Danimarka'nın Gururu: Mads Mikkelsen

Danimarka'nın Gururu: Mads Mikkelsen
  • 0
    0
    0
    0
  • Geçtiğimiz günlerde 54. Yaş gününü kutlayan Mads Dittmann Mikkelsen, Danimarka’nın en ünlü ve başarılı aktörlerinden biri. Çoğumuz onu, Amerikan gerilim dizisi olan Hannibal’daki Hannibal Lecter karakteriyle tanıyor olsak da; aslında bir çok Amerika ve Danimarka yapımlarında müthiş performanslar gösterdi. 22 Kasım 1965 yılında, taksi şoförü bir baba ve hemşire bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi. Sadece oyunculukta değil, aynı zamanda bir dansçı olarak da oldukça başarılıydı. Yaklaşık on yıllık profesyonel bir dans hayatından sonra oyunculuğa başlayan Mikkelsen; Danimarka’da, Pusher adlı yapımda oynadığı rol sayesinde ün kazandı. Bunların yanında Doctor Strange, Kral Arthur ve Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi gibi başarılı işlerde de yer alan oyuncu, 2012 yılında Cannes’da En İyi Erkek Oyuncu ödülüne de hak kazandı. Mads Mikkelsen’ı iyice tanıdığımıza göre, başarılı aktörün Danimarka yapımı 5 filmini de sizler için sıralıyoruz. İyi seyirler!

    1. Jagten | The Hunt (2012)

    Thomas Vinterberg tarafından yönetilen 2012 yapımı filmin başrolünde, elbette ki Mads Mikkelsen yer alıyor. Geçirdiği zorlu boşanma serüveninin ardından, hayatını teker teker yoluna koymaya çalışan 40 yaşındaki Lucas rolünde izlediğimiz oyuncu; bu performansıyla Cannes’da, En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görüldü. Aynı zamanda film, Danimarka’da bir çok ödül kazanırken; yine Cannes’da En İyi Film dalında da aday olmuştu. Dram türündeki bu filmi, izleme listenize almanızı tavsiye ediyoruz.

    2. Adams Æbler | Adam’s Apple (2005)

    Danimarkalı yönetmen Anders Thomas Jensen’in yönettiği, dram/suç türündeki film; bizce Mads Mikkelsen’ın en iyi performanslarından biri. Danimarka dilinde çekilen film, aslında bir kara mizah örneği de sayılabilir. Karakterlerin iyi-kötü, tanrı-şeytan gibi tezatlıklar üzerine yaratıldığı Adam's Apple, son üç ayını bir kilisede geçirmek zorunda olan şartlı tahliye edilmiş bir mahkum ile kilisenin kötü bir geçmişe sahip olan rahibi arasındaki yaşananları konu ediniyor. Birçok absürtlük içeren bu ilginç film, İskandinav Sineması’na başlamak isteyenler için birebir.

    3. Mænd & Høns | Men And Chicken (2015)

    Yine Anders Thomas Jensen işi olan Men and Chicken, komedi türünde bir film. Kara komedi olarak da nitelendirebileceğimiz filmin başrolünde Mads Mikkelsen, Elias rolünü canlandırıyor. Gabriel ve Elias adındaki birbirine oldukça zıt iki kardeşin hikâyesini anlatan film, sizi tuhaf olaylar zincirine sürüklüyor. Komedi severlere tavsiyemizdir.

    4. Valhalla Rising (2009)

    Pusher’ın yönetmeni Nicolas Winding Refn tarafından yönetilen Türkçeye Cennetin Kapısında olarak çevrilen film, fantastik/dram türünde. Mitolojik bir hikâyeyi konu edinen filmde Mikkelsen; Tek Göz adlı, dilsiz bir savaşçıyı canlandırıyor. Film; M.S. 1000 yılında geçiyor ve adını, Nors mitolojisinde savaşçıların gittiğine inanılan cennetten alıyor. Fantastik türde bir İskandinav yapımı izlemek isteyenler, bu filmi kaçırmamalı.

    5. De Grønne Slagtere | The Green Butchers (2003)

    Anders Thomas Jensen ve Mads Mikkelsen ortaklığıyla listemize son veriyoruz. 2003 yapımı bu kara komedi, Holger adlı bir kasap dükkanında çalışan Svend ve Bjarne’nin, kendi kasap dükkanlarını açmasıyla gelişen komik olayları ele alıyor. Mads Mikkelsen'ın şekilden şekile girdiği bir film olan The Green Butchers'ı, daha fazla anlatmıyor ve görmenizi tavsiye ediyoruz.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.