Bir İthaf Ve Medici Sarayı'nın Kadrolu Filozofu Galileo

Bir İthaf Ve Medici Sarayı'nın Kadrolu Filozofu Galileo
  • 7
    0
    1
    1
  • ‘’ Yıldızları çok sevdiğimden, gecenin karanlığından korkmuyorum.’’  - Galileo 


    Galileo; gözlemsel astronominin babası, modern fiziğin öncüsü, matematik dahisi, filozof...Rönesansın bilimsel devrimine öncülük eden bu yetenekli adamı hepimiz müthiş zekası ve hala hayranlıkla üzerine incelemeler yapılan bilimsel çalışma ve buluşlarıyla tanıyoruz. Bugünkü termostatın asıl atası olan termoskop, mikroskop, güneş merkezli sistem teorisi, eylemsizlik kuramı… 

     

    Bunlarla alakalı sayısız araştırma bulabiliriz. Ama bu yazıda anlatacağımız Galileo’nun önemli buluşlarından olan Jüpiter'in dört uydusu sayesinde dönemin iktidar ve güç sahibi ailelerinden olan Mediciler’e nasıl karıştığıdır.  

     

    Galileo tüm araştırmalarını refah içinde yapan, varlıklı, ve çalışmalarının değeri her zaman bugünkü kadar kıymet görmüş biri olmadı. Maddi imkansızlıklar ve çalışmalarının toplumun katı geleneklerine uymaması halinde karşılaştığı zorluklar araştırmalarını sekteye uğratıyordu. Galileo dünya merkezci anlayışın olduğu dönemde güneş merkezci anlayışıyla öne çıktı. Üstelik dünya merkezcilik dönemin sadece bilimsel değil aynı zamanda dinsel bir dayanağıydı da. Mutlak güç olan Kilise bu yeni görüşten hoşlanmadı ve Galileo engizisyonda yargılandı.


    Böylesi zor bir ortamda bir bilim adamı tek başına ayakta kalamazdı. Galileo’nun Mediciler tarafından himayeye alınması böyle başlar.


    Peki Medici ailesi neden Galileo’yu himayesine aldı? Kimdir Mediciler?


    Mediciler, Floransa’nın en köklü ailelerinden. Tekstil taciri iken güçlü ekonomileri sayesinde zamanla bir banka kurdular hatta bu banka sonrasında Avrupa’nın en büyük ve çok uluslu bankası haline geldi. Mediciler’in ekonomik ve sosyal ilişkileri yerindeydi. Bazı

    aile üyelerinin Papa’ya da olan yakınlıkları sayesinde iktidarın hanedanı haline geldiler. ‘’Money talks’’ anlayışının dönem ve konum farketmeksizin geçerliliği sayesinde her alanda söz sahibi olan mediciler bir kaç talihsiz sürgünden sonra nihai olarak bölgenin en güçlü şehir devleti olan Floransa’nın yönetimini ele geçirdiler.

     


     Sonrasında da çağın Michelangelo, Leonardo da Vinci ve Galileo gibi sanatçı ve bilim adamlarına kaynak yaratıp kendi himayelerine aldılar. Bu bilim adamı ve sanatçılar sarayda Mediciler ile beraber yaşadı, bazıları çocuklarıyla arkadaş olarak büyürken bazıları da onlara öğretmenlik yaptılar. Çünkü iktidarı almak kadar iktidarda kalmanın da ne kadar zor ve önemli olduğunu bilen Mediciler yönettikleri halkın desteğini alıp iktidarlarını sağlamlaştırmak için bu sanatçı ve bilim adamlarına finansal kaynak yaratarak onların eserleri ve buluşlarıyla bir nevi halka hizmet etmiş oluyorlardı. Hatta öyle ki zamanla diğer şehir devleti yöneticileri de Mediciler’i örnek alarak kendi devletlerindeki sanatçılara eserleri için destek vermişler, kendi güçlerini yansıtması için onlara kendilerinin resim ve heykellerini yaptırmışlardır.. Bu Rönesansta ‘’ Medici Etkisi olarak da bilinir.


    Destek gören sanatçı ya da bilim adamları şükranlarını dile getirmek için Medici hanedanlarının heykellerini resimlerini yapıyor, onlara ithafta bulunuyorlardı. Hatta Galileo da Mediciler’e, pusulanın kullanımını anlattığı kitabını ithaf etmiştir. 


    1610 yılında Galileo Jüpiter'in uydularını keşfetti. Jüpiter'in tam 4 tane uydusu vardı. O sırada Medici hanedanı II. Cosmico tahta geçecekti ve Galileo bu zamanlamaya bir anlam katarak bu keşfin ‘’ kozmik ‘’ bir olay olduğunu, Medici ailesinin yükselişini ifade ettiğini söyledi. Jupiter, I. Cosmico’yu; uyduları da onun 4 çocuğunu sembolize ediyordu. Hatta bu 4 uyduya Medici Çocukları adını verdi. 


    Galileo bu hediyesinin karşılığını tatmin edici düzenli bir maaş ve sarayın kadrolu filozofu ünvanıyla aldı.


    Galileo’nun tam olarak saraya dahil olmasının hikayesi işte böyledir. 

     

    Kaynakça 

    Görsel 1   Görsel 2  Görsel 3

    1

    2

    3

    4

     


    Yorumlar (1)
    • çok güzel bir yazı olmuş tebrik ederim :)

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.