Şüphe Ve Karar: ''12 Kızgın Adam''

Şüphe Ve Karar: ''12 Kızgın Adam''
  • 4
    0
    0
    1
  • Reginald Rose'un aynı adlı oyunundan uyarlanan 12 Kızgın Adam , 1957 yılında Sidney Lumet tarafından yönetilmiştir. Kasten adam öldürmekten suçlanan 18 yaşındaki bir gencin mahkemesi on iki jüri üyesinden oluşur. Hepsi şüphelinin suçluluk durumunu tartışmak üzere bir odada toplanırlar. On bir jüri üyesi, davaya yüzeysel bir açıdan bakıp, şüphelinin ''guilty'' (suçlu) olduğuna karar verir. Bir kişi hariç.

    (spoiler alert)

    Yaz gününde herhangi bir havalandırma kaynağı olmadan, kapısı kilitlenmiş bir odada zaman kaybetmek istemeyen çoğu jüri gencin suçlu olduğu kanısına varmışlardır. Kapının kilitli olması, dünyadan ''izole'' olduklarını hatırlatma amaçlıdır. Ama bir karar vermek bu kadar kolay olmamalıdır, çünkü sonucunda gencin idamı söz konusudur. 

    Babasını bıçaklamakla suçlanan genç, yaptıkları oylamada 8 numaralı jüri (Mr. Davis) tarafından ''suçsuz'' görülür. Mr. Davis, savunma avukatının konuşmasını yeterli görmeyip, uymayan parçalar olduğunu ileri sürer. Bıçağı, satıldığı dükkandan çevreden herhangi biri alıp cinayeti işleme ihtimali olduğunu söyleyerek, herkesi karşısına alır. Görgü tanıklarının ifadeleri de aynı şekilde kusurludur. Ama yine de diğer on bir jüriye göre, suçsuz olabileceğine dair hiçbir kanıt olmadığı için, hala suçludur. Çocuk kenar bir mahallede yetişmiştir ve suç oranının yüksek olduğu bu mahalle, gencin suçlanması için bir başka sebeptir. Bu önyargı, topluma dair birçok ipucu verir bize. 

    8. jüri, savunmasından sonra oylamada hala 11 suçlu oyu çıkarsa, onlara uyup kararını değiştireceğini söyler. Ve ikinci kez yapılan gizli oylamada, bir ''not guilty'' (suçsuz) oyu daha çıkar. Kimin oyunu değiştirdiği bilinmemesine rağmen, 3 numaralı jüri bunu kenar mahallede doğan birinin yaptığını söylerek, ''kalleş'' yorumunu yapar. ''Kenar mahalle'' algısı devam etmektedir. Bu tür önyargılara sahip insanların bir gencin ve daha birçoğunun kaderinde etkili bir rol oynaması, sistemi de sorgulatır. 

    Havasız ortamda süren uzun süreli münakaşa ve fikir alışverişinden sonra, oylar eşitlenir. Oyların eşitlenmesiyle çalışmadığı düşünülen klima da çalışmaya başlar. Bu ''düzenin sağlanması ve haksızlığın giderilmesi'' olarak yorumlanır.

    En sonunda 11 oy ''suçsuz'' ve 1 oy ''suçlu'' çıkar. Oyunda ısrarcı olan 3 numaralı jürinin sebepleri geçmişinden kaynaklıdır. Kendi oğlu ile yaşadıklarını, bu davaya yansıtıp genci suçlamıştır. Suçsuz olduğunu bir süre önce anlamasına rağmen oyunu değiştirmemiştir ama vicdanı daha fazla kaldırmaz ve suçsuz oyunu kullanır. 

    Tek bir odada çekilen 12 Kızgın Adam 'da incelenecek birçok sahne ve detay vardır. Toplum, önyargı, azınlık etkisi ve kader gibi terimleri ele alan bu film, önemli sayısız noktaya parmak basmıştır. 

    ''Olayı nereye çekerseniz çekin, önyargı gerçeği hep saklar.''

     

     

    kaynak: psikolojiagi.com


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.