Cyberpunk 2077 İncelemesi

Cyberpunk 2077 İncelemesi
  • 3
    0
    0
    1
  •   Uzunca yıllar beklediğim oyunu sonunda detaylı bir şekilde oynayabildim ve incelemeye girmeden herkesi uyarıyım, bu incelemede spoiler olacaktır. İlk oynayışımı PS4'da oynadım ana hikaye odaklı gittim ardından GeForce Now üzerinde yan hikaye odaklı oynamaya başladım. PS4'da performans sorunları vardı ama yine de oynayabildim ardından GeForce Now'da oynayınca iki oyunun hiç aynı olmadığını anladım. GeForce Now ile sadece 60fps oynamaya başlamamıştım ayrıca RTX açık ve grafikler ultrada oynadım. Bu iki farklı şekilde oyunu test ettikten sonra diyebilirim ki sakın bu oyunu konsolda oynamayın, sadece PS4 demiyorum ayrıca PS5'te dahil çünkü PS5'teki gameplaylere baktığımda oyun PS4'ün 60fps haliydi, yani grafikler hala GeForce Now'ın yanına bile yaklaşamıyordu. Ayrıca GeForce Now'a uygun bir internet veya 2000 serisi ve üstü bir ektan kartınız yoksa şimdilik hiç oynamamanızı öneririm.

     

    Ana Hikaye

      Ana hikayemiz 6 saatlik prologue sonrasında başlıyor. Bence prologueta eğlenceliydi ama Keanu Reeves'in tanıtıldığı fragmanda Jackie'nin ölümünü gösterdiklerinden hikayenin illa oraya gideceğini biliyorduk. Bilmediğimiz şey ise Arasaka Ailesi oldu. Klasik olarak hikaye bir cyberpunk hikayesi olduğundan şirketçi kötü bir aile olması şaşırtmadı ama Yorinobu'nun babasını öldürme sahnesi ve devamı çok güzel işlendiğinden beni hemen oyunun içine soktu. Oyun ilerledikçe ana hikaye Arasaka Ailesi, Johnny Silverhand ve çip olarak 3'e bölünüyor, bu üç hikaye ise bir birleri ile birleşiyor. Öncelikle hikaye bence kötü değil ama çok basit şekilde anlatıldığını düşünüyorum. İlla bir yerde plot twist çıkar veya hikaye daha çok katmanlaşır diye bekledim ama hiçbiri olmadı, ana hikayenin baya basit anlatıldığını düşünüyorum.

     

    Yan Görevler

      Oyunun en iyi yanlarından biri yan görevler olmuş. Bazı değindiği konular ile zaman zaman ana hikayeden bile daha çok ilginçleşebiliyor. Bu oyunda yan görevler hikaye odaklı değil karakter odaklı olmuş, yani yan görevler bir karakterin size 2-3 farklı görev vermesi ile ilerliyor ve ana hikayeye kıyasla yan görevlerde verdiğim kararların oyunu çok daha fazla etkilediğini düşünüyorum. Ayrıca oyundaki edindiğim en iyi silahlar yan görevlerden geldi hatta Panam'in yan görevlerini yapmanız ile yeni ve en iyi olduğunu düşündüğüm bir son ile de karşılaşıyorsunuz. Eğer sadece ana hikayeyi yapıp bıraktıysanız kesinlikle yan görevlere dönmenizi öneririm.

     

    Oynanış

      Oynanış bize hack ve taarruz olmak üzere iki seçenek veriyor. Ben daha çok taarruz ağırlıklı oynamayı tercih ettim çünkü oyunu çok daha kolaylaştırıyordu ama yapay zekanın olmamasından dolayı taarruz kısmında geliştikçe oyun çok daha kolay ve biraz da tekrara binmeye başladı. Hack ile oynarsanız ise ilk başlarda zorluk çekebilirsiniz ama ileride herkese tek seferde bulaşma ve aynı anda herkesi yakma gibi yetenekler geldiğinden ilerleyen zamanda hack ile oynamakta keyifli hale geliyor. Ama bunların hepsi bir anda olmuyor, oyunda bir alanda gelişmek için o alanda uğraşlar vermeniz gerekiyor. Bu yüzden taaruz oynarken bir anda hacke geçince giriş seviyesinden başladığınızdan başta belli ölçüde zorluklar çekebiliyorsunuz.

     

    Yapay Zeka

      Yapay zeka için kısaca yok diyebilirim, hemde hiçbir yerde yok. Çatışmaya girdiğinizde yapay zeka sizi şaşırtacak hiçbir şey yapamıyor ve kolayca yapay zekayı durdurabiliyorsunuz. Zaman ilerledikçe ise karakteriniz geliştikçe bu daha da tatsız bir hal alıyor. Yaya olarak sokakta gezen yapay zeka Witcher 3 ile aynı ama o kadar cansız ve yapay duruyorlar ki oyunun o kadar güzel olan dünyasından soğmanıza sebep olabiliyor. Araçlardaki yapay zeka yine aynı yayada olduğu gibi aşırı cansız duruyor. Kaza yaptığınızda biraz durup devam ediyorlar, yol ortasına araba bıraktığınızda yanından geçmeyi bile düşünmüyorlar. Genel olarak kıyaslamam gerekirse açık dünyadaki yapay zekanın GTA Vice City'den bile daha kötü olduğunu düşünüyorum, bu yüzden GTA Vice City'nin dünyası bile bu oyuna kıyasla daha canlı duruyor.

