"maydanoz" Nereden Geliyor?

"maydanoz" Nereden Geliyor?
  • 2
    0
    1
    1
  •  Maydanoz, kökeni bakımından tartışmalara yol açmış bir kelimedir. Eğer Nişanyan Sözlük adlı esere bakacak olursak kelimenin kökenini Arapça "makdanus" kelimesinde aramamız gerekir. Ancak gerçekten Arapçada böyle bir kelimenin varlığından söz edebilir miyiz?

     Bugün hemen hemen her sözlükte bu kelime Arapça "baḳdūnas" şeklindedir. Yani sanıldığı gibi "makdanus" diye bir kökten bahsedemeyiz. Bunun yanında Kâmûs-u Türkî ve Lehçe-i Osmânî gibi eserlerde kelimenin kökeni Arapça olarak değil Rumca ve Yunanca olarak verilmiştir. Bu noktada kelimenin kökeni hakkında karşımıza Rumca "makedonēsi" sözü çıkacaktır. Nitekim "Türk Dilinin Etimolojik Sözlüğü" adlı eseri yazan Hasan Eren'e göre de kelimenin kökeni bu Rumca kelimedir.

    makedonēsi > *magedenos > maġdenos / mağdenos / macdenos / macdenoz > magdanos > mağdanos / mağdanoz > maydanos / maydanoz.

    Sözün kökenini "makedonēsi" olarak aldığımızda kökenin Makedonya ile de bir ilgisinin olduğunu söylememiz gerekmektedir. Bu alakanın sebebi bahsi geçen otun en iyi Makedonya'da yetişmesidir.

    Kaynaklar

    ÖZTEKTEN, Özkan (2009). “Her Söze Maydanoz”, Türk Dili, S. 694, s. 501-509.

    https://www.nisanyansozluk.com/?k=maydanoz


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.