Türk Dil Bayramı Kutlu Olsun!

Türk Dil Bayramı Kutlu Olsun!
  • 1
    0
    0
    0
  •   12 Temmuz 1932 yılında kurulan Türk Dili Tetkik Cemiyeti ilk kurultayını 26 Eylül 1932'de yapmıştır. Bu kurultayın anısına ülkemizde seksen sekiz yıldır bugün Türk Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır. Şüphesiz ki bu cemiyetin kurulmasında ve bu bayramın kutlanmasında Mustafa Kemal Atatürk'ün payı oldukça fazladır. Kendisi hayatı boyunca Türk dilinin zenginleşmesi ve kendi benliğine kavuşması için üstün bir çaba göstermiştir. Onun bu yoldaki temennisini en iyi onun sözünden anlayabiliriz: 

     

     “Millî his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin millî ve zengin olması,
    millî hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir.
    Yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklâlini korumasını bilen Türk
    milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.” 

                                                                                          

      Cumhuriyetin  kurulmasıyla birlikte Türkçe resmi dil olarak kabul edilmiştir. Ancak bir dilin resmi dil olarak kabul edilmesi onun varlığı için yeterli değildir. O dilin halk tarafından kullanılması ve yaygınlaşması gerekmektedir. İşte Türk Dili Tetkik Cemiyeti'nin ilk amaçlarından birisi de bunu sağlamaktır. Türk Dili Tetkik Cemiyeti Reisi, Birinci Türk Dili Kurultayının açılış konuşmasında kurultayın amacını “Türk dilinin kendi kudretleri içinde inkişafını aramak …”  şeklinde belirtmiştir. Ayrıca konuşmasının ilerleyen kısımlarında günümüz Türkçesi ile dil savaşının iktidar savaşı olduğunu belirtmiş bununla birlikte Avrupa ülkelerinin dillerine milliyetçi ve halkçı bir şekil vermeye çabaladıklarının da üstünde durmuştur. 

      Türk dilinin bugünkü sadeliğine ve benliğine kavuşmasında, önümüzdeki yıllarda da gelişerek kendi kudretleri içinde gelişmesine devam etmesinde şüphesiz bu kurultay bir ilk adım olmuştur. 

      Türk Dil Bayramı Kutlu Olsun!

     

     

      KAYNAKLAR

    Özdemir, O. (2012) “Birinci Türk Dili Kurultayı Bildirilerinde Dil Ve Egemenlik İlişkisi”, Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 7/4, Ankara.

    Alyılmaz, S. (2006). ‘‘Atatürk ve Türk Dili’’. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sayı: 13, ss. 80-83.

     

      

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.