Karanlık Taraf: Black Swan

Karanlık Taraf: Black Swan
  • 7
    0
    0
    0
  • Nina Sayers (Natalie Portman) annesi Erica Sayers ile yaşayan güzel bir balerindir. Fakat annesiyle arasındaki bu ilişki, çoğu mental sorununun temeli olarak görülebilir. Erica (Barbara Hershey), tüm zamanını kendi resimlerini çizerek geçiren narsist birisidir. Beraber yaşamaları, Nina'ya hiç özel alan ve zaman hakkı bırakmaz. Odasının pembe olması, annesinin onu küçük bir kız çocuğu olarak gördüğünün bir işaretidir. Annesinin onun alanına ve bir birey olarak Nina'ya saygı göstermediği, beraber olan sahnelerinde ima ile ya da açıkça belirtilmiştir. Annesinin bu kontrolcü tavrı ve baskısı her sahnede hissedilebilir. Mesela, Nina'nın aldığı başrolü kutlamak amaçlı kestiği pastayı Nina yemek istemez. Annesi tüm keki alıp çöpe atmaya kalkar. Burada annesinin oldukça manipülatif ve gaslighting kullanan biri olduğu söylenebilir. 

     Tchaikovsky’nin Swan Lake oyununun başrolü, tüm balerinlerin hayalidir. Hem White Swan hem de Black Swan tek bir balerin tarafından sahnelenecektir. Nina rolü almak için çalışır ve başarır da. Ama tüm bu rolün ve çabanın verdiği stres çok farklı şekillerde açığa çıkar. Annesinin baskı ve manipülasyonu ile bu rolü almaya birnevi zorlanır, oysa kendisi rol ile bir bağ kurduğunu bile hissedemiyordur. Baskı yüzünden mükemmel olma arzusu hisseder ama bale yönetmeni Thomas (Vincent Cassel), asıl noktanın kendini akışa bırakmak olduğunu söyler. ''Buradaki 4 yıllık dans hayatında takıntılı gibi adımlarını ölçerek attığını izledim. Ama kendini kaybettiğine hiç şahit olmadım.'' Bu ikilem onu içinden çıkamayacağı bir kaygı problemine sürükler. Nina'nın stres ve anksiyete bozukluğu, bir süre sonra psikotik krizlere yol açar. Halüsinasyonlar görmeye başlar ve vücudunda yaralar artar. En sonunda kendisini Black Swan'a (Siyah Kuğu) dönüştüğünü, kimlik krizi yaşadığını gözlemleriz. 

    Film değinilmesi gereken daha birçok psikolojik tema barındırır. Nina'nın yaşadığı obsesif kompülsif bozukluk (takıntılı düşüncelerin günlük hayatı zorlaştırması) sanatsal bir şekilde aktarılmıştır.

    Nina kusursuz bir oyun sergilemiştir ama gerçekten öyle mi? 

     

    – Ne yaptın? Ne yaptın böyle?
    + Hissettim.
    – Ne?
    + Kusursuz hissettim. Kusursuzdum.

     

    kaynak: pchtreatment.com Black Swan and psychological illness


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.