Anadolu Ozanlarının Sesi “Kuan”

  • 13 0 3 3
Anadolu Ozanlarının Sesi “Kuan”
  • 13
    0
    3
    3
  • KUAN çoğu kişinin bilmediği, bilenleri de her dinlediğinde mental yolculuğa çıkaran bir müzik grubu.
    Sıkça kullandıkları santur, ney, dertbaz ve didgeridoo gibi enstrümanları ve vokalin  yanık sesiyle bütünleşen performansını da ekleyince ortaya dinlemekten bıkamayacağınız, kendinizi ezgilere teslim edeceğiniz bir müzik yolculuğu çıkıyor. 


    KUAN üslubunu şöyle tarifliyor: “Popüler kültür, duruşuyla müzikten çok farklı odaklar yaratmaktadır. Oysaki müzik içsel bir yolculuktur, vahşidir ve ‘titreşim’ dediğimiz radyoaktif değişim yaratan bir kuvvettir. Yeri gelir insanı hasta eder, yeri gelir hastayı iyileştirir. Bütün dinler, bütün tinsel eylemler müzik içerir. Evet, müzik ruhun gıdasıdır, vahşidir ve bunu paylaşmanın yolu da insanların içsel odaklanmalarıyla mümkündür. KUAN nerde müzik yaparsa yapsın bu odak ile fikrin içinde ve peşindedir.“

    KUAN Anadolu müziğine oldukça farklı bir nefes katarak evrenin soyut ve somut haliyle bize sunuyor. Ürettikleri müziği ise şöyle tanımlıyorlar “Müzik, tarzları, sınırları aşan bir olgu. Tüm evren çeşitli sesler ile her daim müzik ve semah halinde. Bu yüzden müzik insanın bu döngüsünün içindeki varlığını ifade etmek ve o döngünün bir parçası olmak adına yaptığı en samimi, en ince ve en saf etkinlik ve büyük bir ihtiyaç. O yüzden bizim için her müzik bir ayindir ve ayin varsa müzik vardır, yoksa yoktur.” Ayrıca onların en büyük ilhamları ise doğanın akışı ve aşk yoluna baş koymuş herkestir. Neyzen Tevfik’ten, Ömer Hayyam’a, Yunus Emre’den, Pir Sultan Abdal’a, bu toprakta esin kaynağı olabilecek bütün ozanların izleri KUAN’ın eserlerinde..

    KUAN 2011 yılında  “Kök” ismiyle Barkın Çoruh ve Demircan Demir bu yola birlikte çıkmışlar. Demircan Demir santur, ney, bansuri, dertbaz ve gitar enstrümanları ve müthiş vokaliyle; Barkın Çoruh ise hang drum (handpan) ve perküsyonuyla müzik yapmaya başlıyor ve ortaya gerçekten ilginç, kesinlikle dinlemeye değer eserler çıkıyor. Sonrasında gruba ismini belki de bugüne kadar hiç duymadığımız enstrümanlarıyla Çağrı Akoğlu, Macithan Terzioğlu da katılıyor ve KUAN 2015 Eylül’üne ulaşıyor. 2015'ten sonra grup dağılıyor ve bizi bu cezbedici eserleriyle başbaşa bırakıyorlar.


    Yorumlar (3)
    • Ellerinize sağlık. Naçizane Demircan Demir'in vokaline dikkat çekmek isterim ben de. Bazı stüdyo kayıtlarında vokalin bir tiz bir de pes okuduğunu, bunların üst üste bindirilerek daha zengin bir vokal kaydı elde edildiğini duyarız. Demircan Demir, her nasılsa, canlı okumada bunu doğal sesi ile taklit edebiliyor. Tek bir ağızdan çıkan tek bir ses, adeta iki ayrı tondan okunan vokal partisyonları gibi duyuluyor. Dinlenmesi duyulması gereken bir ses.

      • İyi ki bu eşsiz grubu paylaştınız birçok kişiyle, HAR albümünden "Var" parçasını dinlemeden bu siteden çıkmayınız lütfen. Benim için Kuan çok farklı bir yerde, ruhumun en derinine dokunuyor sanki. Dinleyiniz, dinlettiriniz.

        • Efsane bir yazı gerçekten başka bir bakış açısı yakalamamı sağladı okuyun pişman olmazsınız

          Yorum Bırakın

          Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.