Mona Lisa'nın Kamera Arkası

Mona Lisa'nın Kamera Arkası
  • 9
    0
    0
    0
  • Evet yanlış görmüyorsunuz Leonardo da Vinci müzik eşliğinde Mona Lisa'yı çiziyor. Cesare Maccari bize ünlü Mona Lisa tablosunun kamera arkasını gösteriyor. Maccari bu eserinde sadece Mona Lisa'nın kamera arkasını göstermekle kalmıyor bize bu ünlü tablonun gizemlerinden birinin nedenini de gösteriyor.

    Bilginin olmadığı yada eksik kaldığı bir yerde gizemlerde olur. Gerçek çoğu zaman kulağa hoş gelmez, anlatısı kolaydır ve basitliği dikkati çekmez. Gerçek ile insanları bir arada toplayamazsınız, onları bir araya toplamak için hikayeler ve masallar anlatmanız gerekir. Sürekli gerçekliğin basitliğine şahit olsak da gizemli bir olayda eksik kalmış yerleri kulağa hoş gelen gerçek dışı şeyler ile doldurur ve ancak gerçekliğin bu kurgulardan birinin olabileceğine inanırız. Bu kafamızda gerçekliğe çizdiğimiz tablo ile alakalıdır.

    Mona Lisa tablosu 1900'lü yıllarda sanatla ilgilen insanlar dışında de pekte tanınmaz iken tablonun 21 Ağustos 1911'de Paris’teki Louvre Müzesi'nden çalınması ile bir anda gündeme düşüyor ve tablo şöhrete kavuşuyor. Dönenim basını ile tablo sanat severlerin haricinde ki insanlar tarafından da tanınıyor ve olay ilgi ile takip edilmeye başlıyor. Tablo tekrar bulunup yerine getirildiğinde bile bu ilgi devam ediyor. Mona Lisa tablosunu ve Leonardo da Vinci daha da çok popülerleştiren hiç kuşkusuz Dan Brown'un Da Vinci Şifresi kitabı oluyor. Kitap da  yazar tablo ve Leonardo hakkın da ilginç olaylar ve gizemler anlatıyor. Kitabı okumanızı tavsiye ederim ama şunu söylemekte fayda var ki kitap da bahsedilen gizemler sadece yazarın kurgusundan ibarettir. Leonardo Da Vinci anlamak için Giorgio Vasari'nin notlarını okumanız gerekmektedir. Şimdi gelelim Mona Lisa'nın tablosundaki en gizemli yere, yüzündeki o gizemli ifadeye.

    Mona Lisa'nın yüzündeki o gizemli ifadenin sırrını Vasari notlarında şöyle aydınlığa kavuşturuyor:

    Çok güzel bir kadın olan Mona Lisa'nın resmini yaparken, modelinin keyfi dört dörtlük olsun ve genellikle portrelerine yüklediği melankoli uzak dursun diye, şarkıcı ve çalgıcıları ya da soytarıları çalıştırmıştır. Sonuç olarak Leonardo'nun bu resminde öyle hoş bir gülümseme vardır ki insana özgü olmaktan çok, tanrısal görünür. Resmi görenler, figürün gerçeği kadar canlı olduğunu fark ederek şaşırıyordu.

    Vasari Leonardo'yu çok yakından tanıyan biridir ve onun hakkında birçok notu bulunmaktadır. Vasari notlarında, tablonun çalınma olayı ve Dan Brown'un kitabı ile şöhrete kavuşması ile başlayan gizem söylentilerinden en ünlüsü olan Mona Lisa'nın yüzündeki ifadeyi işte bu şekilde aydınlatıyor. Notlarında sadece tablonun gizemini değil Leonardo üzerine kurgulanmış gizemleri de aydınlığa kavuşturuyor. Belki de bu tablonun en büyük gizemi nerden bakarsanız bakın size bakan Mona Lisa. Leonardo nasıl oluyor da nereden bakarsanız bakın size bakan bir tablo çizebiliyor. Bu sorunun cevabı kuşkusuz Leonardo'nun olağan üstü becerisi ve bu becerisi ile çok az kişinin başarabildiği kullandığı teknikte yatıyor. Leonardo birçok eserinde olduğu gibi Mona Lisa eserinde altın oran gibi birçok tekniği bir arada kullanarak dünyanın en önemli eserini meydana getiriyor. Dönemi ve sonrasında entelektüel ve sanata ilgi duyan elit insanların bildiği ve onların hayranlığını kazanan bu eser çalınma olayı ve Dan Brown'un kitabı ile şöhrete kavuşuyor üzerine tablonun olağanüstü güzelliği ve Leonardo'nun beceri ve tekniğinin birleşmesi ile tablo gizemli ve esrarengiz halini alıyor.

    Cesare Maccari (1840-1919) daha henüz gizem söylentileri çıkmadan bize Vasari'nin notları sayesinde 1863'te "Leonardo da Vinci Painting the Mona Lisa" adlı eserinde Mona Lisa'nın kamera arkasını gösteriyor.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.