Alejandro Jodorowsky ve Büyülü Dünyası

Alejandro Jodorowsky ve Büyülü Dünyası
  • 1
    0
    0
    0
  • Şili doğumlu 88 yaşındaki Alejandro Jodorowsky, gerçek ve gerçeküstücülük arasında ince bir bağ kuran genellikle sıra dışı filmleri ile öne çıkan başarılı bir yönetmendir. Aynı zamanda Jodorowsky'i aktör, besteci, çizgi roman yazarı, prodüktör, psikoterapist ve şair olarak tanımlamakta mümkün. Birçok alana yayılmış başarılı işleri bulunan ünlü sanatçı, görsel imgeleri incelikle kullanmasıyla ve onlara yüklediği anlamlarla izleyenlerini sürekli şaşırttığı birbirinden etkileyici filmler çekmiştir. Alejandro Jodorowsky, özgün tarzı nedeniyle anlaşılması pek kolay olmayan bir yönetmen olsa da filmlerinin büyülü dünyasına kapılacağınızın garantisini vermek bizce mümkün. Gelin filmlerini hep birlikte inceleyelim.

    1- El Topo (IMDb:7,5)

    Jodorowsky'nin büyülü dünyasına ilk girişi 1970 tarihinde gösterime giren Meksika yapımı El Topo (Köstebek) filmi ile yapıyoruz. El Topo filmini tek bir noktada özetlemek pek mümkün olmasa da film, Western tarihine farklı bir bakış açısı sunmayı başarmıştır. Film Jodorowsky'nin özgün tarzını yansıttığı, izleyenlerine kattığı farklı bakış açılarıyla ve detaylara verdiği önemle birlikte yönetmenin başarılı çalışmaları arasında yerini almaktadır.

    2- The Holy Mountain (IMDb:7,9)

    1973 tarihinde gösterime giren The Holy Mountain (Kutsal Dağ) Jodorowsky'nin sıradanlığa kesinlikle karşı olduğunun göstergelerinden biridir. The Holy Mountain, izleyenleri kullandığı sayısız imgeler, renkler, kostümler ve gerçeklik algısını sorgulatan yanıyla birlikte Jodorowsky'nin sürrealizmi doruklarında yaşatan dünyasına misafir etmektedir. İnce detaylarını, dini ve mitolojik efsaneler üzerinde başarılı diyaloglarla sunan yönetmenin bu filmini ise Bilim Kurgu, Dram, Fantastik, Gerilim gibi istediğiniz kategoriye çekebilirsiniz.

    3- La Danza De La Realidad (IMDb:7,5)

    Alejandro Jodorowsky'nin eşsiz tarzının bir yansımasını da 2013 tarihinde gösterime giren La Danza De La Realidad (Gerçeğin Dansı) adlı filminde görmekteyiz. Otobiyografik niteliği taşıyan filmde Jodorowsky, Şili'de geçen çocukluğunun büyülü dünyasını izleyenlerine sunmaktadır. Film, Jodorowsky'nin tarzıyla bağdaşmış ince detayları ve özgün kamera çekimlerini başarılı bir şekilde sunmaktadır. La Danza De La Realidad (Gerçeğin Dansı), Jodorowsky'nin aile ilişkilerini, dini, siyasi ve kültürel ögeleri tüm içtenliğiyle sunarak sanatçının geçmiş ve gelecek zaman arasında kurduğu köprüde sizleri de yanına davet etmektedir.

    4- Endless Poetry (IMDb:7,7)

    La Danza De La Realidad (Gerçeğin Dansı) filminde, yönetmenin çocukluk yıllarına eşlik ederken 2016 yılında gösterime giren Endless Poetry (Sonsuz Şiir) filminde ise, yönetmenin gençlik yıllarında yaşadıklarına yakından bakıyoruz. Jodorowsky'nin, kim olduğuna ve kimliğine karar vermeye çalıştığı zamanlarda neler yaşadığına ve yine aile kavramına yöneldiği, kimi zaman ise yaşadığı pişmanlıklarını filmde düzeltme şansını kullanmış olan Jodorowsky izleyenleri kendi iç dünyasına çekmeyi başarmaktadır.

    5- Jodorowsky’s Dune (IMDb:8,1)

    Filmleriyle izleyenlerini etkisi altına almayı başaran yönetmenin, film olmayı başaramayan projesi bile başkası tarafından film olarak çekilmiştir. Jodorowsky'nin Dune adlı projesi, 1970'li yıllarda çekmek istediği fakat çekmeyi gerçekleştiremediği bir proje olarak kalmıştır. Ancak 2013 tarihinde Frank Pavich tarafından çekilen Jodorowsky's Dune adlı belgesel bizlere eğer film çekilseydi nasıl olacaktı üzerine detaylar vermektedir. Belgeselde, film için alanlarında başarılı sanatçılarla anlaştığını söyleyen Jodorowsky, film müzikleri için Pink Floyd ile anlaştığını bununla birlikte filmde Salvador Dali gibi ünlü isimlerinde yer alacağından bahsetmektedir. Dune, daha sonradan başarılı yönetmen David Lynch tarafından çekilmiştir. Jodorowsky'nin Dune adlı projesi ise 'Incal' adında çizgi roman olarak basılmıştır.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.