Bu 15 Fikir Dünyayı Değiştirecek

Bu 15 Fikir Dünyayı Değiştirecek
  • 3
    0
    0
    0
  •           Dünya hızla değişiyor ve bu değişimi takip etmek bilimsel düşünceyi esas alıyorsak hayati önem taşıyor. Değişen dünyayı kavramak dünyadaki değişiklikleri yakından takip etmekle mümkün. Tarih, bu konuda bizi yanıltmadı. Yüksek medeniyetler dünyayı takip eder diğerleri ise takip edenlerin kararlarıyla hareket eder. 

              ARK Invest Big Ideas 2021 yıllık araştırma raporu, inovasyondaki en son gelişmeleri vurgulamayı amaçlıyor ve yıl için en provokatif araştırma sonuçlarından bazılarını sunuyor.

    Rapora göre 15 fikir şu şekilde:

    - Derin Öğrenme

    - Veri Merkezinin Yeniden Keşfi

    - Sanal Dünyalar

    - Dijital Cüzdanlar

    - Bitcoin Temelleri

    - Bitcoin: Kurumlara Hazırlık

    - Elektrikli Araçlar (EV'ler)

    - Otomasyon

    - Otonom Paylaşımlı Yolculuk

    - Teslimat Uçağı

    -Orbital Havacılık

    - 3D Baskı
     
    - Uzun Okuma Sıralaması (Long Read Sequencing)(Üçüncü nesil dizileme olarak da adlandırılan uzun okumalı dizileme, bir seferde 10.000 ila 100.000 baz çifti arasındaki uzun DNA dizilerinin nükleotid dizisini belirleyebilen şu anda araştırılmakta olan bir DNA dizileme tekniğidir. Bu, normalde diğer DNA sıralama tekniklerinde gerekli olan DNA'yı kesme ve sonra çoğaltma ihtiyacını ortadan kaldırır.)

    -Çoklu Kanser Taraması

    -Hücre ve Gen Tedavisi: 2. Nesil

                ARK Big İdeas 2021 raporu oldukça kapsamlı olup, ortaya çıkan ve yeni teknolojileri ve inovasyon fırsatlarını kapsayan bazı önemli gelişmeleri kapsamaktadır. 

    DERİN ÖĞRENME
               ARK'ya göre Derin Öğrenme, zamanımızın en önemli yazılım atılımı olabilir. ARK'nın araştırmasına göre, derin öğrenme, önümüzdeki 15-20 yıl boyunca küresel hisse senedi piyasası kapitalizasyonuna 30 trilyon dolar ekleyecek. Derin Öğrenme, aşağıdakileri içeren yeni nesil bilgi işlem platformlarını yaratıyor:

               Etkileşimli bilgisayarlar: Yapay zeka destekli akıllı hoparlörler 2020'de 100 milyar sesli komutu yanıtlayarak 2019'dakinden % 75 daha fazlasına cevap vermeyi başardılar.

               Otonom arabalar: Waymo'nun otonom araçları, San Francisco, Detroit ve Phoenix dahil olmak üzere 25 şehirde 20 milyondan fazla gerçek dünya sürüş mili topladı.

               Tüketici uygulamaları: Video önerileri için derin öğrenmeyi kullanan TikTok, Snapchat ve Pinterest birleşimini geride bıraktı.

               Derin Öğrenme, sınırsız hesaplama gücü gerektirir. ARK raporu şunları söylüyor: "Donanım ve yazılımdaki gelişmeler AI eğitim maliyetlerini yılda % 37 düşürürken, AI modellerinin boyutu yılda 10 kat daha hızlı büyüyor. Sonuç olarak, toplam AI eğitim maliyetleri artmaya devam ediyor. Biz son teknoloji yapay zeka eğitim modeli maliyetlerini 100 kat artarak bugün kabaca 1 milyon dolardan 2025'e kadar 100 milyon doların üzerine çıkacağına inanıyoruz. "

