Nereden Çıktı Bu Michelin Yıldızı?

Nereden Çıktı Bu Michelin Yıldızı?
  • 5
    0
    1
    2
  • Michelin, 1900’lü yıllarda Fransa'da kurulan bir araç lastiği markasıdır. Hani şu reklamlarda sıklıkla gördüğümüz Michel lastik adam var ya hah o işte! Peki bu Lastik adamın restoranlarla olan alakası ne gelin bakalım.

    Édouard Michelin ve André Michelin kardeşlerin kurduğu lastik şirketi Michelin’in satışları arttırmak amacıyla bir pazarlama taktiği uygularlar. Fransa yollarında sadece 3 bin arabanın kullanıldığı 1900 yılında lastik satışlarını artırmak için bir rehber hazırlama fikri ortaya atılır. Rehbere; otomobil tamircileri, haritalar, lastik satış merkezleri, benzin istasyonları ve otellere kadar her şeyi eklerler. Firma, sürücülerin daha fazla kilometre yapıp lastiklerini eskitmelerini sağlamak için ‘Michelin Rehberi’ni bedava olarak dağıtacaktır. Oldukça mantıklı gelen bu fikiri herkes onaylıyor ve işe koyuluyorlar. Rehberler dağıtılmaya başlanıyor. 

    Bir rivayete göre, André Michelin bir lastik satıcısını ziyaretine gittiğinde gördüğü manzara onu şoke eder, rehberin bir tezgahın sallanmasını engellemek için destek olarak kullanıldığını görür ve karar değiştirir. O günden sonra rehberler paralı olur ve bazı değişiklikler yapılır. Bu değişiklerden diğeri ise restoranların belirli kategorilere göre listelenerek eklenmesidir.

    Michelin kardeşler, rehberin restoran bölümünün artan popülaritesini de gözden kaçırmamakla beraber, restoranları kimliklerini açık etmeden ziyaret edip değerlendirecek müfettişler tutup onlardan  gittikleri yerleri oylamalarını istemişlerdir. İlk yıldızlar 1926 yılında ‘iyi’ olarak değerlendirilen restoranlara verilir. Başta bu restoranlar rehberde yalnızca bir yıldızla ayrılırken, 1931 yılında bir, iki ve üç yıldız sistemini kullanılmaya başlanır. 

    Peki yıldızlar ne anlama geliyor? Bir, iki ve üç yıldız arasındaki fark ne? Michelin Rehberi’nin 1936 yılında açıkladığı ve bugün hâlâ değişmeyen yıldız kriterleri şöyle:

    1 yıldız: Kendi kategorisinde çok iyi bir restoran
    2 yıldız: Mükemmel yemekleri bulunan, yol değiştirmeye değer bir restoran
    3 yıldız: Sıradışı bir lezzet sunan, özel bir ziyarete değecek bir restoran

    Michelin Yıldızı Neye Göre Veriliyor?

    Michelin Rehberi’nin resmi internet sitesinde, müfettişlerin restoranları öncelikli olarak şu kriterelere göre notlandırdığı belirtiliyor:
    - Ürünlerin kalitesi
    - Lezzet ve pişirme tekniklerine hakimiyet
    - Şefin mutfağında sergilediği kişilik
    - Yemekler ile fiyat arasındaki uyum; paranın karşılığını verme
    - Farklı ziyaretlerde alınan hizmet kalitesinin tutarlı olması  

    Michelin Yıldızının Süresi Var Mı?

    Rehberin her yıl yeniden basıldığı düşünüldüğünde, yıldızların teknik olarak bir yıllığına geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Bir kez yıldız alan restoranlar, bir sonraki rehberin basımından önce kimliği bilinmeyen müfettişler tarafından yeniden ziyaret edilir ve tekrardan derecelendirilir. Bu ziyaretler, aynı restoranın gelecek yıldaki rehberde karnesine bir yıldız daha eklemesi, yerinde sayması veya ilk yıldızını da kaybetmesi gibi durumlarla sonuçlanabilir. Sıfır yıldızlı bir restoranın bir anda iki veya üç yıldız alması ihtimali de bulunmaktadır. 

    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.