Dil, kültürü en etkili şekilde taşıyan araçtır. Dilin en önemli malzemesi de kelimelerdir. Gebermek kelimesini incelerken de bu kelimeyi kullanan insanların kültürüne bakmak gerekecektir. Anadolu'daki ölüm üzerine oluşan geleneklere bakmak bu açıdan önemlidir.
Anadolu'da insanlar öldüklerinde onların şişip şişmediğini kontrol etmek amacıyla göbeklerine taş koyma adeti yaygındır. Bunun haricinde ölen bireyler oldukça hızlı bir şekilde gömülür ve serin yerde bekletilirler. Bunun amacı cenazenin şişerek kokmasının önüne geçmektir. Peki bunun gebermek ile ilgisi ne olabilir?
Kelimenin kökenine doğru baktığımızda "gebe" ve "kaba" kelimelerinin üzerinde durmamız gerekir. Gebe olan insanın karnının şiştiği şüphesizdir. "Kaba" ise "kabarmak" ile ilişkilidir. Bu iki kelime köken olarak aynıdır. Yani bir kelime aslında iki ayrı kelimeye dönüşmüştür. Öyleyse gebermek sadece ölmek demek değildir. Ölünün şişip kokması ile ilgilidir. Daha demin bahsettiğimiz ölünün defin işlemleri pekala uğraş gerektirir. Birisine gebermesi hakkında bir beddua edildiğinde aslında onun cenazesine bakan kimsenin olmaması ve o kimsenin şişip kokması istenir. İşte bu yüzden gebermek, ölmekten de beterdir.
KAYNAK:
TÜRKMEN, Seyfullah (2004), “Gebermek Kelimesinin Kökeni Üzerine”, Türk
Dili Araştırmaları Yıllığı-Belleten-, Ankara, s. 131-134.
Yorum Bırakın