Empresyonizm akımının öncülerinden olan Oscar Claude Monet ve akıma ismini veren İzlenim,Gündoğumu eserinden daha önceki yazılarımda bahsetmiştim. Bahçe manzaraları ve özelikle nilüferler resimleriyle özdeşleşmiş sanatçı bunlar haricinde seri haline getirdiği diğer resimleriyle de bilinir. Saman Balyaları serisinden sonra başladığı Rouen Katedrali serisi, benimsediği sanat anlayışına paralel olarak yaratılmıştır. Rouen Notre Dame Katedrali Fransa’da bulunan Rouen’in simgesi sayılabilecek gotik tarzda inşa edilmiş bir yapıdır.
Monet 1892 yılında bir giyim mağazasının üst katına, katedralin tam karşısında bir daireye taşınarak seriye başlamak için ilk adımı atmıştır. Binaya doğrudan ve açık bir bakış açısı kazanmayı amaçlayan sanatçı gününün çoğunu pencere önünde geçirmiştir. Monet’nin seriyle ilgili en temel arzusu ışığın doğal halinden ziyade katedral üzerindeki etkisini resmetmekti. Planladığı şekilde ilerlemeyi başarıp yarım saatte bir tuval değiştirerek ışık ve gölge değişimlerinin katedrale yansımasını resmetti. 1892’den 1894’e kadar katedralin üç farklı açısından otuzun üzerinde resmini yaptı. Resimlerde çizdikleri birbirinden çok farklı değildi ancak kullandığı renkler apayrı ve kusursuzdu. Yola çıkarken kafasına koyduğunu gerçekleştirmişti. Bir mektubunda katedral resimleriyle ilgili şöyle yazmıştı: “Tükenmiş durumdayım, teslim oluyorum ve üstelik bana hiç olmayan bir şey oluyor, kabuslardan uyuyamıyorum. Katedral üstüme yıkılıyor; rengi de mavi, pembe ya da sarı.”
İzlenimcilerin “geçici bir anı yakalama” ilkesinin izlerini takip eden Rouen Katedrali serisi aynı zamanda bu ilkeyi bir adım ileri götürmüş sayılabilir. Belirli saatlerde resim yapan sanatçı sürekli tuval değiştirdiği için renklerde ya da resim üzerindeki başka detaylarda oynamalar yapmak zorunda kalmıyordu.
Serinin resmedilme amacı kadar Rouen Katedrali de tesadüfen gerçekleşmiş bir seçim değildi. Monet günün farklı saatlerinde farklı ışık ve hava koşullarında şekillerin değişimini görebilmek için özellikle büyük ve karmaşık bir yapı seçmişti. Boyayı kalın ve güçlü biçimde uygulayarak katedralin yüzeyindeki pürüzlü dokuyu ve kapalı havada bile ışık titreşimlerini yakalamıştır. Fırça darbeleriyle katedralin detaylarını kendine has biçimde ve belirgin şekilde resme yansıtmıştır.
Uzun süre üzerinde çalıştığı serinin meyveleri gerçekten içine sinmiş olacak ki 1895’te Durand-Ruel galerisinde resimlerin büyük çoğunluğunu sergilemiştir. Saman Balyaları serisinde olduğu gibi Rouen Katedrali serisi de olumlu eleştiriler almıştır.
Günümüzde serinin bazı eserleri Orsay Müzesi'nde sergilenmekte bazıları da özel koleksiyonda bulunmaktadır.
Kaynak: 500 Görsel Eşliğinde Monet
Yorum Bırakın