Denizin Dibinde Bambaşka Bir Yer: Su Altı Müzesi

Denizin Dibinde Bambaşka Bir Yer: Su Altı Müzesi
  • 4
    0
    0
    0
  •  MUSA 

    Heykeltraş Jason deCaires Taylor yıllardır yaptığı heykelleri deniz dibine yerleştiriyor. Taylor, 2006 yılında dünyanın ilk su altı heykel parkını yaptığınında adını herkese duyurmuştu. Taylor'ın Grenada yakınlarında hayata geçirdiği projesi MUSA (Museo Subacuatico de Arte) National Geographic tarafından "Dünyanın 25 Harikası" lisetesinde sıralanmıştır. Müzede 450 heykel bulunuyor. Toplam ağırlığı 200 tonu bulan heykeller 420 metre karelik bir alanı kaplıyor. 

    Sanatçının heykelleri toksik olmayan, PH değeri nötr olan çimentolardan üretiliyor ve deniz biyokütlesinin etkileyerek bazı türlerin yeniden üretilmesine katkı sağlıyor. Resif oluşumuna uygun özel bir çimentodan yapılan heykeller zamanla mercanların, yosunların ve balıkların yerleşmesiyle canlı resiflere dönüşüyor. 

    Müze iki galeriden oluşuyor. 8 metre derinlikteki birinci galeri dalgıçlar ve şnorkel kullanan yüzücülerin görebileceği şekilde düzenlenmiş. 4 metre derinlikteki ikinci galeri ise sadece şnorkel kullanımına izin veriyor.

    MUSA projesine başlamadan önce, Grenada’da açtığı sergiyle sesini duyurmuştu. Bu sergide yer alan Vicissitudes isimli çalışması, altı ayda tamamlanan ve toplam ağırlığı on beş tonu bulan 26 çocuk heykelinden oluşuyor. Taylor figürleri önce tek tek denizin dibine indirmiş ve birleştirebilmek için bir hafta boyunca denizin altında çalışmış.

     

                                       Vicissitudes, Derinlik 5m

    Kasım 2010'da su yüzeyinden 8 metre derine yerleştirilen "Sessiz Evrim" adlı çalışma deniz altıyla en fazla bütünleşen heykel oldu.

    "Dalış hocası olduğumda, mercan kayalıklarının nasıl yok edildiğine şahit oldum, bu da beni yapay resif olarak hizmet verebilecek bir sanat eseri yapma fikrine götürdü."
     

                                                            Banker (Bankacı),
                                                                 Derinlik 6m

                                                                        Sessiz Evrim, detay 

    "İnsanların doğaya karşı gelmediği, doğayla uyum içinde yaşadığı bir imge yaratmak istedim."

                                        Sessiz Evrim yapım aşamasında

     

    KAYNAKÇA:

    http://www.sanatblog.com/

    https://www.bbc.com/

    https://www.seturday.com/


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.