"kadın" Nereden Geliyor?

"kadın" Nereden Geliyor?
  • 4
    0
    0
    2
  •  Kadın kelimesinin kökeni Eski Türkçeye kadar dayanmaktadır. Eski Türkçede bulunan "katun" kelimesi, kağanların eşlerinin resmi bir unvanı olarak kullanılmaktaydı. Hatta kağanlık töreninde kağan ve katunun tahta geçeceği zaman yukarı kaldırılıp onlara göksel bir kutsiyet verildiği de bilinmektedir. Bu durumda önemli olan ikisinin de gökten geldiği ya da tanrı tarafından gönderildiği görüşüdür.

    Katun, Hatun ve Kadın

     Bu kelime Eski Türkçeden sonraki Eski Uygurca döneminde "kadın,hanım" ve "eş,karı" anlamları ile kullanılmıştır. Ancak bu dönemde görülen bir ses değişmesi ile baştaki "k" sesi yerini "h" sesine bırakmıştır. Bu da bize "hatun" kelimesinin kökenini Eski Uygurca olarak vermektedir. Daha sonraları kelimenin bu formu Türkler tarafından unutulmuştur. Zaman içerisinde tekrar "k" sesi ile kullanımı devam etmiş ve çeşitli ses değişmeleri ile bugünkü "kadın" formuna kavuşmuştur. Kelimenin unutulan "h" sesli formu bundan yıllar sonra Farsçadan dilimize tekrar "hatun" şeklinde geçmiştir. Yani esasen Türkçe kökenli olan "hatun" aynı zamanda alıntı bir kelimedir.

     Birçok Türkolog katun kelimesinin Eski Türkçeye Soğdcadan geçtiğini düşünse de kelimenin kökeninin Eski Türkçe olduğunu savunanlar da vardır. Bu durum bir tartışma konusudur.

    KAYNAKLAR

    TOKYÜREK, Hacer. "Runik Türk Yazıtlarında ve Eski Uygur Metinlerinde Kadın Hiyerarşisi" Türk Dili Araştırmaları Yıllığı Belleten. Türk Dil
    Kurumu Yayınları, 2013 ss. 119-129.

    USER, Hatice Şirin. Kültigin Yazıtı Notlar, (İstanbul: Bilge Kültür Sanat, 2019), 197-198.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.