"mis" Nereden Geliyor?

"mis" Nereden Geliyor?
  • 7
    0
    0
    0
  •  Bu kelimeyi açıklamadan önce çok eskiden beri kullanılan misk adlı ürünü bilmemiz gerekmektedir. Bu ürün hayvansal bir malzemedir ve Himalayalar'ın yükseklerinde yaşayan küçük bir geyik türünün anüsü ile erkeklik organı arasındaki kesecikten çıkarılır. Bu ürün parfümleri rafine etmekte ve kokuları sabitlemekte oldukça faydalıdır. Kokuların kalıcılığını onları yoğunlaştırmadan sağlayabilen mühim bir malzemedir. Ayrıca kendisi de seyreltildiğinde oldukça güzel bir kokuya sahiptir. Bugün kullandığımız şampuanlar, diş macunları, sabunlar ve parfümlerin hemen hemen hepsinde misk mevcuttur.

     

     

     Misk ürününü anladığımıza göre neden misk denildiğini düşünmeye başlayabiliriz. Öncelikle bu küçük geyik türünün adının Moschus moschiferus olduğunu ve her geyikten misk elde edilmediğini belirtelim. Sanskritçe "mushkas" kelimesi ise bugün bizim kullandığımız misk kelimesini karşılıyor. Sanskritçe olan bu kelime esasen testis anlamına geliyor. Bu kelime kendini Farsçada "musk" olarak gösteriyor. Buradan da büyük olasılıkla Türkçeye "misk" olarak geçtiğini düşünebiliriz.

     En nihayetinde bugün kullandığımız "mis gibi" benzetmesinin kökeni de bu "misk" ürününe dayanmaktadır. Çok eskiden bu yana güzel kokularda kullanılan bu mis kokulu hayvansal madde bizim için her zaman hoş kokulu bir şeyde aklımıza gelen ilk şey olmuş olsa gerek.

    Kaynak:

    OZAN, Vedat. Kokular Kitabı II - Parfümler, (İstanbul: Everest Yayınları, 2019), 19-22.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.