Sanat Ve Sanatçı - #1

Sanat Ve Sanatçı - #1
  • 1
    0
    0
    0
  • ‎‎Gaston La Touche

    Bu haftanın sanatçısı 19. yüzyılın Fransız sanatçısı Gaston La Touche. La Touche bir Rönesans sanatçısı gibi bir çok alanda eserler verdi. O bir ressam, gravürcü, illüstratör ve heykeltıraştı. Bu yazımda La Touche'un kendisinden ve resimlerinden bahsedeceğim.

    Hayatı

    La Touche 24 Ekim 1854 yılında Saint-Clound'da‎‎ doğdu. Sanata olan tutkusu çok erken yaşlarda başladı. Ailesini, yerel bir eğitmenden ders alması için ikna etti ve ayda üç Frank oranında on yıl boyunca çizim dersleri almaya başladı. Ailesi aslen Normandiyalıydı ve Fransa-Prusya savaşı çıkınca tekrar Normandiya'ya dönmek zorunda kaldılar. Böylelikle La Touche'nin aldığı ilk ve son resmi eğitimde sona ermiş oldu. Savaş bittikten sonra Paris'e dönüp bir stüdyo açtı.
    La Touche 1875'te ‎‎Salon'da, Comédie-Française'de‎‎ bir aktör olan ‎‎François Jules Edmond Got'un‎‎ ‎‎kabartma‎‎ portre madalyonunu ve birkaç gravürünü yaptı. ‎‎1877 ve 1879 yılları arasında ‎‎Café de la Nouvelle Athènes'te ‎‎sık sık görüştüğü kendisi gibi ressam olan ‎‎Edgar Degas‎‎ ve ‎‎Édouard Manet ‎‎ile tanıştı. ‎‎Orada tanıştığı arkadaşları vesilesi ile daha sonra bazı eserlerini resmedeceği Émile Zola ‎‎ile tanışacaktı. 1880'den başlayarak, Hollandalı Ustalar tarzında koyu tonda sosyal konulara değinen realist tarzda eserlerini üretti. İlk resmi ertesi yıl Salon'da gösterildi. Daha sonraki yıllarında, zamanını Saint-Cloud'daki stüdyosu ile ailesinin Champsecret'teki mülklerinde geçirdi. 1909'da Legion d'Honneur'da Subay seçildi. 1912'de son büyük dekoratif projesini Edmond Rostand'ın Cambo-les-Bains'deki evi olan ve şimdi bir müze olan “Villa Arnaga” da tamamladı. La Touche 12 Temmuz 1913 Paris’te resim yaparken hayata veda etti.

    Eserleri

    The First Born by Gaston La Touche, 1887

    La Touche, 1888 Paris Salonunda bu çalışmayla madalya kazandı ve mükemmel notlar alarak adını duyurmaya başladı. La Touche'un bu resmi kasvetli ve bir o kadar de gerçekçiydi. Kısa bir süre sonra bu kasvetli gerçekçi tavrını terk etti ve daha iyi bilindiği parlak renkli ve özgürce fırçalanmış eserlerini resmetmeye başladı. Burada doğum travmasının ardından sakin bir an, şefkatle gözlemlenir. Dikkatlice gözlemlenen birkaç ayrıntı, genç çiftin birlikte yaşadıkları hikayeyi ima ediyor. Genç çiftçi tablonun adıyla da anlaşılacağı üzerine eşinden doğacak ilk çocuğunu beklemekte. Her an gerçekleşebilecek doğum anına bakmaktayız. Bunu resmim içeresine yerleştirilmiş nesnelerden anlıyoruz. Bize göre solda resmedilen yaşlı kadın muhtemelen çiftin bir büyüğü yada onlara bu anında yardım etmek için orada bekleyen bir ebe

    La Touche sosyal konulara değinen çalışmalarından biri olan “Pardon in Brittany” adlı bu eserinde Fransa kıyısı açıklarındaki “pardon” isimli kutsal yolculuk sırasında hacıların geleneksel kıyafetleri içinde papazdan bağışlanma dilerken ki halleri göstermektedir.

    The Joyous Festival by Gaston La Touche, 1906

    Belle époque France'ın önde gelen renkçilerinden biri olan Gaston La Touche, Empresyonistlerin çoğuyla arkadaştı ve Fransız popüler eğlencelerine dair tasvirleri, Edgar Degas ve Jean-Louis Forain gibi realistlerin çalışmalarını yansıtıyordu. La Touche, Jean-Antoine Watteau'nun öncülüğünü yaptığı ve üst sınıfın eğlence, aşk ve zevk arayışlarını merkeze alan bir resim stili olan fête galante'nin Rokoko geleneğinden çok şey aldı.

    Resmedilen sahne Fransız popüler eğlencelerinin belki de en ihtişamlısının bir kısmını gösteriyor. Bu efsanevi gecede, altın fenerlerle süslenmiş bir gondol, havai fişeklerle aydınlatılmış bir gökyüzünün altında yüzüyor. Ön kısımda zevk ve eğlencenin sarhoşluğunu yaşayan üç genç kızı ve bir erkeği görüyoruz. Arka planda Versay Sarayı ile Joyous Festival, bize eski rejimin savurganlığını hatırlatıyor. Bu bir ima olsa gerek.

    Dinner at the Casino' by Gaston La Touche, 1903

    Touche’ın 1903 tarihli bu tablosu büyük bir gösterişi tasvir ediliyor. Resmi kıyafetler giymiş bayanlar ve baylar, gecenin tadını çıkardıkları açık hava terasında otururlar; uzak gökyüzünde havai fişekler şenlikli geceyi parıldayan altın rengi ve beyaz ışıkla taçlandırıyor.

    La Touche'un resimlerinde havai fişek adeta zevk ve şatafatın simgesi haline geliyor. La Touche'ın karakterlerinin oturma şekillerinden ve yüzlerinin aldığı şekillerden anlaşılacağı üzere bir tür sarhoşluk yaşıyorlar. La Touche bu sarhoşluğu gözümüze sokar gibi.

    La Touche hayatının bir döneminde sosyal konulara değinen realist resimler yaparken bir anda seçtiği konuları değiştirip eserlerinde daha çok Fransa'nın elit kesimlerinin içeresinde bulunduğu sarhoşluğu resmetmeye başlıyor. Hatta La Touche'nin 1891'den önceki resimlerinin çoğunu yaktı söylenilmekte. Bu değişim kendisi için son derece şiddetli olsa gerek.

    La Touche'un resimlerindeki bu değişimi onun kafasının içindeki zihinsel bir değişim olabileceği gibi aynı zamanda sadece bir tercih meselesi de olabilir. Sanatçıyı ve eserlerini yaşadığı dönemin aynası olarak kabul edecek olursak Fransa'nın zevk ve sarhoşluğunu resmettiği bu resimleri pekte şaşılacak bir şey değil. Ama hiç şüphesiz La Touche'un yaşayıp gördüklerinin zihninde değişimleri yol açabileceği gibi tanışıp dostluk kurduğu insanlarında kendisinde bir değişim yaratmış olabileceğini olasılığını unutmamak gerek.

     

     

     

        Resimler

    • res1: The First Born by Gaston La Touche, 1887
    • res2: Pardon in Brittany by Gaston La Touche, 1896
    • res3: The Joyous Festival by Gaston La Touche, 1906
    • res4: The Joyous Festival by Gaston La Touche, 1906

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.