''...öfkem aklımdan daha güçlü ve odur insanlara en büyük kötülükleri yaşatan.''
Güneş soylu prenses Medea, Güneş'in oğlu Kolhis Kralı Aietes ile Eidyia'nın kızıdır. Ama onu çarpıcı kılan şey hikayesidir. Aragos'lu Iason'a duyduğu aşk uğruna baba yurdunu terk eder, kardeşini öldürür ve altın postun çalınmasına yardım eder. Her şeyi ezerek, Iason'la geldiği Corinhus’ta terkedilir. Iason, kralın kızıyla evlenmek için iki çocuğunun annesi olan Medea'yı terk eder. Bununla da kalmayıp, Medea'nın sürgün edilmesi için elinden geleni yapıp, çocukları yanına almak ister. İhanete uğrayan ve yalnız bırakılan Medea bunları kabullenemez. İntikam almak istiyordur ama tüm krallık ona karşıdır. Dönebileceği bir evi de yoktur artık, tamamen dışlanmıştır. Iason'ın çocukları ona bırakmamaktaki diretmesini, bir fırsat olarak görür. Ona zarar vermenin yolu, çocuklara zarar vermektir. "Sık sık kaybeden oldum. Şimdi bile, bir hata yaptığımı biliyorum. " Ve iki çocuğunu da öldürür Medea. Yunan mitolojisinde ''katil anne'' olarak lanetlenir. Oysa gerçekten her şey sadece onun suçu mudur?
Gittiği her Yunan şehrinde erkek yönetimini reddedip, sistemi yıktığı için Yunan yazarlar tarafından ''cadı/erkek öldüren'' ilan edilir. Bir tarafta Euripides, oyunun yazarı, kadın düşmanı olarak görülür. Çünkü oyun boyunca kimse Iason'ın ihanetini sorgulamaz. Medea'yı içine soktuğu onca durumdan sonra insanların gözündeki tek katil ve hırsız yine Medea'dır. Ayıplanan, sürgün edilen ve bu korkunç sona bir nevi sürüklenen kişi Medea'dır. Ve Iason kralın kızıyla evlenme lüksüne sahiptir.
''Önce, açık artırmaya girercesine, kendi paramızla bir koca, bedenimize bir efendi satın alırız. Kötülük üstüne daha da beter bir kötülüktür bu yaptığımız. Aldığımız adam iyi mi, kötü mü, tamamen şansa kalır. Boşanmak, kadının kusuru gibi görünür, hayır diyemez hiç kocasına. Başka bir ortamda, farklı geleneklerle karşılaşan, erkeğine nasıl davranması gerektiğini babasının evinde öğrenemeyen kadın ise kahin olsa yeridir. Büyük zahmetlere katlanarak bunları başarır, kocamıza evlilik bağlarının baskısını hissettirmezsek ne mutlu bize, başaramazsak ölsek evladır. Oysa erkek, eşiyle birlikte yaşamaktan sıkıldı mı [bir arkadaşının ya da bir yaşıtının yanına giderek] evden dışarı çıkıp ruhunu dinlendirebilir. Kadınlar ise tek bir kişiye yöneltmeli dikkatlerini. Bizim, evimizde, güya tehlikelerden uzak yaşadığımızı, oysa kendilerinin ellerinde silahlarla savaştıklarını söylerler. Büyük yanlışları var! Bir kez doğuracağıma, üç savaşta savaşmayı yeğlerdim. Ama bu sözlerin anlamları bile senin ve benim için farklı. Burası senin kentin, babaevin var, dostların var, yaşayabiliyorsun hayatın güzelliklerini.''
Bugün hala anaerkil yapının en büyük simgesi olan Medea, anneliği reddettiği için lanetlenmiştir. Ama sırf iktidar uğruna başka bir kadınla evlenen Iason, Medea'dan daha masum değildir. İşlenen bu cinayet, tek başına yapılmamıştır. Çocuklarının ölümü Medea'nın elinden olmuştur ama sebebi Iason'dır. Yunan mitolojisinin en tartışmalı karakteri ve aynı zaman da Euripides'in ünlü oyunun başrolü Medea için yapılacak inceleme, söylenecek çok fazla söz var. Önemli olan, her açıdan, tarafsızca yapabilmek.
kaynakça: wikipedia.org Medea
Yorum Bırakın