İlk Ve Biricik Klasik: Adsız Ülke

İlk Ve Biricik Klasik: Adsız Ülke
  • 5
    0
    0
    0
  • Fournier, 1886 yılında Fransa'nın Cher şehrinde dünyaya geldi. Anne ve babası ilkokul öğretmenliği yaparak yaşamlarını sürdürüyorlardı. Ebeveynlerinin işi dolayısıyla çocukluğunu taşrada geçirdi. Mutlu bir çocukluk geçirdiği söylenemezdi fakat köyde geçirdiği yıllar yaratıcılığını besleyecekti. Lise öğrenimini Paris'teki Lakanal Lisesi'nde sürdürdü.

    Öğreniminin ikinci yılına dek gelen 1905 Haziran'ının ilk günü dolaştığı sırada yaşlı bir kadının koluna girmiş uzun boylu, sarışın bir kıza rastladı. Kızdan çok etkilendi, ilerleyen günlerde kızla tanışma fırsatına erişti. Ona umutlarından, hayallerinden bahsetti. Genç kız henüz çocuk olduklarını düşünüyordu, Fournier'den bir daha kendisini aramamasını istedi. Uzun yıllar ondan haber alamadı.  Ancak karşılaşmanın sekizinci yılında haber alabildi. Genç kız evli ve iki çocuk annesiydi artık. Bu haberin ardından yazarın, arkadaşı Jasques Riviere'e yazdığı mektupta şu cümleler geçiyordu: "Gerçekten, gerçekten yeryüzündeki bir tek o içimdeki fırtınaları dindirip barış sağlayabilirdi. Ama artık olanaksız."

    1905 yılında tasarlamaya başladı Adsız Ülke'yi. Roman 1913 yılında yayımlandı. Yapıtından beklentisi okunması üzerineydi; para ve ödül ikinci plandaydı. Kitabının yayımlanmasının ardından bir yıl sonra Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden dolayı askere alındı. Savaş kopardı genç yazarı hayattan. Çocukluğun büyüsüyle harmanladığı Adsız Ülke'yi bıraktı hayata. 

    "Adsız Ülke", düşle gerçeğin birleştiği bir yapıt. Anlatım yöntemleriyle tek romandan ziyade uzun bir şiir gibi. Sanat ve edebiyat ilkesinin çocukluk olduğunu vurgulayan yazar, romanda yalın ve dolaysız bir anlatıma başvurur. Gerçek ve düş arasında gidip geliriz roman boyunca. Gerçekliği yazarın anıları besler. Mekânlar ve karakterler yazarın çocukluk yaşamındaki unsurlarla örtüşür. Romanda yer alan Yvonne de Galais karakterini bir haziran günü karşılaştığı o genç kızdan esinlenerek yaratmış, genç kızı ölümsüzleştirmiştir: "Sizde hoşuma giden, nedenini pek bilmiyorum,ama benim anılarım..."(s.268)

    Adsız Ülke, hayal gücünü genişleten ulaşılması güç bir serüven romanı . Her okurun kendinden bir şeyler bulabileceği açık bir yapıt. Romanın başından sonuna kadar devam eden macera arzusu, sıkı dostluk ilişkileri, çocukluğun saf büyüsü besliyor romanın büyüklüğünü. Ve Marcel Arland'ın deyişiyle çağdaş edebiyatın Founier'in "ilk ve biricik klasik yapıtı" olarak yerini alıyor Adsız Ülke. 

     

    Kaynak

    Alain Fournier, Adsız Ülke, Can Yayınları,1981 (Özdemir İnce, önsöz) 

    1

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.