Dünyayı Etkileyen Tragedyalar: Medea

Dünyayı Etkileyen Tragedyalar: Medea
  • 4
    0
    0
    0
  • Tiyatro kelimesinin kökeni "theatron"a dayanır. Eski Yunan dilinde "theatron", "görmek" anlamına gelirdi. Seyircilerin oyunu izlemek için oturdukları yeri de yine bu sözcük karşılıyordu. Kökeni ilkel insana dayanan tiyatro, Eski Yunan'da Thepsis'den sonra sanat haline geldi. Trajedi de yine Yunanca kökenli bir kelime. Yunancası Trogoidia'dır. Trogoidia, tragos(keçi) ve oidie(türkü) sözcüklerinin birleşiminden doğmuştur. "Keçilerin türküsü" anlamını karşılar. Tarihsel akış içinde inceleme yaptığımızda tiyatro, tragedyayla beraber var olmuştur. 

    Euripides, M.Ö 5. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen Eski Yunan medeniyetinin en önemli tragedya sanatçılarından birisidir. Günümüzde elimizde Eski Yunan'a ait otuz üç tragedya bulunmaktadır. Bu tragedyaların on sekizi Euripides tarafından kaleme alınmıştır. Çağdaşlarının aksine aykırı görüşlere sahiptir sanatçı, bu tutumunu eserlerine yansıtır. Edebiyat dünyasının ilk gerçekçi ve feminist yazarı olarak kabul edilmektedir. Onun en başarılı tragedyalarından birisi de Medea'dır. 

    Trajediler, Homeros çağında geçen efsanevi olayları konu edinirlerdi. Medea da o çağdan beri halk arasında bilinen bir efsanedir. Medea, Lason'a aşık olmuş ve onunla kaçmıştır. Lason'un asıl niyeti Medea'nın babasının mirasını ele geçirmektir. Bir süre beraber yaşamlarını sürdürürler, çocuk sahibi olurlar. İstediklerini elde edemeyen Lason, bir süre sonra bölgenin kralının kızıyla nişanlanmaya karar verir. Euripides işte burada başlatır Medea'nın trajedisini. Medea'nın Korinthos'ta geçirebileceği bir gün (üç birlik kuralına göre) vardır artık.

    Trajedi türünün temel özelliklerini bize yansıtıyor eser. Soylu ve doğaüstü kahramanlar, acıklı olaylar, felakete yol açan bir son... Merkezde bir kadın kahraman var. Olay, Medea'nın seçimleriyle şekilleniyor. Euripides'in bu trajedisi, nefrete dönüşen sevginin nelere yol açabileceğini gösteriyor bizlere.

     

    KAYNAK

    Memet Fuat, Tiyatro Tarihi, Varlık Yayınları

    Euripides, Medea, Türkiye İş Bankası Yayınları

    1


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.