Mutluluğa Bir Adım " Stoa Felsefesi "

Mutluluğa Bir Adım " Stoa Felsefesi "
  • 6
    0
    1
    1
  • Kurucusu Kıbrıslı Zeno olarak bilinen Stoacılık Helenistik Felsefenin en önemli akımlarından biridir. Stoacılıkta insanın temel amacı olan mutluluğa erişebilmek için doğayla uyum içinde olması gerekir yani doğaya uygun yaşamayı felsefe olarak benimsemişlerdir. 

    " Hayatta sana verileni kabul etmek zevk, acı veya korku tarafından kontrol edilmeye izin vermemek ve etrafındaki dünyayı anlamak için aklını kullanıp tabiatın planında kendine düşen görevi yerine getirmek gerekir "

    Biz çoğu zaman yaşadığımız olumsuzlukları kabullenmekte zorluk çekiyoruz ve kendimizi o olayın bizi sonsuza kadar mutsuz etmesine izin veriyoruz. Elimizde olmayan şeyler için bile yas tutuyoruz. Halbuki onunla gücümüz yettiğince savaşıp sonrasında onun böyle olması gerektiğini sindirmek bize zor geliyor.

    Stoacılara göre kişinin kendisine yetebilecek kadar güçlü olması ve bu şekilde erdemli bir hayat sürdürmesi gerekmektedir. Ayrıca mutsuzluğun asıl nedeni mantıksız olmaktır. İç güdü ve duygulara yenik düşmek mutsuzluğu peşinde sürükler. İnsan olarak hayatımız, bu kaotik dünyada aslında kısacık bir andır. Ve bu kısacık anı mutlu şekilde yaşamak yerine olaylara takılıp kalmaya devam edersek zaman elimizden kayıp gider.

    Stoacılar hayata karşı ilgisiz ya da tepkisiz değildirler yalnızca onları nelerin üzebileceğini ya da etkileyebileceğini sezerler. Başlarına gelen olaylar karşısında ise şikayet etmek yerine kabul etmeyi seçerler ama savaşı bırakmazlar. Karşılarına çıkan zorluklarla tüm cesaretlerini toplayarak mücadele ederler. Bunu yaparken hedeflerine ulaşana kadar kararlılıklarını korurlar. Stoacılar için dört önemli erdem vardır;

    Bilgelik: karmaşık durumları mantıklı, bilinçli ve sakin bir yolla idare etme yeteneği,
    Ölçülü Olma: yaşamı tüm yönlernde öz hakimiyet ve ılımlılık göstermek,
    Adalet: her durumda adil davranmak (adil olmayan kişilere bile),
    Cesaret: yalnızca olağandışı durumlarda değil günlük görevlere değil her zaman cesur olmak.

    Zeno'dan sonra üç önemli temsilcisi vardır. Epictetus, Seneca, Marcus Aurelius onlar da hayatlarında deneyimler yaşayarak bu felsefeyi benimsemişlerdir. 

    " Stoacılık, ona çoğu insanı yıkıma sürükleyecek bir acı ve yalnızlığa katlanıp hayatta kalma gücünü verdi. (Felsefenin Kısa Tarihi, s51) "

    kaynak: 12


    Yorumlar (1)
    • Gerçekten hayat mottomu yansıtan bir içerik olmuş sizi canı gönülden tebrik ediyorum . Keşke bir şansım olsa sizinle tanışmayı ve sohbet etmeyi çok isterdim, ellerinize emeğinize sağlık.

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.