''uzun Süre Uçuruma Bakarsan, Uçurum Da Sana Bakar''

  • 12 0 0 1
''uzun Süre Uçuruma Bakarsan, Uçurum Da Sana Bakar''
  • 12
    0
    0
    1
  • Nietsche'nin Jenseits von Gut und Böse (İyinin ve Kötünün Ötesinde) isimli kitabında geçen 146. aforizmanın anlamı fazlasıyla önemli. Cümlenin tam hali şu şekildedir: ''Whoever fights with monsters should see to it that he does not become a monster in the process. And when you gaze long into an abyss the abyss also gazes into you.'' (Canavarlarla savaşan kişi, kendi de canavar olmamaya bakmalıdır. Ve uzun süre uçuruma bakarsan uçurum da sana bakar.)

    Herhangi bir kötülüğün üzerinden gelme çabanızda, asla karşı taraf gibi davranmamalı, sonucunda onlardan birine dönüşmemelisiniz. Fazla takıntı haline getirmek de karşıdaki canavara dönmenin yollarından biridir. O kötülükle ne kadar çok uğraşırsanız, bir parçasının size bulaşma ihtimali vardır. Canavarı yendiğinizde sizin de o potansiyel canavar haline gelme riskiniz olduğunu anlatır. 

    Aynı zamanda geçmişteki kötü hatıralara takılmanın sonucudur. Yaşadığınız kötü tecrübeyi kabul edip yolunuza devam etmeyip, üzerine zaman geçtikçe düşünürseniz, sizin bir parçanız haline gelir; karanlık size bulaşmış olur. Sürekli kötüyü ve negatif olanı düşünmek, bir süre sonra hareketlerinizi ve tutumlarınızı kötü yapar. 

    Bu uçurumu kötülük ya da iyilik olarak görmeyip, Nietsche'nin nihilistliğine bağlayarak hiçlik olarak görenler de mevcuttur. Aforizmanın türlü çevirileri olduğu gibi, her okuyan kendinden bir şeyler bulabiliyor. Nihayetinde, bizi biz yapan şeyler, düşündüklerimiz ve yaptıklarımızdır. Arada gökyüzüne bakmayı unutmayalım.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.