Olympos Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı bir sahil beldemiz. Tahtalı dağının 10 km kuzeyinde kalan Likya yerleşimidir. *
Olympos'a ulaşım bulunduğunuz ilden Kumluca'ya giden otobüse binip Olympos kavşağında inerek ya da Antalya otofgarından şehiriçi otobüsle yaklaşık 2 saatlik bir yolculukla Olympos kavşağına varabilirsiniz. Malesef bitmedi kavşaktan Olympos'un içine inen minibüslerle Olympos'a ulaşılabilir. Olympos'ta konaklama bungalovlarda ya da çadırla sağlanabilir. Olympos sit alanı olduğu için yapılaşma yasak olduğundan konaklama şekilleri yalnızca bunlar. Olympos'ta lüks aranmamalı. Olympos'ta restoran seçeneği bulunmadığından otelinizi ayırtırken tam pansiyon seçmenizi öneririm diğer şekilde de yemeğiniz otellerin restoranlarından sağlamanız gerekecek çünkü muhtemelen.
Olympos'ta araç kullanımı çok yaygın olmadığından bol bol yürüyeceğinizi bilerek gelmenizi öneriyorum. Ortalama mesafedeki bir otelden Antik kent girişine 15 dk mesafe bulunuyor. Denize girebilmek için antik kentten geçmek gerekiyor. Müzekart geçerli ve kapıda satışı var. Ancak öğrenci müzekartı için şöyle dezavantajlı bir durum var. Öğrenci kartında herhangi bir yeri senede iki kere girmekle sınırlandırıldığından ikiden daha fazla gün denize girmeyi düşünüyorsanız tam müzekart daha avantajlı. Kalabalık bir grupla gidiyorsanız 10 girişlik de uygun bir fiyata denk geliyor.
Olympos'un denizi oldukça temiz ve biliyorsunuz Olympos caretta carettaların yumurtlama alanı. O yüzden gece sahile inmeye çalışırsanız hiç ışık olmayacaktır. Gün doğumunu izlemek Olympos'ta yapılabilecek güzel aktivitelerden. Deniz suyu oldukça sıcak nehirin denize kavuşabildiği dönemlerde -biz gittiğimizde kavuşmuyordu- nehir suyunun döküldüğü yerin serin olduğu söyleniyor. Güneyde kalan mağaranın yakınlarında su daha serin denebilir. Oarada yüzmek için deniz ayakkabınzı getirmenizi öneriyorum. Sahilde şemsiye kiralayan herhangi bir şey yok bu nedenle şemsiyenizi de getirmeniz sizin adınıza iyi olur. Saat 4ten sonra kayaların gölgesi plaja vursa da o saate kadar epey ciddi yanıklar oluşabilir.
Gelelim Olympos Antik Kenti'ne. Kesin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte İ.Ö.167-168 yıllarında basılan Likya Birlik sikkelerinde adı geçen Olympos, Likya Birliği'nde üç oy hakkına sahip 6 şehirden biridir. Birlik'te Likya'nın doğusunu temsil etmiştir. Kentin günümüze ulaşmış kalıntılarının çoğu orman içinde ağaç ve çalılarla örtülü olup, Helenistik, Roma Bizans dönemlerine aittir. **
Tepe üzerinde yapı kalıntıları hisar içindeki çok ve tek katlı sivil yapılara aittir. Bu tepeden bakıldığında Venedik misali ırmağın güzel görüntüsünü seyredebilirsiniz. Irmak, kenarlarına yapılan poligonal teknikteki duvarlarla kanal haline sokulmuş, iki yaka bugün de izlerini gördüğümüz, Roma döneminde olasılıkla açılır kapanır biçimde inşa edilmiş, payeleri taş örgü, gövdesi ahşap bir köprü ile birleştirilmiştir. Nehrin güney tarafında hemen kıyıda görülen kemerli yapı şehirde bulunan birçok bazilikadan birisine aittir. Kentin bu bölümünde, bitki örtüsü nedeniyle çok zor gezilebilen Olympos'un tiyatrosu bulunur.
Not: Hisar'a tırmanmak hayatımın en zorlu yolculuğu olmuş olabilir ama bu konuda tırmanış deneyimi olanlara bana çok aldırmasın çünkü benim yoktu.
Tiyatronun tonozlu paradosları, orkestraya ve çevreye dağılmış bezemeli mimari plastik parçaları burada tipik bir Roma Devri tiyatrosunun bulunduğunu gösterir. Tiyatro ile deniz arasında, doğuya doğru, sırasıyla Hellenistik dönem poligonal şehir duvarı, nehrin kenarındaki Büyük Hamam kalıntıları, Erken Bizans dönemi bazilikası ve bu bazilika ile organik bağlantısı bulunan küçük hamama ait yapı öğeleri görülür. ***
Olympos'ta yapılacak şeyler -antik kenti gezmek ve tertemiz sularında yüzmek dışında- tekne turları da oldukça popülerdir. En popüler tekno turu Suluada tekne Turu olabilir. Daha çok yüzme odaklı Suluada'nın etrafındaki koylarda denize girilerek bir gün geçirilir. Suluada'ya giden tekneler Adrasan'dan kalktığından sabah Olympos'tan 45 dklik bir minibüs yolculuğu sonucunda tekneye ulaşılarak yapılır. Diğer bir popüler tekne turu ise Kekova Tekne Turudur. Bu Suluada Tekne Turu'na göre adaha çok gezme odaklı bir tur. Bu tur da Demre'den kalktığından sabah 2 saatlik bol dolambaçlı bir yoldan tekneye ulaşılıyor. Bu arada aklınızda bulunsun Demre Kaş'a daha yakın. Kekova turunda ise Kekova batıkşehir, Kaleköy ve Myra Antik kenti gezilir ve farklı koylarda yüzme imkanı burada da sağlanır.
Olympos ve Çıralı ne kadar harita üzerinde birbirine çok yakın gözükse de. -ki yakınlar- İkisinin arasındaki en kısa yol güneşin altında kumsaldan yürümek oluyor malesef. Yani tatil planınızda ikisi arasında sıklıkla geçiş yapabileceğinizi düşünerek yapmayın. Çıralı Olynpos'a göre daha çok kafe, bar ve restoran seçenkleri içeriyor. Bunun yanında Olympos'tan daha pahalı bir yer dersem yalan söylemiş olmam. Çıralı'da efsanevi Yanartaş'a sahip. Buraya da ulaşım için Olympos'tan turlar bulunuyor. Çıralı Olympos arası araç yolculuğu oldukça dönemeçl,i ve 45 dk. Yanartaş'a yapılan turlar gece olduğundan elinize feneri alıp tırmanışa bırakılıyorsunuz. Bir buçuk kilometre boyunca dikey bir yolda ilerlermek epey terletici olucak gece olmasına asla aldırmayın. Ulaşana kadar epey yorulacaksınız. Altı tane ateş yanıyor. Farklı boyutlarda eğer yanınızda çöp şiş ve marshmallow götürürseniz kenidinizi orada ödüllendirebilrisiniz.
Kaynakça
Yorum Bırakın