Bilinen İlk Kadın Yönetmen: Alice Guy-Blaché

Bilinen İlk Kadın Yönetmen: Alice Guy-Blaché
  • 1
    0
    0
    0
  • Alice Ida Antoinette Guy-Blachè 19. yüzyılın sonlarında bir Fransız öncü film yapımcısı ve hikaye kurgu filmi yapan ilk yönetmendir, aynı zamanda çocuk kitapları yazarıdır. 1896`dan 1906`ya kadar muhtemelen dünya sinemasında tek kadın film yapımcısıydı. Kariyeri boyunca 1.000`den fazla film yönetdi. 

    1873 doğumlu olan Alice Guy çoçukluğunu Güney Amerika, İsviçre ve Fransada geçirir. Kariyerine 1894 yılında Fransa`da bir fotoğraf ve film ekipman şirketi olan Le Comptoir Gèneral de Photographie`de sekreter olarak başladı. Film ekipman şirketinde çalışması sinema alanına ilgi duymasına neden olur. Firma, 1897`de kamera üretmekden film yapımına geçince Alice Guy`da ilk yönetmenlerinden olmuşdur.

    Guy-Blachè'nin ilk filmi, aynı zamanda sinema tarihinin ilk kurmaca filmi "La Fèe aux Choux" (Lahana Perisi) olarak tanınıyor. 60 saniyelik bu film 1896`da gösterime girdi.

    1897-1906 arasında Gaurmont filmlerinde prodüktörlük yapan Guy, bu dönem aralarında "Le chiffonnier", ">"les résultats du féminisme" , "la vie du Christ", ">"anarchiste" `in de olduğu yüze yakın film yaptı. 1906 - 1907 yıllarında kronofon ile yapılan 100 civarında sesli kısa filmin çekilmesini sağladı. 

    1907 yılında kameraman Helbert Blachè ile tanışıp evlenir ve New York`a taşınır. 1910`da Amerika`daki Hollywood öncesi en büyük stüdyo olan kendi yapım şirketi Solax`ı kurdu. Guy, sanat yönetmeni olarak çalıştı ve birçok filmin yönetmenliğini yaptı. Solax`ın faaliyyeti başarılı bir şekilde devam ediyordu. En çok tanınan film ise ">"Falling Leaves" olmuştur. Dönemin yayınlarında Guy-Blache`nin stüdyosuna "Doğal ol" yazan büyük bir tabela koyulduğundan bahsedilmişti.

    Üç yıl boyunca yaratıcı filmler yapan şirket ekonomik kriz nedeniyle iflas eder. Guy, onun yerine 1913 yılında Blachè Features`i kurar. Alice Guy ve Helbert Blachè bir kaç yıl sonra boşandı ve film ortaklıkları sona erdi.

    Guy, 1919`da son kez film yönetmenliği yaptı. Eşiyle boşandıktan sonra 1922`de Fransaya geri döner ama daha sonra film yönetmenliği yapmaz ve çocuk öyküleri yazmaya başlar. Alice Guy bir daha asla evlenmedi ve 1964`te ABD`ye kızı Simone ile yaşamak için gider. 1968 yılında huzurevinde hayatını kaybeder.

    Alice Guy`ın 1.000`den fazla film yönetmenliği yaptığı ve yaklaşık 350`e yakın filminin günümüze kadar ulaştığı söylenmektedir. 

    Ilk kadın film yapımcısı olan Alice Guy-Blachè`nin hayatı ve yönetmenliğinden bahseden "Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché" isimli 2018 tarihli bir belgesel mevcuttur. 

     

    Kaynak : 1 , 2 , 3 , 4 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.