Kaleköy

Kaleköy
  • 4
    0
    0
    0
  • Kaleköy Antalya'da Kaş Demre arasında yer alır. Eski adı Simena olan bir Likya kentidir. Kaleköy'e karadan araç ile ulaşım imkanı yoktur. Yalnızca tekneler ile denizden ulaşım sağlanıyor. 

    Günümüzde Kaleköy olarak anılan antik Simena küçük bir Likya kıyı kenti olup, M.Ö. 4. yy'dan günümüze kadar iskan görmüş stratejik bir nokta olma özelliği gösterir. Bu özelliğini en canlı yansıtan kalıntı günümüze dek sağlam kalmış kale olup, buradan Kekova ve çevresinin en mükemmel manzaralarını izlemek mümkünüdür.

    Simena Türkiye'nin sadece denizden ulaşılabilen nadir yerleşimlerinden biridir. Kekova adası ve çevresindeki kıyılarda doğal, kültürel ve coğrafi değerlerin korunması amacıyla oluşturulmuştur. 260 km2 alanı kaplayan Kekova Özel Çevre Koruma Alanı'nın içerisinde yer alan Simena antik kenti, 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillidir. 

    Kentin adının ilk kez Pilinius (M.S. 1yy) tarafından anılmış olmasına rağmen Likya yazısıyla yazılmış kitabe ve Aperlai'de bulunan gümüş sikkeden anlaşıldığı üzere, tarihi M.Ö. 4. yy'a kadar inmektedir. Kent, Aperlai başkanlığında, Apollania ve İsinida'nın da dahil olduğu bir federasyona üyeydi. Likya birliğinde Aperlai şehri tarafından temsil ediliyordu. Bölge Roma İmparatorluğu'na katıldıktan sonra Simena:'nın bağımsız bir şehir olarak yaşamını sürdüğü anlaşılmaktadır. Kıyıya yanaşıldığında göze çarpan ilk yapı , kitabesinde ''Aperlai halkı ve meclisi ile birliğin diğer şehirleri tarafından İmparator Titus'a armağan edilmiştir.'' yazılı olan ve M.Ö. 79 yıllarında yapıldığı düşünülen, Roma hamam kompleksine ait yapı kalıntılarıdır.

    Sahilden dik bir patika ve yer yer antik basamaklar yardımıyla kaleye ulaşırken iki lahit dikkat çeker. Biri küçük eksedraya diğeri ise İdargus oğlu MEntor'a adandığına dair kitabeye sahiptir. Kaleye ulaşıldığında ilk göze çarpan kalıntı doğal kayaya oyularak inşa edilmiş, 7 sarnıçları, kaya mezarları ve önce tapınak ardından kilise ve en son cami olarak kullanılmış dini yapının izleri kalenin diğer kalıntıları arasındadır. Kaleden Kekova Adası ve çevresinin görünümleri Likya'nın en çarpıcıve unutulmaz manzralarından birini verir. Kıyıda su içinde Likya tipi lahitler, mendirek ve yapı kalıntıları durgun havalarda görülebilir. Kalenin kuzey-doğusunda ise lahitler ve kaya mezarlardan oluşan geniş bir nekropol alan uzanır. 

                      

    Kaleköy'e Antalya'da çeşitli yerlerden kalkan tekne turları ile ulaşabilirsiniz. Kaleköy konaklamak için epey pahalı bir yer. Günlük geziler için daha uygun olduğu söylenebilir. Tekne turu da burada yaklaşık 1 saat zaman tanınıyor. Simena Kalesi'ne ulaşmak için tırmanmanız gerekn 900 basamak sizi bekliyor ancak manzarası inanılmaz bir yer. Çıktığınızda asla pişman olmayacaksınız. Tırmanma yolculuğunuz boyunca etrafınızda-oldukça uzaklarda- tekne tonozlu mezarlar göreceksiniz bu mezraların geçmişteki insanların eşyaları ile gömüldüğünden mezarların yağmalanma ihtimalini azaltmak için uygulandığı söyleniyor. Mezarlar uzaktan bakıldığında batık tekne görüntüsü veriyor. 

                    

    Kaleye tırmanma serüveniniz boyunca yolda takı satanlar, deniz kabuğu satanlar göreceksiniz. Benim gibi her gittiğiniz yerden yanınıza muhakkak bir hatıra almak isteyenler için bu stantlar vazgeçilmez bir seçenek oluyor. Takıcıların yanı sıra, Kaleköy'ün dondurması da oldukça meşhur. Keçisütünden ve ev yapımı dondurmalar satılıyor. Yöreye özel dondurmalar denemek isteyenler için ülkemizde Antalya çevresinde yetişen frenk incirli ve çok sık karşılaşmadığımız bir dondurma seçeneği olan narlı dondurmalarını önerebilirim. Tabi fiyatlar da bu dondurmanın ev yapımı olması ve sadece tekneyle ulaşılan bir yer olduğunu biraz yansıttığı söylenebilir. 

     

    Kaleköy'ün tarihçesinde sıklıkla bahsettiğimiz Kekova'da bu tekne turlarında görme imkanı buluyoruz ancak teknenin o bölgede durması ya da yüzmek yasak olan bir alan sadece kanolarla ya da teknenin alt camlarından batıkşehiri izleyebilirisiniz. 

    Kaynakça

    1

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.