İtalyan Asıllı Dünyaca Ünlü Star Pizza Margherita

İtalyan Asıllı Dünyaca Ünlü Star Pizza Margherita
  • 3
    0
    0
    0
  •   ‘’When the moon hits your eye like a big pizza pie, that's amore...  ‘’

     

    Pizzayı kim sevmez ki… Dean Martin’in ünlü şarkısı That’s Amore’de sevgilinin gözlerine yansıyan ay bile pizzaya benzetilir. 

     

    Pizza, İtalyan kökenli olmasına rağmen bir kaç yüzyıl içinde tüm dünyayı dolaşmış ve gittiği her yerde adından bolca söz ettirip, her damak tadına uyum sağlayabilecek farklı çeşitleriyle git gide daha da sevilmiş ikonik bir yemek.

     

     

    Ama pizza gerçek şöhretine ortaya çıkar çıkmaz kavuşabilmiş bir star olmadı.


     17. yüzyılda Pizza, Napoli’de halk sınıfı için üretilen, mozarella ve domates ile yapılan bir yiyecekti. Hatta o zamanki ismi Napoli ve Pizza’nın birleşiminden doğan  Pizzaioli idi.

     

     

    1889 yılının sıradan bir gününde, dönemin kraliçesi Margherita, sarayında otururken farklı bir lezzet tatmak istedi. Saray görevlileri Kraliçe'ye daha önce tatmadığı bir yemek sunmak istiyorlardı. Konumu saraya çok yakın olan ancak halk için üretim yapan Esposido Usta'ya gittiler. Esposido Usta en iyi yaptığına inandığı yemeği yaptı. Domates, mozarella ve fesleğenden oluşann bir Pizzaioli...

     

     

     

    Kraliçe daha önce tatmadığı bu yeni lezzeti çok sevdi. Hatta o kadar çok sevdi ki Esposido Usta'ya bir övgü  mektubu bile yazdı.

     

     

    Kraliçe Margherita’nın Esposito Usta'ya yazdığı mektup ise bugün hala bir pizzacı olan “Pizzeria Brandi”nin vitrininde aslıdır. 

     

     

    Ve böylece Kraliçe Margherita o dönemde yoksulların yemeği olan pizzanın, saray mutfağında da pişmesini istedi ve o gün yediği mozzarella, domates ve fesleğenden oluşan pizzaya Pizza Margherita adı verildi.. Marherita pizzanın zenginlerin sofralarına konuk olması ve asıl şöhreti başlamış oldu.

     

     

     

     

     

    Kaynak:

     

    Görseller : 1,  2, 3, 4, 5

    1

    2

    3

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.