"yurt" Nereden Geliyor?

"yurt" Nereden Geliyor?
  • 1
    0
    0
    1
  •  Yurt kelimesi oldukça eski bir kelimedir. Öyle ki Eski Türkçede dahi bu formuyla aynen kullanılmıştır. Ancak anlam açısından bir değişim yaşadığı söylenebilir. 

     Kelimenin Eski Türkçede karşıladığı iki farklı anlam söz konusudur. Bunlardan biri "kamp, kamp yeri, konaklama yeri" şeklindedir. Bir diğeri ise "cenaze çadırı" anlamındadır. Bu ikinci anlamın sebebi Eski Türklerde görülen bir defin geleneğidir. Bu defin geleneğine göre bir kimse ilkbahar veya yazın ölürse gömülmesi için yaprakların sararıp dökülmesi beklenirken sonbahar veya kışın ölürse yaprakların tekrar çıkması beklenirdi. Bu süre zarfında ölülerin bekletildiği çadırlar ise yurt olarak adlandırılırdı.

     Yurt kelimesi günümüzde birçok Türk dilinde halen çeşitli ses değişmeleri ile "çadır, ev, vatan, memleket" gibi anlamlarda kullanılmaktadır. Kelimenin cenaze çadırı anlamı da geleneğin ölmesi ile birlikte yok olmuştur.

     Eski Türklerin hayatlarını geçirip güvenle uyudukları ve son yolculuklarını bekledikleri yere aynı adı vermeleri ise bizleri onlar hakkında bir kere daha düşünmeye itecektir.

    Kaynak:

    USER, Hatice Şirin. Kültigin Yazıtı Notlar, (İstanbul: Bilge Kültür Sanat, 2019), 303-304.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.