     

    Karakterler

      Karakterler ilk başlarda fena gelmedi çünkü Johnny Silverhand, Rogue ve Adam Smasher bunların hepsi bildiğiniz Herkül, Akhilleus, Perseus gibi efsane olarak gözükmesi hoşuma gitti ama oyun ilerledikçe bir Witcher 3'teki kadar bağlanabileceğim, sevebileceğim bir karakter ile karşılaşamadım. 

     

    Müzikler

      Müzikleri çok beğenedim hemde neredeyse hepsini, aksiyona girerken arka planda çalan müzik sizi daha çok heyecanlandırıyor ve daha çok olayın içine sokuyor. Yorinobu'nun babasını öldürdüğü sahnede çalan keman o trajediyi sizede geçiriyor. Jackie'nin cenazesinde arka planda çalan gitar sizide duygusallaştırıyor. Bu sayede müzikler ile bir tık daha fazla oyunun içinde oluyorsunuz.

     

    Fps kamera açısı

      Oyun çıkmadan önce ben de bu tercihten çok memnun değildim ama oyun çıktıktan sonra şunu diyebilirim böyle olması çok daha iyi olmuş. Son zamanlarda oynadığım hiçbir oyunda yaşanan olaylara bu kadar dahil olmamıştım. Aksiyon sahnesi girdiğinde bende heyecanlanıyorum, gizlenmem gereken yerde bende karakter ile aynı anda tedirgin olabiliyorum. Duygusal sahneler girdiğinde ise ayrıca oyunun karakter tasarımı ve grafikleride çok iyi olduğundan durumlara verdikleri mimikler ile onlarla birlikte bende aynı anda duygulanıyorum.

     

    Night City

      O kadar kötü yapay zekaya rağmen tasarım ve detaylar olarak Night City oyun dünyasında gördüğüm en iyi şehir olmuş. Gece neon ışıklar çok güzel dururken sabah olduğunda da gökyüzüne baktığınızda binalar, reklam panoları, mağazalar hepsi ayrı ayrı detaylı bir şekilde çok güzel duruyor.

     

    Karakter geçmişleri

      Oyunda 3 farklı geçmiş bulunuyor ancak bunlar sadece hikayenin ilk 20 dakikasında farklılık yaratıyor. Bu 20 dakika bittiğinde bütün hikayeler street kid olarak birleşiyor gibi oluyor. Şimdilik street kid ve corpo ile oynadım, oyunda konuşmada çıkan ekstra konuşmalar oldu ama bunlar hikayenin gidişini neredeyse hiç etkilemiyor. Sadece biraz küçük bir fark gördüm. Oda corpo ile çıkan konuşma seçenekleri genelde daha çok para kazandırmaya götürüyor bu sayede corpo oynarken daha çok para kazanmıştım, street kide gelirsek hikaye street kide dönüştüğünden daha çok sokaklarda takılıyorsunuz ve burada karşılaştığınız kişileri daha çok tanıyorsunuz. Bunun dışında iki farklı geçmiş arasında hiçbir fark göremedim.

     

    CDPR bizi ne kadar kandırdı

     

      CDPR oyun dünyasında güvenebildiğimiz son firmalardan biriydi ancak yaptığı yanlış reklamlama ile onu da belli ölçüde kaybettik diyebilirim. PS4'da çalışmaması normal kaç yıllık konsol muhabbetine ise hiç katılmıyorum. Öncelikle bu oyun bu konsolda böyle çalışacak dendi ondan verdikleri sözü tutmaları gerekiyordu ayrıca PS4'da hala Red Dead Redemption 2 ve Last of Us 2 gibi grafiklerin en üst seviyede olduğu oyunları oynayabildiğimizden burada olan sorunun CDPR'in hatası olduğunu düşünüyorum. Bir diğer konuya gelecek olursak bize oyun biraz daha kendi geçmişini seç, karakterini yarat ve kendi hikayeni yaz tarzı sözler ile gelmişlerdi ancak çıkan bu oyunun seçenekler konusunda Witcher 3'ten çokta farkı olmadığını düşünüyorum. Keşke en başta böyle bir oyun yaptığını söyleselerdi ve oyuncularda yanlış beklentilere girmemiş olurdu.

     

    Sonuç

      Yazıda yer yer negatif eleştiriler söylediğimi görebilirsiniz ancak ben oyunun genelini yine de çok beğendim. Oyunun açık dünyası yan hikayeleri, küçük ihbarları durdurma, çeteler ile savaşmak derken oyun kendini oynattırtıyor. Sadece ben devrimsel bir oyun beklerken Witcher 2077 ile karşılaşınca biraz üzüldüm. Ancak bu yapılan oyunun yine de bir sürü ödül alacağını ve buglar ile performans sorunları çözüldükten sonra herkese hitap eden oynanış şekli sayesinde çoğunluk tarafından sevileceğini düşünüyorum. 

     

    88/100


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.