Ayvalık'ta Bir Sanat Köyü

Ayvalık'ta Bir Sanat Köyü
  • 5
    0
    0
    1
  • Eski bir Rum köyü'nü sanatçı bir grubun köyü dönüştürmeye karar vermesiyle başlamış bu dönüşüm süreci. Yavaş yavaş konutlar satın alınarak kafelere, atölyelere sanat galerilerine dönüştürülmüş. Bu dönüşümü destekleyen sanat etkinlikleri/ festivalleri de yapılmış köy de. 

    Sanat köyü dışında ''akılı köy'' olarak da adlandırılıyor burası. Peki nedir bu akıllı öy. Akıllı köy enerjisini sürüdürlebilir kaynaklardan sağlayan, eğitğim ve sağlık hizmetleri konusunda kendini geliştirmiş, demokratik ve cinsiyet eşitliğine önem verdiği anlamına geliyor. 

     

    Küçükköy'ün Tarihine gelecek olursak. Fatih Sultan Mehmet Midilli’yi almaya karar verince 1462’de burada yeniçerilere oba kurdurtmuş. Adayı aldıktan sonra da isyanları bastırmak için bir müddet burada ikamet etmeye devam etmişler. Buranın bir yeniçeri yuvası olduğunu gören Rumlar da yerleşime “yeniçerilerin yeri” anlamına gelen Yeniçarohori demiş. Ayvalık’ın Osmanlı’dan özerklik alması ile hızla büyüyen bir Rum yerleşimi olan Ayvalık adalardan ve Yunanistan’dan göç almaya başlamış. Böylece 1800’lerde Rumlar Yeniçarohori’ye yerleşmişler. Köy eskiden bir Rum köyü olduğundan köydeki tüm evler tipik Rum mimarisi özelliklerini taşıyor. Bugün ise Yeniçarohori bir Boşnak Köyü olarak biliniyor çünkü mübadele zamanı buradaki Rum nüfusu ayrılırken, Balkanların çeşitli yerlerinden, ama yoğunlukla Karadağ’dan gelen Boşnaklar buraya yerleştirilmiş. 1920’lerden 1980’lere kadar burada yaşayan Boşnaklar da daha sonra maddi sebeplerden ötürü evlerini terk edip, 1 kilometre uzaklıktaki sayfiye kasabası Sarımsaklı’ya taşınmaya başlamışlar. 

     

    Küçükköy Ayvalık'tan Sarımsaklı'ya giderken yol üzerinde bir noktada. Eğer Ayvalık'tan özel aracınız olmadan gidiyorsanız minibüslerin tam olarak götürdüğü bir yer değil. Sarımsaklı otobüsüne bindikten sonra Küçükköy'e giden kavşağın orada inip yaklaşık 1-1.5 km yürürdükten sonra köye ulaşabiliyorsunuz. Otostop çekmek de bir seçenek tabi.

    Küçükköy bir boşnak köyü de olduğundan boşnak mantısı ve boşnak böreği ünlü. Denemenizi öneririm.

    Atölyeler konusuna gelcek olursak bu konuda çok fazla çeşit olduğunu söyleyebilirim. Takı tasarımından, resime, heykele hatta bir kurşun asker atölyesine bile sahip. 

    Kaynak

    1


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.