Advertisement
Advertisement

"vampir" Nereden Geliyor?

"vampir" Nereden Geliyor?
  • 11
    0
    1
    1
  •  Oxford Sözlüğü'nde nihai köken Türkçe!

     Kan içen yaratıklara olan inancın tarihi insanlık tarihi kadar eski sayılır. Bu mitolojik varlıklar hemen hemen bütün milletlerin inançlarında kendini göstermiş ve farklı adlandırılmalara maruz kalmıştır. Ancak bugün bunlardan yaygın olanı Doğu Avrupa'dan çıkan vampir sözcüğüdür. Slav demonolojisinde (şeytan ve cinlerin varlığını araştıran bilim) vampirler geceleri insanların kanı ile beslenen cesetler olarak bilinirler.

    Vampirler "obur" mudur?

    1886 yılında Slav dilleri uzmanı Franz Miklosich'in görüşüne göre vampir kelimesinin kökenini Kazan Tatarcası ubır olan kelimeden geliyordu. Kazan Tatarlarının mitolojisinde ubırlar genellikle kadınlara musallat olan ve onların kanlarını emen olağanüstü varlıklardır. Bu kelime sadece Kazan Tatarlarında değil diğer çeşitli Türk dillerinde de kendini farklı biçimlerde göstermektedir. Başkurtlarda ubır, Gagavuzlarda hobur, Nogaylarda obır olan bu kelime bugünkü Türkiye Türkçesinde doymak bilmeyen anlamında olan obur kelimesinde de yaşamaktadır. Peki nedir bunların kökeni?

     Rus, Fin ve Macar Türkologlar tarafından bu kelimenin kökeni Eski Türkçe opmak fiili olarak belirlenmiştir. Bugün hepimiz bu fiili artık bir ünlü değişmesi ile öpmek olarak bilmekteyiz. Eski Türkçe anlamı pekala bugünkü öpmek anlamını göstermiyordu. Bu fiil Eski Türkçede " yutmak, emmek, içine çekmek" gibi anlamlar taşıyordu. Obur sözcüğü opmak fiiline geniş zaman sıfat fiil eki olan -Ur eki gelmesiyle ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan obır kelimesi çeşitli dillere aktarılarak önce vupır haline ondan sonra da yine çeşitli ses değişmeleri ile vampir haline gelmiştir.

     

    KAYNAK

    User, Hatice Şirin. “Vampir.” Türk Dili Araştırmaları Yıllığı Belleten. Sayı 2. Ankara: Türk Dil
    Kurumu Yayınları, 2010. ss. 119-130


    Yorumlar (1)
    • Ubırlar öylesine açtırlar ki, bazen susuzluklarını gidermek için atmosferdeki nemi ve bulutları içlerine çekerler ve bu da kuraklığa neden olur. Kaynak: https://ulukayin.org/ubir-turkce/

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.