Kendi Kültürünü Yansıtmak: Kenneth Ize'nin Paris Moda Haftası'ndaki İlk Gösterisi Üzerine

Kendi Kültürünü Yansıtmak: Kenneth Ize'nin Paris Moda Haftası'ndaki İlk Gösterisi Üzerine
  • 1
    0
    0
    0
  • Çok uzun zamandır neden kendi kültürünü yansıtan moda tasarımcıları yok diye düşünüp duruyordum, belki de vardı fakat ben dikkat etmemiştim. Büyük markalar tanınan modellerle, şarkıcılarla o kadar iş birliği yapıyorken neden kendi kültürlerini yansıtmalarına fırsat vermiyorlar diye düşünüyordum. İnsanların kültürlerinin büyük çapta çok ilham verici ve etkileyici olacağına inanıyorum. Vogue Aralık/Ocak 2019/20 sayısını okurken dört farklı cesur tasarımcıya yer verilen bir bölüm vardı ve Paris Moda Haftası'ndan önce tesadüfen Kenneth Ize ile tanıştım. Moda dünyasının oyun kurallarını değiştiren dört markadan birinin tasarımcısı olarak adlandırılıyordu. Farklı desenler, çok daha renkli tasarımlar ve tarzlar dikkatimi bir anda çekti ve o anda en sevdiğim tasarımcılardan biri oldu. O sayfada kendi kültüründen insanları ve desenleri görünce çok mutlu oldum çünkü bu bana çok cesurca ve ilham verici gelmişti.

    Kenneth Ize 2015 yılında Viyana’da Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden mezun olur olmaz Nijerya’nın Lagos kentine geri döndü ve orada bir süre hayatını devam ettirdi. Alışmanın zor olmadığını söylüyor Kenneth çünkü doğduğu şehirdi Lagos ve oranın hareketli hayatına hemen alışmıştı. Başka bir yandan bu şehir onun tasarımlarına ilham olmuştu. “Nijerya’da çok zengin bir tekstil geleneği var ama artık yok oluyor” diyor. Tasarımlarında en büyük özellik aso oke, elde dokunmuş Yoruban kumaşlar. Bu kumaşları keşfettikten sonra aso oke yapımını eski kuşaklardan emanet alıp onları dokumaya başlamış.

    “Tüm dünyaya neler yapabileceğimizi göstermek istiyorum” demişti ve o gün bugündür gerçekten tüm dünyaya bunu göstermeye başladı.

    24 Şubat’ta Paris Moda Haftası’nda ilk gösterisini gerçekleştirerek bunu bizlere gösterdi. Evet daha önce Nijerya’daki moda haftasında bir deneyimi oldu ama ilk defa bu kadar büyük çaplı ve herkesin merakla beklediği Paris Moda Haftası’nda boy gösterdi.

    Ize, Sonbahar/Kış ’20 koleksiyonunu sundu ve sonunda Naomi Campbell’in yürüyüşüyle şovunu sona erdirerek tamamladı. Bu kadar tanınan bir modelin de ona destek olması bence göz ardı edilemez. Ben ilk gördüğümden beri tasarımlarını çok beğeniyorum ve kendi kültürünü bu şekilde cesurca ve özgürce yansıtması beni çok etkiledi. Çok önceden insanlar kumaşları, modelleri keşfedip tasarımın üstüne daha fazla düşüyorlardı. Herkes farklı olmak istiyordu, herkes etrafında yaşanan olaylardan, geçmişten ilham alıyordu ve bence Kenneth Ize’de öyle yaptı. Paris Moda Haftası’nda kendi kültürünü yok olacakken o kumaşlarla yeniden hayata döndürdü. 

    Yoruba kültüründe insanların kıyafetlerine bakarsanız giydiklerine ne kadar dikkat ettiklerini anlarsınız. Bu kumaşlar ve onların anlattıkları Yoruba insanları için ne kadar önemliyse, Ize’nin tasarımlarıyla da çok farklı bir boyuta taşınmış ve o özel, kültürel ve tarihsel anlamlarını yitirmemişler. Tesadüfen keşfettiği aso oke kumaşlarıyla kruvaze erkek paltoları, kullanışlı carpenter pantolonları ve puanlı batik ceketleri onu bu ilk gösterisinde biraz daha zirveye taşıdı.

    Tasarımlar dışında yapılan kombinler de çok güzeldi. Şimdi çok daha moda olan uyumsuzlukla uyum yakalama yöntemini o da kullanmış çünkü artık gerçekten moda da uyum olması gerekmiyor. Aynı renkten ve desenden oluşan takımlar da dolaplarda yerlerini almaya başlamışken, Ize de bizim gözümüzü alıştırmaya çalışmış. Tabii ki onun takımları daha renkli ve farklı. Eğer bu kıyafetleri giyme fırsatım olsaydı gerçekten kendimi bir başka kültürün değerlerini taşıyabildiğim için çok şanslı hissederdim. Renkleri ve kumaşları bu kadar cesurca kullanabilmesi eminim ki birçok insana ilham olacaktır ve insanlar daha da özgür hissedecektir. 

    Kenneth Ize kendi instagram hesabında moda şovunun olduğu gün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la da fotoğraf paylaşmayı unutmadı. Açıklamasında ise Moda Haftası’ndaki bütün tasarımcıların ve yaratıcılığın onuruna Macron ile akşam yemeği yediğini söylüyor.

    Ben açıkçası onun adına gerçekten çok mutlu oldum. İnsanların artık birbirlerini ayırmadan destek olması çok güzel bir duygu. Kenneth Ize bizi seviyor, biz de onu seviyoruz. Bu renkli, farklı, kendine özgü tarzınla ve yaptıklarınla düşüncelerini yansıtabilmekte çok başarılısın. Yolun açık olsun Ize.

    Kaynak: 1, 2


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.