifler sunmuştur.

    Gündelik Hayatın İçinden

    Vivian'ın birbirinden başarılı fotoğraflarına baktıkça aslında gündelik hayatın tam merkezinde ve bir o kadarda çeperinde bulunduğunun hissine kapılmaktayız. Gizemli fotoğrafçının çalışmaları, adeta insanların etrafında dolanan bir hayalet gibi kimi zaman onların farkında olduğu, kimi zaman ise farkında olmadığı fakat her iki şekilde de onların en doğal hallerini yakalamayı başararak, arkasında birbirinden etkileyici çalışmalar bırakmıştır.

    Farklı Kimlikler

    Ölümünden sonra tanıma fırsatı bulduğumuz Vivian Maier'in kim olduğuna dair bir sürü varsayım yapılarak hatta Vivian Maier'in bir ajan olabileceğine kadar sayısız senaryo oluşturulmuştur. Vivian'ın çalışmalarına baktığımızda ikili yaşantısı arasında gidip geldiğini gözlemlemek bizce mümkün. Kendisine sokakta bir yer açmış olan ve oradaki insanlarla bağ kurmayı başarmış kimliğinin yanı sıra evde çocuklara bakan kimliğinin kendi aralarında çeliştiğini gözlemliyoruz.

    Arkasında Bıraktığı Değerli Hazinesi

    Son olarak ise, Vivian Maier'in kimlik tahminleri devam ederken aslında bizce bunların bir öneminin olmadığını Vivian'ı özgür, gizem dolu bir fotoğrafçı olarak hayatlarımızda kendine yer açmayı başarmış haliyle tanımlamak daha doğru. Vivian'ın hayatı boyunca yoğun bir tutkuyla çektiği ve özgün bakış açısını yansıttığı fotoğrafları ise, bizlere ondan kalan değerli bir hazine niteliği taşımaktadır. *** Vivian Maier hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler için John Maloof tarafından çekilmiş olan "Vivian Maier'in Peşinde" filmini öneri olarak buraya bırakıyoruz. Keyifli seyirler.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.