Harry Potter'dan Tanıdığımız Adam Otu Bitkisi

Harry Potter'dan Tanıdığımız Adam Otu Bitkisi
  • 6
    0
    0
    1
  • Harry Potter filminde duyduğumuz Adam otu çok uzun zaman önce cadılıkta, büyücülükte ve tıpta kullanılan bir bitki türüydü. Yanlış kullanıldığı takdirde gaz salınımı yaparak zehirler, fazla tüketildiğinde öldürürdü. Kökleri insana benzediği için Adam otu ismi verilmiştir.

    Halk arasında Adam otu, Adem otu ve Abdüsselam otu olarak bilinirken, Latince de Mandragora olarak bilinirdi. Patlıcangiller Familyasından olan Adam otu sarı, mavi ve mor renklerden oluşan çiçekler açar ve kökleri insana benzer. Ayrıca Adam otu Anadolu'da da yetişmektedir.

     

    1. Yüzyılda Kudüs'te yaşamış olan tarihçi Flavius Josephus'un anlattığına göre adamotunu toprağından ayırmak o kadar zor ve korkunçmuş ki insanlar bu bitkiyi elde etmek için farklı yöntemlere başvurmuşlardır. 20 yılda bir metre uzayan bu bitki yerinden oynatılması güç, oynatıldığı takdirde ise acı verici bir çığlıkla insanları delirtip öldürürmüş.

    Bu bitkiyi elde etmek için en bilinen yöntemlerinden biri ise şöyledir: 

    Adam otu bitkisine bir hafta boyunca aç bırakılan bir köpeğe iple bağlanır ve köpeğin ulaşabileceği yere bir et parçası atarlardı. Köpek et parçasına doğru hızla koşar ve bitkiyi yerinden çıkartırdı. O esnada ise acı verici çığlığıyla bitki köpeği acı içinde oracıkta sesiyle öldürürdü. İnsanlar ise bu sesten etkilenmemeleri için  kulaklarını mumla sıkıca kapatırlardı. 

    Yunan ve Roma Dönemlerinde cadılık ve büyücülükte kullanımasının yanı sıra tıp ve şifa için kullanılırıdı. Tıp kitaplarında insanların bulabileceği en değerli bitki olarak anılmaktaydı.

    Adam otu bitkisi cerrahi anestezi maddesi olarak kullanılmış, kökü ve kabuğundan yapılmış şarabın ameliyat olacaklara verilmesiyle derin uykuya geçeceklerini ve acı çekmeyerek ameliyat olacakları söylenirmiş. Günümüzde ise ağrı kesici özelliği ile kullanılmaktadır. Afrodizyak etkisi bulunan, ağrı kesici olarak kullanılan, İltihap giderici özeliği bulunan bu bitki sütle kaynatılıp içilirdi. Şizofreni tedavilerine de iyi geldiği söylenilmekteydi.

    İbni Sina'nın Kanun kitabında bu bitkinin tohumu lapa şekline getirilerek eklem ağrıları, rahim hastalıklarına iyi geldiğini, yapraklarından da çay yapılarak iç yaralara ve iltihaplanmaları iyişeltirdiği yazmaktadır.

    Harry Potter filminden bir sahnede büyücülük okulundaki öğrencilere Adam otlarının topraktan nasıl sökülüp, başka bir saksıya nasıl ekilip tekrar köklendirilecekleri öğretilmişti. Adam otu'nun çığlıklarını duymamaları için öğrenciler kulaklık takmışlardı. Ama ne yazık ki Neville Longbottom adam otu çığlıklarını duyarak bayılmıştı. Filmde de gerçeği yansıtılarak anlatılan Adam otları son derece gizemli ve ürkütücü olsalar da zamanında tıp ve eczacılığın gelişimine katkı sağlamışlardır.

    Antik Mısırda'da kullanılan bu bitki kutsal kabul edilir ve  sıvıda bekletilerek iksirleri yapılardı. İksiri içen kişinin sağlıklı ve uzun bir ömür süreceğine inanırlardı.

    Hz. İsa'nın çarmıha gerildiğinde dudaklarının bir bezle ıslatıldığı ve o sıvı maddenin adam otu ve mürrüsafi olduğu rivayet edilmektedir.

    KAYNAKÇA:

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Adam_otu

    https://www.kutsalsozluk.com/adam-otu-mandragora.html

     

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.