             Derin Öğrenme ayrıca AI çiplerinde bir patlama yaratacaktır. ARK, yapay zeka işlemcilerine veri merkezi harcamalarının önümüzdeki beş yıl içinde dört kattan fazla ölçekleneceğini tahmin ediyor, bugün yılda 5 milyar dolardan 2025'te 22 milyar dolara çıkıyor. ARK, yapay zekanın vizyondan dile genişleyeceğini tahmin ediyor. Raporlar şunları belirtiyor: "2020, diyaloğa dayalı AI için çığır açan bir yıldı. Yapay zeka sistemleri ilk kez insan benzeri doğrulukla dil anlayıp üretebildi. Etkileşimli AI, bilgisayardan 10 kat daha fazla bilgi işlem kaynağına ihtiyaç duyuyor ve önümüzdeki dönemde büyük yatırımları teşvik edecek. "

              Raporlardaki belki de en cesur tahmin, Derin Öğrenmenin İnternet'ten daha fazla ekonomik değer yaratabileceğidir. ARK, derin öğrenmenin önümüzdeki 15-20 yıl boyunca hisse senedi piyasası değerlerine 30 trilyon dolar ekleyeceğine inanıyor.

    SANAL DÜNYALAR

             Sanal dünya, herhangi bir zamanda herkes tarafından erişilebilen, bilgisayar simülasyonlu bir ortam (video oyunları, artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR)) olarak tanımlanır. Toplum, bugün emekleme döneminde olan sanal dünyalarla her gün etkileşim halindedir. ARK'ya göre, sanal dünyalardan elde edilen gelir, bugün kabaca 180 milyar dolardan, 2025 yılına kadar 390 milyar dolara yıllık % 17 oranında artacak.

             2022'ye kadar, tüketici sınıfı AR kulaklıklar, mobil cihazlarda artırılmış gerçekliğe yapılan yatırımları hızlandırmalıdır. ARK, 2030 yılına kadar AR pazarının bugün 1 milyar doların altından 130 milyar dolara çıkabileceğini tahmin ediyor. ARK, sanal gerçekliğin, sınıfının en iyisi VR kulaklıklarla 2030 yılına kadar gerçeğe yaklaşabileceğini tahmin ediyor ve günümüzde insan görselliğinin yalnızca % 10'unu gerçekleştiriyor.

             Sanal dünyalardan elde edilen gelir 2025 yılına kadar 400 milyar dolara yaklaşabilir. Araştırmamıza göre, küresel oyun pazarı önümüzdeki beş yıl içinde% 16 bileşik yıllık oranla 2020'de 175 milyar dolardan 2025'e kadar kabaca 365 milyar dolara yükselecek. AR & VR pazarları, önümüzdeki beş yıl içinde yıllık % 59 bileşik oranında büyüyecek ve 2025'te 3 milyar dolardan 28 milyar dolara çıkacak.

     

    DİJİTAL CÜZDANLAR
           ARK, dijital cüzdanların cebinizde 4,6 trilyon dolarlık bir fırsatı temsil ettiğini tahmin ediyor. ARK, kullanıcıların ceplerinde ve çantalarında cep telefonlarını (banka şubeleri) etkinleştirerek geleneksel bankacılığı alt üst etme olasılığı yüksek olan Venmo, Cash App ve girişim sermayelerini işaret ediyor.

           ARK'nın araştırmasına göre, dijital cüzdanların değeri bugün kullanıcı başına 250 ila 1.900 ABD Doları arasında değişiyor ancak kullanıcı başına 20.000 ABD Doları'na kadar ölçeklenebiliyor, bu 2025 yılına kadar ABD'de 4,6 trilyon ABD Doları tutarında bir fırsatı temsil ediyor. ARK, Çin'i dijital cüzdan benimsemesinin en iyi örnek olarak gösteriyor. ARK başına: Çin'deki mobil ödemelerin hacmi, 2015'te yaklaşık 2 trilyon dolardan, 2020'de Çin'in GSYİH'sinin yaklaşık üç katı büyüklüğünde olan tahmini 36 trilyon dolara, sadece beş yılda 15 kattan fazla arttı.

