Disney Prensesleri Ve İkonik Kostümleri

Disney Prensesleri Ve İkonik Kostümleri
  • 2
    0
    0
    0
  •  Prensesler… Çocukluğumuz onlarla geçti, izledikçe de pespembe hayaller kurduk. Benim için her birinin ayrı bir güzelliği vardı ve her biri gözümde bir ikondu. Neyse ki Disney yardımıma koştu ve küçükken bayılarak izlediğim animasyonları remake olarak beyaz perdeye sunmaya başladı. Şu ana kadar 4 prenses filmi tamamlandı. Prenseslerden daha çok sevdiğim bir şey varsa o da elbiseleridir herhalde. Filmlerde kullanılan neredeyse her kostümle resssmennnn aşk yaşadım. Gelin bu aşkı biraz da beraber yaşayalım ve kostümleri incelemeye başlayalım! 

    - Prensese dönüşmeden önce.. 

     Her prensesimizin bir ‘ prensese dönüşmeden önce’ dönemi vardır. Hepsinin ayrı bir hikayesi var , her biri ayrı bir etnik kökeni temsil ediyor. Bu sebeple ‘ taşra kızı’ elbiseleri bile görsel bir şölene dönüşüyor. Örneğin ‘Güzel ve Çirkin’ in ‘Güzel’i Bellamızın kostümünde daha çok Fransız izlerine rastlarken Aladdin’in Jasmine’inde Arap-Hint yansımalarını görüyoruz. Filmi izlerken de bu dikkatimi çekmişti. Jasmine aslında bir Arap prensesi. Ancak filmde daha çok Hint yerel kıyafetlerinden esinlenildiği dikkat çekiyor. Sanırım yakın kültürler olduğu için kostüm tasarımında bir harmanlama yapılmış. Aurora’ya gelecek olursak… Aslında Malefiz görsel efektler olarak çok iyi bir filmdi. Bunun yanında Angelina Jolie o kadar ön plandaydı ki Aurora kostümlerini ne basın tanıtımında ne de filmde çok görebildik. Bulabildiğim görselleri koydum ama ne yalan söyleyeyim diğer prenseslerimiz kadar tatmin olmuş sayılmam. 

    -  'ESAS KIZ' Elbisesi

     Gelelim esas kız elbiselerimize… Balo çanları çalmaya başlasın! Prensesliğe giriş 101... Bir balo olmalı tabi ki … Prenseslerimiz ikonik elbiselerini giymeli, tüm gözler onlara çevrilmeli, prensin gözleri prensesten başka kimseyi görmemeli... Hepimiz prenseslerimizi gerek animasyonlardan gerekse çizgi filmlerinden bu elbiselerle tanıyoruz aslında. Bu kostümler onların bir ‘ikon’ olmasının en önemli parçası. Remake çekimlerinde ise kostümler animasyon filmleriyle neredeyse birebir tasarlanmış. Cindirella ile başlayalım. Bu kostümün tasarımcısı Sandy Powell. Mavinin birkaç tonunu gördüğümüz bu kostüm swarowski taşlarıyla detaylandırılmış. Gerçekten de bir masaldan fırlamış gibi gözüken bu elbise hepimizin bildiği üzere cam ayakkabılarla tamamlanıyor. İtiraf ediyorum bu elbise benim olsa gece 12’de prensin yanından ayrılacağıma değil, elbiseyi kaybedeceğime üzülürdüm…  Sıradaki prensesimiz Bella! Ah... Romantik prensesimiz Bella’nın Çirkin’le ettiği ilk dansta giydiği o ikonik sarı elbise... Jacqueline Durran tarafından tasarlanan bu kostüm, Emma Watsonla o kadar bütünleşmiş ki karşımızda gerçekten bir Bella var. Elbisenin her detayı ayrı güzel, üzerinde özenle çalışılmış, bu sebeple bir kostümden çok sanat eseri benim gözümde. Gelelim Jasmine’e … Hepimiz onu turkuaz elbisesi ile tanıyoruz elbette. Kostüm tasarımcısı Michael Wilkinson da bu ikonik görüntüyü almış ve üzerine birkaç dokunuş ekleyerek izleyicinin karşısına sunmuş. Unutmamalıyız ki Jasmine bir Arap prensesi, gold detaylar da etnik kinliğinin bir parçası. Diğer prenseslerimizde görmeye alışık olduğumuz ikonik balo elbiseleri yerine şalvar, büstiyer ve şal ile tamamlanmış bir 'look' görüyoruz ve bana sorarsanız bu onun ikonikliğini daha da artırıyor. Duyduğuma göre tasarımcımız kostümler için sık sık Kapalıçarşı’nın yolunu tutmuş. Son olarak sıra geldi Aurora’ya... Kostüm tasarımcısı Anna B. Sheppard Auroranın kostümlerini tasarlarken Malefiz ne kadar güç, karanlık ve ihtişamı temsil ediyorsa Aurora’nın da o kadar masumluk, zarafet ve doğallığı çağrıştırması gerektiğini düşünmüş. Gerçekten de bunu uygulamış. Aurorayı hep pastel tonlarda elbiseler, doğanın ilham kaynağı olduğu aksesuar tercihleriyle görüyoruz. Görsel olarak her ne kadar çok etkilensem de bu yeniden yorumlanmış kostümler çoook hoşuma gitse de diğer prenseslerimizde olduğu kadar ikonik görüntünün korunduğunu düşünmüyorum. 

    - Düğün Elbiseleri yani namıdeğer ' Gelinlikler'

     Prenseslerimiz mutlu sona doğru ilerlerken de sıradan seçimler yapamazlar tabi ki. Asillik, sadelik , zarafet ve çiçek detayları… Her biri her bir prenses için özel olarak tasarlanmış bu düğün kıyafetleri de en az esas kız elbiseleri kadar ikonik. Jasmine’in düğün kıyafetini koymadım çünkü bence diğer kostümlerinin yanında çok da başarılı olan bir seçim değildi. Onun yerine kendi kültürünü daha çok yansıtan her detayı üzerinde özenle çalışılmış, renk seçimlerinde çok başarılı olan bu kostümü kullanmayı tercih ettim. Prensle tanışma töreninde giydiği bu kıyafet yine Arap- Hint kültürünün karıştırıldığı özel bir elbise olmuş. Eee o bir Arap prensesi diğer prensesler kadar sade olması beklenemezdi değil mi ? 

     Filmlerde o kadar çok kostüm kullanıldı ki ben de en ikoniklerini sizin için yorumlamaya çalıştım. Bana kalırsa bir filmin iyi olabilmesi için kostüm tasarımı çok önemli. Beyaz perdede hikayeye her ne kadar önem versem de kostüm manyağı bir insan olarak önce göz zevkimin doyurulması taraftarıyım. Sanırım bu yüzden de prenses filmlerinden vazgeçemiyorum. Yeni kostüm yorumlamalarında görüşmek üzere !! Prense ihtiyaç duymadan kendi kendinizin prensesi olmanız dileğiyle .. 

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.