Vegan Giyim Hakkında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Vegan Giyim Hakkında Dikkat Etmeniz Gerekenler
  • 3
    0
    0
    0
  • Vegan olmak gerçekten çok farklı bir yaşam biçimi. Sadece yediklerinizle ya da yemediklerinizle kalmıyor tamamen yaşam tarzı haline getiriyorsunuz. Hayvanların kullanıldığı her türlü sektörden uzak durarak bir yaşam tarzına sahip oluyorsunuz. Giyim de bunların en başında gelen sektörlerden.

    Giyim sektöründe ki ürünlerde aslında çok fazla hayvansal ürünle karşılaşabiliyoruz. Giyim endüstrisine baktığımızda hayvancılığın yan ürünlerinden ibaret değil, aynı zamanda hayvancılığın sürdürülebilmesini sağlayan geniş bir endüstride.

    Madem bir yaşam tarzı haline geliyor veganlık, peki bu yaşam tarzını dolabımıza nasıl uyarlayabiliriz, hayvansal kaynaklı olan tekstil ürünlerini, hayvansal olmayan alternatiflerine dair nasıl seçimler yapabiliriz onlara bakacağız.

    Giyim ürünlerini seçerken aslında etiketine bakmak yeterli ama bazen marka seçimlerinde de basit değişiklikler yaparak küçük değişimler elde edebilirsiniz. Öncelikle nasıl ürünler tercih etmeniz gerektiğini anlayıp, dolabınızda daha kolay değişiklikler yapabilirsiniz.

    Hayvansal deri ürünleri yerine sentetik deri, pamuk, kenevir, keten, mikrofiber, elyaf gibi ürünleri tercih edebilirsiniz. 

    Deri deyince aklımıza birçok giyim ürünü geliyor, ceketler, ayakkabılar ve çantalar. Gerçek deriden yapılan kıyafetler yerine doğal veya insan yapımı iplikler kullanılan pamuk, kenevir, keten gibi imitasyon deriler kullanabilirsiniz.

    Bir de deri demişken, süet üretimini de unutmayalım. Kulübelerde bedenlerinin narin kalması için tutulan buzağılar, çoğunlukla yumuşak süet yapımında kullanılıyor. Süet veya nubuk yerine, suni bir ürün olan süedet kullanılabiliyor.

    Yün, angora, kaşmir ürünleri yerine daha hafif ve renkleri bozulmayan naylon, akrilik, polyester, sentetik yün veya koton kullanabilirsiniz.

    Yün üretimi koyun kırpma yolu ile gerçekleşiyor. Bu çok hassas bir konu çünkü bu üretimde koyunların rızaları dışında yünleri kırpılıyor ve hayvanların yaralandığı, sakat kaldığı, sonunda da canının elinden alındığı bir sistem var. Bu tür ürünler yerine kolay kolay bozulmayan naylon, akrilik, polyester ve sentetik yün gibi ürünler kullanabilirsiniz.

    Yine kürk tarzı ürünler yerine akrilik, polyester ve imitasyon yani hayvansal olmayan ürünleri tercih edebilirsiniz. Modern dilimiz de “faux fur” diyelim.

    Kuş tüyü yorgan, yastık, ceket yerine sentetik kuş tüyü, polyester dolgulu ya da yüksek teknolojili kumaşlar tercih edebilirsiniz, primaloft veya polarguard gibi.

    Kuş tüyü ceket, yelek, yastık, yorgan, o çok sevilen şişme montlar yerine, alerjik olmayan, sentetik kuş tüyü, polyester gibi ürünler kullanabiliriz. Canlıyken ya da öldürüldükten sonra yolunan kuşların tüylerine dair, kuş uzmanı Dr. Laurie Siperstein diyor ki; “Kazların ve ördeklerin tüy yolumu asla insani bir şekilde yapılamaz”. Gerçekten hayvanlara ne kadar da zarar veriliyor düşündüğümüz zaman.

    İpek ürünleri yerine ipek hissi veren naylon, rayon, polyester ve koton ipliklerden üretilen ürünler kullanabilirsiniz.

    İpek üretiminde ipek böceklerinin kozalarını yapmak için ördüğü iplikçikler kullanılıyor. Üreticiler hayvanları kozalarında gazlayarak öldürüyor. İpek yerine size o hissi veren naylon, rayon, polyester ve koton ipliklerden üretilen ürünleri kullanabilirsiniz.
     
    Giydiğimiz kıyafetler ve kullanacağımız aksesuarlar için oldukça kullanışlı ve düşük maliyetli bitkisel ve sentetik malzemeler mevcut. Pamuk, akrilik, kenevir, keten, polar, naylon, bambu, polyester, saten ve süedet gibi malzemeleri içiren ürünleri kullanabiliriz.

    Vegan denildiği zaman her yönüyle oluşturulan bir yaşam tarzı akla gelmeli ve hayvanlar için verilen mücadeleler. Okuyucularımız arasında vegan yaşam tarzını idam ettirenler varsa, sizlere büyük bir saygı duyuyorum. Umarım bu yazımı beğenmişsinizdir. Belki bu yolda ilerlemek isteyenler için de çok güzel bir bilgi kaynağı olur.

    Kaynak 1,2

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.