              ABD'de dijital cüzdan kullanıcıları, en büyük finans kurumlarındaki mevduat hesabı sahiplerinin sayısını aşıyor. Square'in Nakit Uygulaması ve PayPal'ın Venmo'sunun her biri, sırasıyla son 7 ve 10 yılda organik olarak yaklaşık 60 milyon aktif kullanıcıyı bir araya getirdi; bu, J.P. Morgan'ın 30 yıldan uzun bir süre ve beş satın almanın ulaşması için bir dönüm noktası oldu.

            Buradaki en önemli şey, dijital cüzdanların bankaların müşteri edinme maliyetinin bir kısmına müşteri kazanabilmesidir. ARK'nın araştırmasına göre, geleneksel bir finans kuruluşunun yeni bir çek hesabı müşterisi elde etmek için ödeyebileceği kabaca 1.000 ABD doları ile karşılaştırıldığında, dijital cüzdanlar, viral eşler arası ödeme ekosistemleri, anlayışlı pazarlama stratejileri ve önemli ölçüde daha düşük maliyet yapıları sayesinde yalnızca 20 ABD doları yatırım yapar. Banka şubelerinin artan maliyeti göz önüne alındığında, mobil bankacılığın ve dijital cüzdanların faydaları, harcamaları dengelemek ve aynı zamanda daha sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sunmak için çok önemlidir.

            ARK, geleneksel bankalar için potansiyel büyük bir riski vurgulamaktadır. ARK tahminlerine göre, kredi kartlarındaki banka faiz geliri 2020'de % 10'dan fazla veya kabaca 16 milyar $ düştü ve 2019'da 130 milyar $ 'dan 2025'e kadar 95 milyar $' a düşmesi muhtemeldir. Vade, her dijital cüzdan kullanıcısı yaklaşık 20.000 $ değerinde olabilir. Dijital cüzdanlar tüketici finansal gösterge tabloları olacaksa, ARK, finansal hizmet gelirleriyle ilişkili net bugünkü değerin ortalama ABD kullanıcısı başına 10.000 doları aşacağını tahmin ediyor.

             ARK'nın araştırmasına göre, tahminen 230 milyon ABD'li dijital cüzdan kullanıcısının her birinin değeri 2025'te 19.900 dolar olsaydı, ABD dijital cüzdan fırsatı 4.6 trilyon dolar değerinde olurdu.

    BITCOIN TEMEL BİLGİLERİ

            Bitcoin fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığında, ARK'nın araştırması, ağ temellerinin sağlıklı kaldığını gösterdi. ARK araştırmasına göre, tüm S&P 500 şirketleri nakitlerinin % 1'ini bitcoin'e ayırırsa, ARK fiyatının yaklaşık 40.000 $ artacağını tahmin ediyor. Kasım 2020 itibarıyla, Bitcoin'in arzının yaklaşık % 60'ı bir yıldan fazla bir süredir hareket etmemişti, bu da pazarın uzun vadeli odağının ve daha güçlü bir inançla sahiplerinin tabanının bir kanıtı. Bitcoinler hakkındaki heyecanla ilgili bir başka ilginç veri noktası da, ARK'nın, bitcoin'in arama ilgisinin fiyatındaki artışa göre düşük olduğunu göstermesidir. Fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyelerine yaklaşırken, Bitcoin'in Google arama ilgisi tüm zamanların en yüksek% 15'ini oluşturdu.

     

               ARK, Bitcoin'in kurumsal nakit olarak çok önemli bir rol oynayabileceğini belirtiyor. Her ikisi de bitcoin'e  yatırım yapan araştırma siteleri Square ve MicroStrategy, halka açık şirketlerin bitcoin'i nakit paraya meşru bir alternatif olarak kullanmasının yolunu gösteriyor. Araştırmamıza göre, tüm S&P 500 şirketleri nakitlerinin % 1'ini bitcoin'e ayırırsa, 1 fiyatı yaklaşık 40.000 $ artabilir.

    ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

             2021, EV'lerin yılıdır. Elektrikli araçlar, gazla çalışan araçlarla etiket fiyat paritesine yaklaşıyor. Elektrikli araç pazarındaki liderler, daha düşük maliyetlerle daha uzun menzilli araçlar sağlamak için yenilikçi akü tasarımları geliştiriyor.

             ARK, Wright Yasasına göre, elektrikli araç satışlarının 2020'de ~ 2,2 milyondan 2025'te 40 milyon birime yaklaşık 20 kat artması gerektiğini tahmin ediyor. ARK, tahminimizdeki en büyük olumsuz riskin, geleneksel otomobil üreticilerinin başarılı bir şekilde elektrikli ve otonom araçlara geçip geçilemeyeceği tartışılıyor. Benzeri bir EV'nin toplam sahip olma maliyeti 2019'da bir Toyota Camry'nin altına düştü. Yakında, etiket fiyatları muhtemelen aynı şeyi yapacak. Otomobil pazarı hem elektrikli hem de otonoma doğru bir geçiş yaşıyor. ARK, geleneksel otomobil üreticilerinin başarılı olmak için gerekli olan yazılım ve elektrik mühendisliği yeteneklerinden yoksun olduğuna inanıyor.

     

            Geleneksel otomobil üreticileri engellerin üstesinden gelirse, küresel elektrikli araç satışları 2020'de 2,2 milyondan 2025'e kadar 40 milyona çıkabilir. ARK, daha küçük, daha ucuz "mahalledeki elektrikli araçların" satışlarının toplam EV satışlarının bir payı olarak çarpıcı bir şekilde artmasını bekliyor. 

    OTOMASYON

             Robotlar size yardım etmeye ve iş yaratmaya geliyor. ARK'ya göre: Otomasyon, ödenmemiş emeği ücretli emeğe dönüştürme potansiyeline sahiptir. Örneğin, yemek hizmetleri otomatikleştikçe, yiyecek hazırlama, temizlik ve market alışverişini yiyecek teslimatı dahil olmak üzere pazar faaliyetlerine dönüştüreceklerdir.

    ARK, otomasyonun önümüzdeki beş yıl içinde ABD GSYİH'sına% 5 veya 1,2 trilyon dolar ekleyeceğine inanıyor. Artan verimlilik ve otomasyon sayesinde ARK, aşağıdaki dört sonucun bir kombinasyonunu beklemektedir:

    Daha yüksek ücretler: çalışanlara fayda sağlamak
    Daha düşük fiyatlar: tüketicilere fayda sağlamak
    Daha yüksek marjlar: şirketler için fayda sağlar
    Daha yüksek yatırımlar: verimli döngüler yaratmak
    ARK'nın araştırmasına göre, sanayi ve tarım sektörlerinde iş gücü payındaki her yüzde düşüş için, faaliyet marjları sırasıyla 30 baz ve 280 baz puan arttı. ARK, tüm sektörlerde benzer bir ilişki görse şaşırmaz. Üretime paralel olarak işgücü payı% 15 düşerse, işletme marjları ikiye katlanarak% 20'nin üzerine çıkabilir.

    Otomasyon, önümüzdeki beş yıl içinde ABD GSYİH'sına% 5 veya 1,2 trilyon ABD doları ekleyebilir. ARK, otomasyonun ABD reel GSYİH büyümesini yılda ortalama 100 baz puan artırarak% 3,4'e çıkaracağına inanıyor.

     

    https://www.zdnet.com/article/disruptive-innovation-2021-these-15-big-ideas-are-most-likely-to-change-the-world/

    Raporun Tamamı İçin:

    https://research.ark-invest.com/hubfs/1_Download_Files_ARK-Invest/White_Papers/ARK%E2%80%93Invest_BigIdeas_2021.pdf?hsCtaTracking=4e1a031b-7ed7-4fb2-929c-072267eda5fc%7Cee55057a-bc7b-441e-8b96-452ec1efe34c

     

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.