Yıldızlı Bir Sabahın Hikayesi: Van Gogh, Starry Night

Yıldızlı Bir Sabahın Hikayesi: Van Gogh, Starry Night
  • 8
    0
    0
    0
  • ''Hiçbir şeyi net olarak bilmiyorum; ama yıldızlara bakmak düş kurmamı sağlıyor.''

       Hollandalı post-izlenimci ressam Vincent Willem van Gogh, sanat tarihinin en etkili ve bilinen ressamlarından biri. Maalesef bu durum her zaman böyle değildi. Zamanında Van Gogh'un hiçbir eseri satmazken, kendisi de insanlar arasında başarısız ve değersiz biri olarak görülüyordu. Ressam arkadaşı Paul Gaugin ve sıklıkla mektuplaştığı kardeşi Theo dışında Vincent'ın çevresinde kimsesi yoktu. Yoksulluk, yalnızlık ve başarısızlık Vincent'ın depresif bir yaşam sürmesine sebep oldu. Psikotik epizodları ve gördüğü delüzyonlar yüzünden ''deli'' olarak damgalandı. Kulağını kesmesiyle beraber insanlar onun bir deli olduğuna ikna olmuşlardı. Bu konuda birçok hikaye olsa da, asıl sebebi hiçbir zaman bilinmeyecek.

       En sevilen ve bilinen tablosu olan ''The Starry Night'' (Yıldızlı Gece)'ı kariyerinin son zamanlarında, sanatoryumda kaldığı sırada çizdi. Resim birçok olağanüstü unsur barındırmasıyla da hem meşhur hem de ilham oldu. Odasından gördüğü manzarayı resmettiği bilinen Vincent, aslında çok farklı bir resim ortaya koymuştu. Resimde uzanan kilise kulesi ve köy, onun kafasının içindeydi. Aynı zamanda odasındaki penceresinin parmaklıklarını resmetmemesi ''özgürlüğe duyduğu özlem'' olarak yorumlandı. Resmin adı ''Yıldızlı Gece'' idi ama Van Gogh resmi, atlatmaya çalıştığı uykusuz bir gecenin sabahında, pencereden dışarıyı izlerken yapmıştı. Kardeşi Theo'ya yazdığı mektupta şöyle diyordu: “Demir parmaklıklı penceremde adeta bir buğday tarlası görüyorum. Sabahları ise gün doğumunu tüm ihtişamıyla izliyorum.”

       Zihninden neler geçtiğini asla bilemeyeceğimiz Van Gogh, 37 yaşındayken kaldığı sanatoryumda kafasına tabancayla sıkıp, intihar etti. Kaza olduğunu söyleyen ve yaralara dayanamayıp vefat ettiğini söyleyenler de var. Yine de hiçbir zaman, hiçbir konuda Van Gogh'un ne düşünmüş olabileceğini bilemeyeceğiz. Trajedi ve gizem dolu hayatına birçok eser sığdırdı. Hayattayken yalnızca bir resmi (The Red Vineyard) satılan Van Gogh, arkasından gelen ressam ve milyonlarca insanı etkilediğini bilmeden öldü. Her şeye rağmen sanatını sürdürmeye devam eden Vincent Van Gogh'un da dediği gibi: ''Her şeye rağmen yeniden ayağa kalkacağım; cesaretsizliğimden dolayı bıraktığım kalemimi alacağım ve çizmeye devam edeceğim.''


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.