Jean Léon Gérôme- Kuyudan Çıkan Gerçek

Jean Léon Gérôme- Kuyudan Çıkan Gerçek
  • 16
    0
    1
    4
  •    Jean-Léon Gérôme ve nadide tablosu ile tanışmam geç oldu. Tesadüfen denk geldiğim Kuyudan Çıkan Gerçek tablosu beni adeta büyüledi diyebilirim. Üstünde düşünecek bolca vaktim olduğundan da uzun bir süre tablonun ve bir de o güzel hikayesinin etkisinde kaldıktan sonra sizler ile paylaşmayı borç bildim kendime. 

     

       Efsaneye göre; bir gün Yalan ile Gerçek buluşurlar. Yalan gökyüzüne bakıp, derin bir nefes aldıktan sonra dönüp Gerçek'e: 

    "Bugün hava çok güzel!" der.  Gerçek, şaşkınlıkla bakar Yalan'a. Hava gerçekten de güneşli ve cıvıl cıvıldır. Şaşkınlığının sebebi ise Yalan'ın ilk defa doğruyu söylemesidir. Gerçek, bu durumdan memnun bir şekilde Yalan'la vakit geçirip, sohbet etmeye devam eder. Sohbetin büyüsüne kapılıp bir kuyunun önüne kadar gelmişlerdir. Su, o kadar güzel ve berraktır ki Yalan yine doğruyu söyleyerek; "Su çok güzel! Hadi birlikte yüzelim." der. Gerçek, kuşkuyla yaklaşarak suya ayağının ucuyla bakar. Suyun güzelliği ve Yalan'ın doğru söylemesi onu suya girmeye ikna etmiştir. Soyunup yüzmeye başlarlar. Keyifli kısa bir zamanın ardından Yalan, bir anda sudan çıkarak Gerçek'in kıyafetlerini kuşanıp, kaçar. Gerçek, neye uğradığını şaşırmış ve son derece kızgın bir şekilde sudan çıkarak Yalan'ın peşine düşer. Yalan, Gerçek'in o harikulade kıyafetleri içinde paspallığından arınmış bir şekilde insanların arasına karışır.  Gerçek ise çırılçıplak bir halde Yalan'ı ararken ayıplanır. Onu gören insanlar, böyle çıplak bir şekilde dolaşmasını densizlik olarak bulup hor görürler. Son derece utanan Gerçek, insanların arasından kaçıp tekrar kuyuya geri döner ve kuyunun derinliklerinde sonsuza kadar saklanır. Yalan ise arsız bir şekilde Gerçek'in o muhteşem sureti içinde yüzyıllarca dolaşmaya devam eder.

      İşte dünya da çıplak gerçeği görmek istemeyip kuyunun dibine mahkum eden insanoğlu, yalanın her haline hayran bir şekilde yaşamını sürdürmüştür. Günümüzde de insanlar çıplak gerçekten kaçmış ve gerçeğe gözlerini kapatmışlardır. Gerçek, acı gelmiştir insanoğluna. Zaten acıdan kaçıp hep mutlu olmayı istememişler midir? Kendilerini kandırmak pahasına da olsa! Yalanın çirkin suretinin farkında olanlar ise süslemiştir onu beyaz, pembe diye. Fakat biliyoruz ki, gerçek hiçbir zaman saklı kalmamıştır. Kuyunun dibinde de olsa.

    Kuyudan çıkmak dileğiyle! 

     

    KAYNAK:

    1 2 3


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.