Günlük Hayatımıza Sporu Adapte Edebilmek İçin Motivasyon Ve Program Önerileri

Günlük Hayatımıza Sporu Adapte Edebilmek İçin Motivasyon Ve Program Önerileri
  • 6
    0
    0
    0
  • Öncelikle şu an anlatacaklarım kesinlikle profesyonel birinden duymuyorsunuz. Karantina ile mart ayında başlayan ve devam eden kendi egzersiz yapma yolculuğumu anlatmak istiyorum.

    Çoğunluğun evden çalışmaya başladığı bu dönemde giderek daha da hareketsizleşiyoruz. Karantinanın başında herkes kendini dışarı çıkamadığı için egzersiz yapmaya adadığı bir süreç oldu. Açıkçası herkesin yapmaya başladığını görmek benim için motivasyonun ilk adımıydı ancak bu tarz şeyler insanı ancak bir iki hafta idare eder. Spor geçmişi olmayan ben için herhangi bir egzersizi yapmaya çalışmak bile malesef ölümdü. O yüzden konuşmaya tam buradan başlıyorum. 

    Hafif bir program ile başlayın.

    Bu program yarım saatlik bir başlangıç seviyesindeki bir yoga olabilir. Sadece esneme içeeren bir antreman olabilir. -ki benimki öyleydi- Sadece oturarak çalışan saatlerce kalkmadan çalışmak zorunda olduğum bir okulum/işim olduğundan ne kadar ham olduğumu tahmin bile edemezsiniz. İlk esneme egzersizimden sonra günlerce kas ağrısı çektim ve sadece basit bir esnemeydi. Kas ağrısı çektiğiniz dönemlerde kenidinizi acıdan kıvrandırmak yerine molalar verebilirsiniz. 

    Programı hafif seçtiğimize göre ilk hedef egzersiz rutini oluşturabilmek adına her gün ya da en azından hafatada 4-5 gün egzersiz yapmayı deneyin.

    Bu noktada size ilk önereceğim uygulama Nike Training Club. Düşük yoğunluk başlangıç seviyesi antremanlarda uzun süre takılmanızı öneriyorum. Benim başladığım antreman Kalori Yakmak İçin Hareketler antremanı olmuştu. 30 dk hem başlamak için güzel bir süre hem de antremanın büyük bir çoğunluğu esnemeden oluşuyor. 

    Egzersiz rutijni adına bu uygulamada sıkı bir takip sistemi de var. Haftada kaç kez yaptığınız ne kadar süre harcadığınız hepsi kaydoluyor ve böyle şeyler görmek açıkçası beni başlangıçta motive etmişti.

    Nike Training Club

    Antremanınız artık sizi hiç yormadığında bir sonraki adıma geçmenin zamanı gelmiştir. 

    Vücudunuz yavaş yavaş egzersizi alışıyor. Hatta bugünlerde egzersiz yapamadığınız günler bir suçluluk duygusu oluşuyor olabilir. İlk adımda sizi çok yorduğu için ve alışık olmadığınız için egzersiz yapmaktan nefret etmeniz normal. Hatta her yeni bir adıma geçip antremanınızı ağırlaştırdığınızdaki gün yaparken zorlandığınız için de nefret etmeniz hala normal. Ama bittikten sonra gelen rahatlama ve mutluluk da var tabi. 

    Benim bu adıma geçebilmem yaklaşık 2 ayımı aldı. 20 gün o az önce söylediğim egzersizi uıyguladım sonra Nike Training'teki düşük seviye bir çok egzersizi denedim haftalık olarak. Orta seviye egzersizlere bakmaya başladım derken artık o uygulamaya doyduğumu fark ettim. Siz istediğiniz uzunlukta kalabilirsiniz biliyorsunuz ki bu konudaki sınırları her zaman siz belirliyorsunuz. 

    Ben o dönem popüler olan hepimizin az çok duyduğu Chloe Ting antremanlarına yöneldim biraz hızlı bir geçiş gibi  gelebilir. Ama asla ilk egzersize başladığım zamanlardaki gibi olmadım. 2020 Summer Shred Challenge'ı bitirdim. Sizin spordan beklentiniz nedir tam olarak bilmsem de ben biraz kilo verip sıkılaşmayı da umduğum bir süreçti. Hem de karantina da olduğumuzdan bu derece hareketsizliğin zarar verici derecede sağlıksız olacağını düşünmüştüm. Challenge bittiğinde 3. ayın sonunda vücudumda ilk fark edilebilir değişiklikleri görebilmeye başlamıştım. Hem de aç kalmadan. Memnun kaldığım için 2 Weeks Shred Challenge ve Get Fit Challenge'ı da denedim. Ama bir süre sonra malesef bundan da sıkılmıştım sanırım biraz maymun iştahlılığımdan da kaynaklanıyor.

    Tüm antremanları burada deneyerek ya da incelmesini istediğiniz bölgeye göre egzersiz programınızı seçebilirsiniz. Chloe Ting 

    Atlayıp zıplamadan evin içinde yürüyerek hatta sadece matın üzerinde yürüyerek  sağlam bir kardiyo yapmak isterseniz size önerim Walk with Leslie

    Chloe Ting'den daha farklı egzersizler için Pamela Reif haftalık programlarına bakmak için instagramına bakabilirsiniz.

    Son olarak kısa ama çarpıcı 5 dklik egzersizler için Bailey Brown

    Eğer sizinde bana egzersiz programı öneriniz varsa bunlara açığım.

    Eğer bugün başlarsanız 3 ay sonra kendinize teşekkür edeceksiniz.

    Antreman değiştirmekten çekinmeyin. Bu bir rutin haline geldikten sonra farklı antremanlar deneyebilirsniz. Önemli olan sizi hareket etmeye ikna edebilmek. Beni motive eden aynadaki görüntüm, kendimi daha az yorgun hissetmek, yataktan daha az yorgun kalkmak, günlük hayatımda enerjimi daha çok yukarı çekmesi oldu. Bunların her biri size motivasyon olabilir. Ben de böyle bir motivasyon yazısından etkilenerek başladım. Umarım bu da sizin yolculuğunuzu başlatan yazı olur. 

    Kapak Fotoğrafı


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.